Genrich Altshuller biografie, bedenker van de TRIZ methode

Genrich Altshuller - Toolshero

Genrich Altshuller (Genrich Saulovich Altshuller; 15 October 1926 – 24 September 1998) was een uitvinder, ingenieur, wetenschapper, journalist en auteur uit de Sovjet-Unie. Genrich Altshuller is bekend om zijn Theorie voor Inventieve Probleemoplossing (TRIZ methode), een methodologie voor systematische innovatie.

Genrich Altshuller biografie

Genrich Altshuller werd geboren Tashkent, in de voormalige Sovjet-Unie. Zijn familie verhuisde later naar Baku, waar hij het grootste gedeelte van zijn kindertijd doorbracht.

Vanaf zijn kindertijd was Genrich Altshuller altijd bezig met uitvindingen. Hij onderzocht methodes die hem zouden kunnen helpen bij het uitvinden van producten die oplossingen boden voor bestaande problemen. Hij vond daar echter nooit artikelen of boeken over. In die tijd geloofden veel mensen dat ideeën voortkwamen uit een toevallige ingeving of helder moment.

Gratis e-book bij Toolshero

Uitvinden lag in zijn aard. Toen hij een jaar of 15 was bouwde Genrich Altshuller een boot met raketmotor die carbid als brandstof gebruikte. Hij slaagde vervolgens met lof voor zijn middelbare school.

Rond 1946, bedacht Altshuller een methode om uit een geïmmobiliseerde onderzeeër te ontsnappen zonder duikuitrusting. Dankzij deze uitvinding werd hem een baan aangeboden bij de Russische marine, waar hij werkte bij het innovatiecentrum.

Bij deze functie vroegen mensen Genrich vaak om hulp bij het oplossen van hun problemen. Om deze reden kreeg hij meer interesse in het helpen van mensen bij het uitvinden van hun eigen ideeën dan in zijn eigen uitvindingen.

Genrich Altshuller ging verder met het onderzoeken van uitvindingsmodellen. Hij was van mening dat, wanneer een uitvindingsmethodologie niet bestond, er een moest worden uitgevonden. Als gevolg hiervan bestudeerde hij duizenden octrooien die hem later hielpen bij het ontwikkelen van de TRIZ methode.

Altshuller maakte gebruik van zijn creatieve vaardigheden en aarzelde niet om deel te nemen aan nationale uitvindingscompetities. In 1950 werd hij echter gearresteerd en beticht van ‘uitvinderssabotage’. In deze periode had hij het concept TRIZ al bedacht, en maakte er gebruik van om zichzelf te verdedigen. Hij werd helaas gevangen gehouden en gedwongen om in het mijnenveld te werken, maar Genrich was gelukkig samen met andere wetenschappers en advocaten.

Altshuller had indertijd nog geen enkel college bijgewoond, dus besloot hij te luisteren naar lezingen van professoren die ook gevangen gehouden werden. De gevangenen brachten elkaar wiskunde, vreemde talen en andere vakken bij. Hij was nog steeds vastbesloten om een uitvindingsmethodologie te ontwikkelen en om deze reden bleef Genrich werken aan zijn TRIZ theorie.

Later werd hij vrijgelaten uit de gevangenis en in 1956 publiceerde hij zijn eerste ‘Psychology of Inventive Creativity’ paper. Andere wetenschappers waren verbaasd door de paper van Altshuller, want zijn kijk op uitvindingen was in tegenspraak met andere wetenschappers.

In 1961 schreef Genrich ‘How to learn to invent.’ In dit boek bespreekt hij verschillende TRIZ methodes en bekritiseert hij de publieke opinie over uitvinders. Aangezien hij ervan overtuigd was dat zijn uitvindingsmethodes juist waren richtte hij zich tot de grootste octrooiorganisatie van de Sovjet-Unie om zijn theorie te bewijzen.

Door zijn toewijding mocht hij enkele jaren later een seminar over TRIZ geven in 1968. Naar aanleiding van de seminar kwam hij in contact met mensen die later TRIZ opleidingscentra zouden oprichten.

Genrich Altshuller publiceerde ook ‘Algorithm of Inventing’, waarin hij de basisbeginselen van systematisch uitvinden beschrijft. Daarnaast gaf hij lezingen en workshops over TRIZ en hij richtte in 1989 ook de internationale TRIZ organisatie op, waarvan hij de eerste voorzitter was.

Altshuller onderzocht in zijn leven vele octrooien om innovatie en creativiteit te doorgronden. Zijn doel was het systematisch helpen van mensen bij het uitvinden van zaken om problemen op te lossen.

Genrich was getrouwd met Valentina Zhuravleva, met wie hij ook science-fiction verhalen schreef onder de naam Genrikh Altov.

Zijn model wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt, en vele opleidingscentra bieden wereldwijd TRIZ cursussen aan. Er zijn ook vele boeken uitgegeven over dit concept en het lijkt erop dat TRIZ verspreid blijft worden.

Genrich Altshuller quotes

 1. “The world is endless, the universe inexhaustible, and the human brain will never be threatened with unemployment.”
 2. “Inventing is the resolution of technical contradictions.”
 3. “I became more and more interested in the mechanics of creativity.”

Word lid van Toolshero

Publicaties en boeken

 • 2005. principles: TRIZ keys to innovation Extended Edition. Technical Innovation Center.
 • 2002. 40 principles: TRIZ keys to innovation. Vol. 1. Technical Innovation Center, Inc..
 • 1999. The innovation algorithm. Technical Innovation Center, 2.
 • 1999. Tools of classical TRIZ. Ideation International Inc, 266.
 • 1996. And suddenly the inventor appeared: TRIZ, the theory of inventive problem solving. Technical Innovation Center, Inc.
 • 1990. On the theory of solving inventive problems. Design Methods and Theories, 242, 1216-1222.
 • 1989. Searching for New Ideas. Kishniev: Kartya Moldovenyaska Publishing House.
 • 1986. To find an idea. Introduction to the theory of inventive problem solving.-Novosibirsk.: Nauka Publishers.
 • 1986. The history of ARIZ development. Journal of TRIZ, 3.
 • 1985. The profession of searching for new ideas. Kishinev: Kartya Moldovenyaska Publishing House.
 • 1984. Creativity as an Exact Science. New York, NY: Gordon & Breach. ISBN 0-677-21230-5.
 • 1969. Algorithm of invention. Moscowskiy Rabochy, Moscow.
 • 1964. Bases of the Inventive Process. Voroneg: Centralno-Chernozemnoe izdatelstvo.
 • 1960. How Scientific Discoveries Are Made.

Citatie voor dit artikel:
Zeeman, A. (2018). Genrich Altshuller. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/genrich-altshuller/

Gepubliceerd op: 05/09/2018 | Laatste update: 2710/2022

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/genrich-altshuller/”>Toolshero.nl: Genrich Altshuller</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 2

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Alexander Zeeman
Article by:

Alexander Zeeman

Alexander Zeeman is Content Manager bij ToolsHero waar hij zich richt op content productie, content management en marketing. Daarnaast studeert hij International Business aan de Hogeschool Rotterdam. Binnen zijn studie is hij bezig met de ontwikkeling van diverse management competenties en het verbeteren van operationele bedrijfsprocessen.

Geef een reactie