Ken jij de wettelijke regels rond ergonomie op de werkplek?

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het bieden van een goede werkplek aan je personeel. Je dient daarbij onder meer te voldoen aan de regels rond ergonomie. Dat wil zeggen: je moet ervoor zorgen dat jouw medewerkers hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. Hieraan liggen wettelijke regels ten grondslag. Maar ben jij op de hoogte van al die regels en in hoeverre kan jouw bedrijf de toets van een controleur doorstaan?

De definitie van ergonomie

Ergonomie is de wetenschap die zich richt op het afstemmen van hulpmiddelen en omstandigheden op de eigenschappen van de mens, zodat mensen optimaal kunnen functioneren. De term omvat dus eigenlijk heel veel verschillende aspecten, van mechanisch toetsenbord op je bureau tot efficiënt werkproces in de keuken van een restaurant. Het uitgangspunt is steeds: hoe kun je zo veilig mogelijk en zo gezond mogelijk werken? In artikel 5.4 van het arbeidsomstandighedenbesluit staat dat een werkplek altijd moet worden ingericht conform de ergonomische beginselen, tenzij dit redelijkerwijs niet kan worden gevergd.

Doe de scan

Heb jij als werkgever je zaakjes goed op orde, waar het ergonomie betreft? Doe de scan en leg elke werkplek in jouw bedrijf eens onder de loep. Is ergowerken overal goed geregeld? Het laatste wat je immers wilt, is een claim van een medewerker omdat RSI-klachten veroorzaakt zouden kunnen zijn door een ondeugdelijke werkplek. Simpel gezegd komt het erop neer dat gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken zo ontworpen moeten zijn dat ze de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het doeltreffend functioneren van de medewerkers bevorderen.

Gratis e-book bij Toolshero

Advies inwinnen

Hoewel je als werkgever een soort duizendpoot moet zijn, kan niet van je worden verlangd dat je altijd overal zelf verstand van kunt hebben. Het is daarom helemaal geen gek idee om advies rond ergonomie in te winnen. Een specialist op dit gebied kan je attenderen op onvolkomenheden en kent ongetwijfeld oplossingen die je zelf nog niet in het vizier had. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald, nietwaar?

Praktijkvoorbeelden van ergowerken

Er zijn talloze voorbeelden te vinden van ergonomische oplossingen in de praktijk. In kinderdagverblijven maken ze tegenwoordig gebruik van een aankleedmeubel om de kinderen op veilige en verantwoorde manier aan te kleden. In bedrijfskeukens gaat het er vooral om dat de medewerkers elkaar zo min mogelijk in de weg lopen. Zo heeft elke branche zijn eigen specifieke aandachtspunten op dit gebied.

Vincent van Vliet
Article by:

Vincent van Vliet

Vincent van Vliet is oprichter van Toolshero en verantwoordelijk voor de content en release management. Samen met het team bepaalt hij de strategie en beheert de content planning, marktintroducties, klantervaring en beleidsontwikkeling onderdelen van het bedrijf.

Reacties zijn gesloten.