Friedrich Engels biografie en quotes

Friedrich Engels - Toolshero

Friedrich Engels was een Duitse econoom, filosoof, historicus en socialist. Hij was tevens zakenman, journalist en politiek activist. Zijn vader was de eigenaar van de grote textielfabrieken in het Verenigd Koninkrijk, en voormalig Pruisen, nu Duitsland. Friedrich Engels is het meest bekend van zijn theorie over het Marxisme, die hij samen met Karl Marx ontwikkelde.

In 1845 publiceerde Engels het boek ‘The Condition of the Working Class in England’. Hij baseerde dit boek op persoonlijke observaties en onderzoeken in verschillende Engelse steden. Engels is tevens de co-auteur van het ‘Communistisch Manifest’, samen met Karl Marx. Engels steunde Marx financieel, waardoor hij ‘Das Kapital’ kon schrijven. Na Marx’ dood publiceerde Engels het vierde deel van Das Kapital.

Friedrich Engels biografie

Engels’ vroege jaren

Friedrich Engels werd geboren op 28 november 1820 in Barmen, provincie van het koninkrijk Pruisen, de huidige provincie Noordrijn-Westfalen, Duitsland. Hij is de oudste zoon van een Duitse textielfabrikant met wie hij een moeilijke relatie had.

Gratis e-book bij Toolshero

Hij stopte vroegtijdig met de middelbare school en werd in 1838 kantoorbediende bij een handelskantoor in Bremen. Gedurende deze tijd werd zijn interesse voor de filosofie van Hegel gewekt. Hegel domineerde destijds de Duitse filosofie. In 1838 publiceerde Engels zijn eerste werk, een gedicht met de naam ‘de bedoeïen’.

In 1841 trad Engels toe tot het Pruisische leger, bij de Household Artillery. Het was in deze tijd dat hij in contact kwam met groepen aanhangers van Hegel.

Hij publiceerde anoniem artikelen in de Rheinische Zeitung, waarin hij vooral de slechte arbeids- en levensomstandigheden blootlegde van fabrieksarbeiders. De redacteur van dat tijdschrift was Karl Marx. Engels herhaalde meerdere keren in zijn leven dat hij schatplichtig was aan de Duitse filosofie vanwege de invloed ervan op zijn intellectuele ontwikkeling.

Vormperiode Engels

In 1842 werd Engels naar Manchester gestuurd om daar te werken in de kantoren van ondernemers Ermen en Engels’s Victoria Mill waar naaigaren geproduceerd werden. Engels’ vader deed dit in de hoop dat Engels zijn radicale opvattingen zou heroverwegen.

In Manchester ontmoette Engels Mary Burns. Zij was een felle, jonge Ierse vrouw met radicale opvattingen die enigszins leken op die van Friedrich Engels.

Ze kregen een relatie, maar trouwden nooit vanwege hun opvattingen over het huwelijk. Tijdens zijn tijd in Engeland bestudeerde Engels ook de belangrijkste economische schrijvers, waaronder Adam Smith, Robert Owen, Charles Fourier en Pierre Joseph Proudhon.

Op de terugweg naar Duitsland ontmoette Engels Karl Marx voor de tweede keer in Parijs.

Een levenslange intellectuele verstandshouding kwam daar tot stand toen ze ontdekten dat ze over bijna alles dezelfde mening hadden. Vanaf dat moment begonnen de twee samen te werken aan hun schrijven.

Karl Marx had de artikelen van Engels gelezen over de klasse die de nadelen draagt van de sociale orde zonder dat zij van de voordelen genieten. Karl Marx nam het idee van Engels over dat de arbeidersklasse een opstanding zou leiden tegen de burgerij en nam het over als onderdeel van zijn eigen filosofie.

Engels besloot in Parijs te blijven om Karl Marx te helpen met het schrijven van ‘The Holy Family’, een aanval op de Jong Hegelianen. In 1845 publiceerde Friedrich ‘The Condition of the Working Class in England’.

Vervolgens sloot Engels zich aan bij Karl Marx, dit keer op het vasteland in Brussel. Hij werkte de daaropvolgende jaren nauw samen met Marx om de intellectuele en politieke fundamenten van hun beweging op te bouwen.

Samen schreven zij ‘The Holy Family’, ‘The German Ideology’ en ‘The Communist Manifesto’. Samen bundelden zij hun krachten om verschillende arbeidersgroepen te stimuleren om de politiek binnen te dringen.

Toen de hoop op een revolutie verdween begin jaren veertig van de negentiende eeuw, verhuisden Karl Marx samen met Engels naar Engeland.

Engels herpakte zijn werk op het familiebedrijf terwijl Karl Marx in London ging wonen en werken. Friedrich steunde Karl Marx met geld en zette tevens zijn eigen ideeën door. Hij werd de meest succesvolle popularisator en propagandist van Karl Marx.

Latere jaren Engels

Na de dood van Karl Marx in 1883 was Friedrich de belangrijkste autoriteit op het gebied van Karl Marx en het Marxisme. Hij voltooide de delen 2 en 3 van ‘Das Kapital’. Hij voltooide de werken op basis van slechts aantekeningen en onvolledige manuscripten van Marx.

Ook op latere leeftijd verdedigde nog steeds de noodzaak van de sociale hervormingen, ondanks de vooruitgang van de Europese parlementaire democratie. Friedrich Engels stierf aan kanker in 1895, in London.

Word lid van Toolshero

Bekende quotes

  1. “An ounce of action is worth a ton of theory.”
  2. “If there were no Frenchwomen, life wouldn’t be worth living.”
  3. “The emancipation of woman will only be possible when woman can take part in production on a large, social scale, and domestic work no longer claims anything but an insignificant amount of her time.”
  4. “The middle classes have a truly extraordinary conception of society. They really believe that human beings . . . have real existence only if they make money or help to make it.”
  5. “The free development of each is the condition for the free development of all.”
  6. “All that is real in human history becomes irrational in the process of time.”
  7. “Do you charge us with wanting to stop the exploitation of children by their parents? To this crime we plead guilty.”
  8. “A change in Quantity also entails a change in Quality”
  9. “What each individual wills is obstructed by everyone else, and what emerges is something that no one willed.”
  10. “The history of all hitherto existing societies is the history of class struggles.”
  11. “In this sense, the theory of the Communists may be summed up in the single sentence: Abolition of private property.”
  12. “The state is nothing but an instrument of oppression of one.”
  13. “What is good for the ruling class, is alleged to be good for the whole of society with which the ruling class identifies itself.”
  14. “Monogamy was the first form of the family not founded on natural, but on economic conditions, viz.: the victory of private property over primitive and natural collectivism.”
  15. “The modern individual family is founded on the open or concealed slavery of the wife…Within the family he is the bourgeois and his wife represents the proletariat.”

Publicaties, boeken en artikelen van Friedrich Engels

  • 1908. Introduction, Socialism: Utopian and Scientific. Chicago: Charles H. Kerr Publishing Co.
  • 1884. The Origin of the Family, Private Property and the State. (Original (German: Der Ursprung der Familie, des Privateigenthums und des Staats).
  • 1883. Dialectics of Nature. (Original German: Dialektik der Natur).
  • 1880. Socialism: Utopian and Scientific.
  • 1878. Herr Eugen Dühring’s Revolution in Science.
  • 1850. The Peasant War in Germany.
  • 1845. The Condition of the Working Class in England.
  • 1844. The Holy Family.
  • 1838. The Bedouin.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2021). Friedrich Engels. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/friedrich-engels/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 30/08/2021 | Laatste update: 15/03/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/friedrich-engels/”>Toolshero: Friedrich Engels</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Article by:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie