Hoe slimme stekkers en thermostaten bijdragen aan efficiënt energiebeheer

Energie besparen is essentieel, niet alleen voor onze portemonnee, maar ook voor het milieu. Slimme technologie biedt mogelijkheden om energieverbruik te optimaliseren en daardoor kosten te besparen die voorheen ondenkbaar waren. We gaan in dit artikel wat dieper in op slimme stekkers en thermostaten.

Slimme stekkers

Slimme stekkers spelen een belangrijke rol bij het optimaliseren van energiebeheer. Zo kun je apparaten op afstand uitzetten, ook wanneer je dit vergeten bent. Hierdoor verminder je onnodig stroomverbruik en dus energiekosten. Nooit meer handmatig de lampen bedienen en de zonwering sluiten als de zon tevoorschijn komt? Met een slimme stekker tussen je apparaten en het stopcontact maak je elk elektrisch apparaat in huis slim. Schakel ze eenvoudig uit als ze niet in gebruik zijn, of programmeer ze, zodat ze aangaan wanneer je thuis komt. Bij slimme stekkers is het handig om te bedenken wat voor apparaat je ‘slim’ gaat maken met de stekker. Een lamp heeft slechts een kleine wattage en zal geen probleem zijn, maar wanneer je jouw wasmachine wilt aansluiten is het handig een slimme stekker met een wattage van 3000 Watt of hoger aan te schaffen. Bij verlichting is het juist weer handig om te letten of het moet kunnen dimmen om de juiste stekker te kiezen.

Slimme thermostaten

Naast slimme stekkers spelen ook slimme thermostaten een belangrijke rol bij het optimaliseren van energiebeheer. Een van de meest effectieve manieren om energie te besparen met slimme thermostaten is door het instellen van schema’s. Moderne slimme thermostaten van Robbshop, zoals die van Ecobee of Honeywell, kunnen worden geprogrammeerd om automatisch de temperatuur aan te passen op basis van jouw dagelijkse routine. Door de thermostaat ’s nachts te verlagen als je gaat slapen en ‘s ochtends weer verhoogd voordat je wakker wordt, kun je energie besparen zonder in te leveren op comfort. Daarnaast is het bij sommige modellen mogelijk om schema’s voor verschillende dagen in te stellen. En er zijn zelfs slimme thermostaten die het mogelijk maken om slechts enkele ruimtes te verwarmen, ideaal voor thuiswerkers.

Gratis e-book bij Toolshero

Energieverbruik meten

Een andere handige functie van slimme stekkers en thermostaten is het monitoren van energieverbruik. Door jouw energieverbruik in de gaten te houden, kun je inzicht krijgen in hoeveel energie je verbruikt en waar mogelijkheden liggen om te besparen. Een slimme stekker met stroommeting leest eenvoudig het energieverbruik van je apparaat uit. Hierdoor kun je precies zien welke apparaten de grootste energievreters zijn en waar je direct kunt besparen.

Slimme technologieën integreren

Wanneer je liever geen slimme stekkers overal tussen wilt steken is het ook mogelijk om voor een smart stopcontact te kiezen. Slimme stopcontacten kun je net als slimme stekkers eenvoudig met je smartphone, tablet of zelfs je stem bedienen. Tot slot kun je jouw apparaten koppelen aan een smart home systeem waardoor het nog simpeler wordt om met een druk op de knop bijvoorbeeld alle verlichting uit te schakelen.

Patrick Koster
Article by:

Patrick Koster

LEQUAL is een creatief linkbuilding bureau en zet zich in voor de organische vindbaarheid van websites. Met ons team aan ervaren specialisten focussen wij ons dagelijks op diverse linkbuilding technieken om de autoriteit van domeinen te optimaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Creative Linkbuilding, Media Buying en Digital PR. Op deze manier weten wij topposities te behalen voor onze (inter)nationale opdrachtgevers binnen het zoekverkeer van Google, zowel in het binnen- als buitenland. Het resultaat? Meer verkeer naar hun websites en een langdurige groei van hun domeinen.

Voor meer informatie over de mogelijkheden tot adverteren op toolshero.nl kunt u contact opnemen via mij.

Reacties zijn gesloten.