Werken in de cloud vergt nieuwe vaardigheden van medewerkers

Steeds meer organisaties maken de overstap naar een cloud-omgeving. Dit betekent bijvoorbeeld dat applicaties voortaan niet op eigen servers gedraaid worden, maar direct vanaf het internet. Deze SaaS-applicaties bieden het voordeel dat ze van iedere locatie en in beginsel altijd te benaderen zijn. Het maakt medewerkers minder afhankelijk van de voorzieningen op kantoor. Waar de overstap naar de cloud verschillende voordelen biedt, is het belangrijk te beseffen dat dit een nieuwe manier van werken met zich meebrengt. Zo ziet ook Crayon, een organisatie met veel ervaring in het uitvoeren van cloud migraties voor opdrachtgevers. Zo’n cloud migratie omvat veel meer dan het overbrengen van applicaties naar een online omgeving. Dit artikel vertelt je hier meer over.

Wees je bewust van de kosten van cloud-omgeving

Een van de voordelen van een cloud migratie is de mogelijkheid om de kosten van het IT-landschap te beperken. De spend in de cloud is heel beheersbaar, wanneer je hier op de juiste wijze mee omgaat. Zo kun je de beschikbare dienstverlening vanuit de cloud-omgeving snel en gemakkelijk op- en afschalen. Denk aan de optie om de cloud-omgeving in het weekend uit te schakelen, wanneer je personeel alleen op werkdagen werkt. Zo worden de kosten teruggedrongen, wat een positief effect heeft op de bedrijfsresultaten van je organisatie. Niet iedereen zal zich bewust zijn van de mogelijkheden om in de cloud snel op- en af te schalen. Zeker voor bijvoorbeeld beheerders is het cruciaal deze kennis te verwerven.

Privacy en cyber security bij een cloud migratie

Niet alleen het bewust omgaan met kosten, de spend in de cloud, is belangrijk. Denk ook aan aspecten als privacy en cyber security. Het overbrengen van data naar de cloud betekent dat je jezelf voortdurend af zou moeten vragen wie die data kan bekijken. Zijn dat alleen je eigen medewerkers, of ook mensen van buiten je bedrijf? Wie binnen je organisatie zou toegang moeten hebben tot deze data? Het op correcte wijze inregelen van het access management in de cloud-omgeving is cruciaal. Niet alleen voor het aspect privacy, maar ook voor het aspect cyber security. Een ander voorbeeld daarvan is het afdwingen van het gebruik van een tweevoudige verificatie onder het personeel. Medewerkers loggen voortaan niet langer in met alleen een wachtwoord, maar bijvoorbeeld ook met een code uit hun Authenticator-app. Laat collega’s cursussen volgen om hun kennis op deze gebieden te verbreden. Alleen dan zal een cloud migratie succesvol zijn.

Gratis e-book bij Toolshero

Vincent van Vliet
Artikel door:

Vincent van Vliet

Vincent van Vliet is oprichter van Toolshero en verantwoordelijk voor de content en release management. Samen met het team bepaalt hij de strategie en beheert de content planning, marktintroducties, klantervaring en beleidsontwikkeling onderdelen van het bedrijf.

Reacties zijn gesloten.