Zakelijke conflicten: hoe voorkom je ze en hoe los je ze op?

Goede communicatie voorkomt veel problemen. Maar niet elk conflict valt te vermijden. Niemand zit op een conflictsituatie te wachten, maar als die zich aandient, kun je maar beter goed voorbereid zijn. Dat wil zeggen: zorg dat je weet wat je rechten zijn en dat je zo veel mogelijk zaken waterdicht hebt vastgelegd. Hoe minder zaken voor verschillende interpretaties vatbaar zijn, hoe sneller je een conflict kunt oplossen.

Veel voorkomende zakelijke geschillen

Al heb je al je zaken nog zo goed op orde, dan nog kan zich een situatie voordoen waardoor jij in een zakelijk conflict belandt. Dat kan bijvoorbeeld al gebeuren wanneer ze bij de buren aan het verbouwen zijn en jouw bedrijfspand schade oploopt. In zo’n geval denk je niet “Ach, laat maar zitten”, je stapt eropaf en je brengt de kwestie onder de aandacht. Vanaf dat moment hangt het er maar net van af met wat voor mensen je te maken hebt en hoe ze reageren op de situatie. Als je een goede bouwrechtadvocaat inschakelt, kom je goed beslagen ten ijs en weet je exact waar je recht op hebt in zo’n situatie. En je hoeft echt niet meteen met een advocaat te dreigen, je kunt ook iemand alleen consulteren, zodat je weet hoe je moet handelen.

Investeren in een goed personeelsbeleid

Ook op het gebied van arbeidsrecht kan van alles misgaan, zonder dat je daar zelf in eerste instantie schuld aan lijkt te hebben. Een bedrijf valt of staat met de kwaliteit van de medewerkers. Hoe kun je goede medewerkers aan je binden? Als ondernemer doe je er verstandig aan om te investeren in je personeel door medewerkers te koesteren en te waarderen. Neem ze mee in belangrijke besluiten en geef ze de kans zich verder te ontwikkelen.

Gratis e-book bij Toolshero

Toch kan zich ook dan alsnog een conflictsituatie voordoen. Dat gebeurt vooral doordat mensen met verschillende achtergronden en denkwijzen met elkaar moeten samenwerken. Als dat mis gaat, moet er soms een advocaat arbeidsrecht aan te pas komen om je de weg te wijzen in het doolhof van regels en wetten. Je kunt immers zelf niet overal verstand van hebben, maar je wilt natuurlijk wel dat het goed wordt afgehandeld. Bedenk hierbij dat het inschakelen van een expert je vaak minder kost dan wanneer de tegenpartij er een zaak van zou maken en jij verliest door slechte voorbereiding.

Patrick Koster
Article by:

Patrick Koster

LEQUAL is een creatief linkbuilding bureau en zet zich in voor de organische vindbaarheid van websites. Met ons team aan ervaren specialisten focussen wij ons dagelijks op diverse linkbuilding technieken om de autoriteit van domeinen te optimaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Creative Linkbuilding, Media Buying en Digital PR. Op deze manier weten wij topposities te behalen voor onze (inter)nationale opdrachtgevers binnen het zoekverkeer van Google, zowel in het binnen- als buitenland. Het resultaat? Meer verkeer naar hun websites en een langdurige groei van hun domeinen.

Voor meer informatie over de mogelijkheden tot adverteren op toolshero.nl kunt u contact opnemen via mij.

Reacties zijn gesloten.