Fred Fiedler

Fred Fiedler - Toolshero

Fred Fiedler (13 juli 1922 – 8 juni 2017) was Zwitsers van afkomst, een emeritus professor en één van de meest toonaangevende onderzoekers op het gebied van industrie en organisatie psychologie. Fred Fiedler was grondlegger van de contingentie theorie dat de samenhang (contingentie) tussen de effectiviteit van de leiderschapsstijl en de situatie verklaard.

Biografie Fred Fiedler

Fiedler emigreerde als 16 jarige jongen in 1938 vanuit Zwitserland naar de Verenigde staten. Daarna ging hij studeren aan de Universiteit van Chicago. Hij behaalde daar eerst zijn Mastergraad (MSc.) in psychologie en promoveerde later (Ph.D.) binnen het vakgebied klinische psychologie.

Eind ‘40er jaren begon Fiedler zich steeds meer te verdiepen in wetenschappelijk onderzoek naar leiderschap, in het bijzonder gedrag en persoonlijke eigenschappen studie. Hij begon zijn studie naar leiderschap eerst binnen high school basketbal teams. Daaruit ontwikkelde hij de Least Preferred Coworker (LPC) score.

Gratis e-book bij Toolshero

Daarna onderzocht Fred Fiedler meerdere werkvelden op het gebied van de effectiviteit van leiderschap. De resultaten van deze jarenlange studie werden door Fred Fiedler in 1967 uitgegeven in het baanbrekende boek Theory of Leadership Effectiveness(1967). Dit was de eerste wetenschappelijke theorie hoe je interactie tussen persoonlijk leiderschap en de prestaties van zijn of haar situationele management kon voorspellen en meten.

Fiedler stelde dat het succes afhing van de effectieve interactie van de karakteristieken van een leider en de eigenschappen van de situatie die gemanaged diende te worden. Deze theorie wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt in onderzoeken naar de effectiviteit van leiderschap.

Fred Fiedler werd vooral gekenmerkt als een zeer productieve onderzoeker, denker en schrijver en heeft tal van prijzen gekregen voor zijn prestaties en bijdragen aan de economie en wetenschap.

In persoonlijke kringen was hij vooral bekend als de “slaapjes” man. Hij had hier volgens de familie een speciale stoel voor waar hij zo’n 20 jaar zijn korte slaapjes in deed.

Bekende quote van Fred Fiedler

 1. “The quality of leadership, more than any other single factor, determines the success or failure of an organization.”

Word lid van Toolshero

Bekende publicaties en boeken van Fred Fiedler et al.

 • 1994. Leadership Experience and Leadership Performance. Alexandria, VA: US Army Research Institute for the Behavioral and Social Sciences.
 • 1993. Stress, Babble, and the Utilization of the Leader’s Intellectual Abilities. Leadership Quarterly 4(2): 189–208.
 • 1992. Life in a Pretzel-shaped Universe. in A.G. Bedeian (ed.), Management Laureates: A Collection of Autobiographical Essays, Greenwich, CT: JAI Press, vol. 1, 301–34.
 • 1987. New Approaches to Leadership. Cognitive Resources and Organizational Performance. John Wiley and Sons.
 • 1986. People Management and Productivity. Boston: Allyn and Bacon.
 • 1981. Leader Attitudes and Group Effectiveness. Greenwood Publishing Group.
 • 1976. Improving Leadership Effectiveness: The Leader Match Concept, New York: John Wiley and Sons.
 • 1974. Leadership and Effective Management. Glenview, IL: Scott, Foresman and Co.
 • 1971. Leadership. New York: General Learning Press.
 • 1967. A Theory of Leadership Effectiveness. McGraw-Hill.
 • 1959. Boards, Management and Company Success. Danville, IL: Interstate Publishers.
 • 1958. Leader Attitudes and Group Effectiveness. Urbana, IL: University of Illinois Press.

Citatie voor dit artikel:
Van Vliet, V. (2013). Fred Fiedler. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/fred-fiedler/

Gepubliceerd op: 07/12/2013 | Laatste update: 01/07/2022

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/fred-fiedler/”>Toolshero: Fred Fiedler</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4.5 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Vincent van Vliet
Artikel door:

Vincent van Vliet

Vincent van Vliet is oprichter van Toolshero en verantwoordelijk voor de content en release management. Samen met het team bepaalt hij de strategie en beheert de content planning, marktintroducties, klantervaring en beleidsontwikkeling onderdelen van het bedrijf.

Geef een reactie