John B. Watson biografie en theorie

John B. Watson - Toolshero

John Broadus Watson (9 januari 1878 – 25 september 1958) was een Amerikaanse psycholoog die het behaviorisme publiceerde en bekend maakte. Dankzij John B. Watson groeide deze nieuwe benadering van de psychologie uit tot een van de grootste scholen binnen de psychologie ter wereld. Volgens Watson beperkt de psychologie zich tot de objectieve en experimentele studie van relaties tussen menselijk gedrag en gebeurtenissen in de omgeving. Hij deed onderzoek naar het gedrag van dieren, het opvoeden van kinderen en het effect van reclame.

Watson was betrokken bij verschillende controversiële experimenten, waaronder het Little Albert-experiment en het Kerplunk-experiment. Hij is ook de auteur van het boek ‘Psychological Care of Infant and Child’.

Biografie John B. Watson

Jeugd

John Broadus Watson werd in 1878 geboren in South Carolina, Verenigde Staten. Zijn vader, Pickens Butler, was een alcoholist en verliet het gezin in Johns vroege kindertijd om bij twee andere vrouwen te gaan wonen. Zijn moeder, Emma Kesiah, was een zeer religieuze vrouw die zich strikt hield aan het verbod op alcoholgebruik, dansen en roken. Tijdens zijn opvoeding werd John onderworpen aan allerlei religieuze trainingen die ervoor zouden zorgen dat hij een levenslange apathie jegens alle religie zou ontwikkelen.

Gratis e-book bij Toolshero

John’s moeder verkocht de boerderij en verhuisde het gezin naar Greenville. Ze deed dit om John een betere kans op succes te geven. Deze beslissing bleek belangrijk. John kreeg hierdoor de kans om een verscheidenheid aan mensen te ontmoeten. Hij gebruikte de kennis die hij opdeed om zijn verschillende theorieën over psychologie te cultiveren. Aanvankelijk was de verhuizing moeilijk voor de jonge John, vooral vanwege zijn zwakke sociale vaardigheden.

De jeugd van John Watson was niet gemakkelijk. Hij was openlijk tegen religie, iets wat in zijn omgeving niet geaccepteerd werd. Hij werd tweemaal gearresteerd wegens wanordelijk gedrag, zoals straatgevechten. Ook op school ging het slecht.

Academische periode

Met behulp van zijn moeder’s connecties werd John toch toegelaten tot Furman University in South Carolina. Zijn leven en motivatie veranderden dramatisch en tegen de tijd dat hij 21 was had de jonge John een masterdiploma op zak. Vervolgens schreef hij zich in voor een graduate programma aan de University of Chicago. Hier studeerde hij psychologie en begon zijn gedragstheorieën te ontwikkelen.

Watson werd sterk beïnvloed door figuren als Ivan Pavlov en Vladimir Bekhterev. Hij gebruikte vooral de principes van de experimentele fysiologie om de verschillende aspecten van menselijk en dierlijk gedrag te onderzoeken.

In 1903 publiceerde hij zijn proefschrift aan de University of Chicago. Hij bleef enige tijd als hoogleraar aan deze universiteit verbonden.

Carrière

John Watson begon zijn professionele carrière als docent psychologie aan Johns Hopkins University in 1908. In 1913 gaf hij een bekende lezing aan de Columbia Universiteit met de titel Psychology as the Behaviorist Views It’. In deze lezing zette hij het behavioristische standpunt uiteen. Volgens Watson zou psychologie de wetenschap van waarneembaar gedrag moeten zijn.

Het theoretische doel van het behavioristische standpunt is het voorspellen en beheersen van gedrag. Introspectie maakt geen deel uit van de methoden.

Persoonlijk leven van John B. Watson

Watson bleef tot 1920 verbonden aan Johns Hopkins University. Hij scheidde van zijn vrouw vanwege een affaire met Rosalie Rayner en de universiteit vroeg hem om af te treden. Watson zou later met Rayner trouwen en de twee bleven een koppel tot haar dood in 1935. Na zijn ontslag bij de universiteit ging Watson werken voor een reclamebureau, waar hij in 1945 met pensioen ging.

Zijn hele leven slaagde Watson er niet in een goede relatie met zijn kinderen op te bouwen. Deze relatie verslechterde in het laatste deel van zijn leven nog verder. Hij leefde een teruggetrokken leven op een boerderij in Connecticut. Kort voor zijn dood verbrandde hij veel van zijn persoonlijke papieren, brieven en andere bezittingen.

Bijdragen aan de psychologie als wetenschappelijke discipline

Watson was de ware grondlegger van het behaviorisme. Deze tak van de psychologie domineerde het vakgebied volledig in de periode na zijn beroemde lezing. Veel van de principes en methoden worden vandaag de dag nog steeds gebruikt, maar na 1950 maakte de beweging plaats voor andere benaderingen. Conditionering en gedragstherapie (o.a.) worden nog steeds veel gebruikt om problemen op te lossen en vaardigheden aan te leren.

Little Albert-experiment

Een van de bekendste en meest controversiële experimenten in de psychologie, en zeker het bekendste experiment van John B. Watson, is het Little Albert-experiment. Een deel van dit experiment was het conditioneren van een klein kind om bang te zijn voor een witte rat.

Ze bereikten dit door de witte rat te koppelen aan een luid en angstaanjagend geluid. Vervolgens lieten ze zien dat de angst gegeneraliseerd kon worden, ook naar andere witte en harige objecten. Er is tegenwoordig veel ethische kritiek op dit experiment. Het ontstond vooral doordat de angst achteraf niet weggenomen werd. Het kind bleef dus bang voor de witte rat.

In 2009 werden door onderzoekers vragen gesteld over het kind. Helaas ontdekten de onderzoekers dat het kind op zesjarige leeftijd stierf aan hydrocefalus (waterhoofd). Dit is een medische aandoening waarbij zich vloeistof ophoopt tussen de hersenen in de schedel.

John B. Watson quotes

  1. “Give me a dozen healthy infants, well-formed, and my own specified world to bring them up in and I’ll guarantee to take any one at random and train him to become any type of specialist I might select—doctor, lawyer, artist, merchant-chief and, yes, even beggar-man and thief, regardless of his talents, penchants, tendencies, abilities, vocations, and race of his ancestors.”
  2. “Men are built, not born…. Give me the baby, and I’ll make it climb and use its hands in constructing buildings of stone or wood…. I’ll make it a thief, a gunman or a dope fiend. The possibilities of shaping in any direction are almost endless.”
  3. “The Behaviorist cannot find consciousness in the test-tube of his science.”
  4. “There are… for us no instincts—we no longer need the term in psychology. Everything we have been in the habit of calling an ‘instinct’ today is a result largely of training—belonging to man’s learned behavior.”
  5. “No one knows just how the idea of a soul or the supernatural started… It probably had its origin in the general laziness of mankind.”
  6. “Psychology, as the behaviorist views it, is a purely objective, experimental branch of natural science which needs introspection as little as do the sciences of chemistry and physics…. The position is taken here that the behavior of man and the behavior of animals must be considered in the same plane.”
  7. “The first aim of a good college is not to teach books, but the meaning and purpose of life. Hard study and the learning of books are only a means to this end. We develop power and courage and determination and we go out to achieve Truth, Wisdom and Justice. If we do not come to this, the cost of schooling is wasted.”
  8. “The behaviorist advances the view that what the psychologists have hitherto called thought is in short nothing but talking to ourselves.”
  9. “This dogma (the soul) has been present in human psychology from earliest antiquity. No one has ever touched the soul, or has seen one in a test tube, or has in any way come into a relationship with it as he has with the other objects of his daily experience.”

Word lid van Toolshero

Artikelen, boeken en andere publicaties van John B. Watson et al.

  • 1903. Animal education: An experimental study on the psychical development of the white rat, correlated with the growth of its nervous system (Vol. 4, No. 2). University of Chicago Press.
  • 1908. VIII. THE BEHAVIOR OF NODDY AND SOOTY TERNS. Papers from the Tortugas Laboratory of the Carnegie Institution of Washington, 102, 187.
  • 1911. Methods of studying vision in animals (No. 2). Holt.
  • 1913. Psychology as the behaviorist views it. Psychological review, 20(2), 158.
  • 1914. Behavior: An introduction to comparative psychology. New York.
  • 1915. Homing and related activities of birds (Vol. 211). Carnegie Inst..
  • 1920. A Consensus of Medical Opinion upon Questions Relating to Sex Education and Venereal Disease Campaigns. Mental Hygiene.
  • 1920. Conditioned emotional reactions. Journal of experimental psychology
    y, 3(1), 1.
  • 1921. Suggestions of modern science concerning education. Macmillan.
  • 1927. The myth of the unconscious. Harper’s Magazine.
  • 1928. Psychological care of infant and child.
  • 1928. The ways of behaviorism.
  • 1929. The battle of behaviorism: An exposition and an exposure. WW Norton & Company.
  • 1947. Conductisme.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2023). John B. Watson. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/john-b-watson/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 17/10/2023 | Laatste update: 17/10/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/john-b-watson/”>Toolshero: John B. Watson</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Article by:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie