Ikigai model: de betekenis en uitleg

Ikigai - Toolshero

Ikigai model: in dit artikel wordt het Ikigai model praktisch uitgelegd. Naast de uitleg en de betekenis van Ikigai, worden ook het model, de toepassingen ervan en twee voorbeelden beschreven. Tevens bevat dit artikel een handige Ikigai template om hier direct zelf mee aan de slag te gaan. Veel leesplezier!

Wat is Ikigai? De uitleg

Er zijn een paar gebieden in de wereld waar de mensen gemiddeld ouder worden dan op de rest van de aardbol. Auteur Dan Buettner onderzocht die gebieden en noemde ze de zogenaamde ‘Blue zones’.

Japan en met name het eiland Okinawa behoort ook tot zo’n gebied.

Gratis e-book bij Toolshero

Een factor die een belangrijke rol bij de gezondheid en vitaliteit van de inwoners van Okinawa bleek te spelen, is het ‘hebben van een doel’ in hun leven: ‘ikigai’.

Dus naast voedingsgewoonten en leefomgeving speelt dit concept een grote rol in gezond oud worden. Want je ‘Ikigai’ maakt het mogelijk om naar de toekomst te blijven kijken, zelfs als je door een moeilijke tijd gaat.

Dan Buettner vertelt hierover in zijn inspirerende TEDtalk “How to Live to 100+“.

Héctor Garcia, een Spaanse schrijver, heeft het concept van ikigai geïntroduceerd aan de wereld in zijn boek “Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life”. Hij benadrukt dat je je eigen ikigai moet vinden, wat een combinatie is van wat je graag doet, waar je goed in bent, wat de wereld nodig heeft en waarvoor je betaald kunt worden.

National Geographic heeft ook aandacht besteed aan het concept van ikigai en hoe het ons kan helpen een gelukkiger leven te leiden.

Ikigai betekenis

‘Ikigai’ is een Japans concept dat, simpel gezegd, betekent en staat voor ‘de reden die jij hebt om ’s ochtends uit je bed te komen’.

In het Frans wordt dit wel ‘raison d’être’ genoemd. Het is een samenvoeging van de woorden ‘iki’, dat leven of levend betekent, en het woord ‘kai’ (uitgesproken als gai), dat staat voor waarde, effect, resultaat of nut.

Ikigai model

Maar wat is nu precies ikigai? Ikigai is dat deel waar je passie, missie, roeping en beroep of vak samenkomen. Dit is het beste te illustreren met de overlappende cirkels van een Venndiagram.

De vier cirkels staan voor:

  1. Waar je van houdt
  2. Waar je goed in bent
  3. Wat de wereld nodig heeft
  4. Waar je voor betaald wordt/kan worden

Daar waar de vier cirkels overlappen, vind je je ‘Ikigai’.

Ikigai model - Toolshero

Figuur 1 – Ikigai model

Hoe pas je jouw Ikigai toe?

Het toepassen van jouw Ikigai kan pas als je weet wat het voor jou is. Voor veel mensen geldt dat daar een uitgebreide zoektocht naar jezelf aan vooraf gaat. Maar als je een start wil maken met het inzichtelijk maken van jouw Ikigai zou je kunnen starten me het maken van je eigen Venn diagram, de overlappende cirkels.

Vul de cirkels met steekwoorden, ideeën, plaatjes of zinnetjes die vallen onder de onderdelen ‘Je houdt ervan’, ‘Je bent er goed in’, ‘De wereld heeft het nodig’ en ‘Je wordt ervoor betaald’.

Probeer daarbij antwoord te krijgen op vragen als: Waar loop jij warm voor? ; Wat raakt je?; Waar ben je goed in?; Welke uniek talenten heb je en welke kun je verder ontwikkelen?; Wat kun jij dat voor anderen nuttig is?; Is er iets dat jij kan bijdragen aan de wereld?; Welke verandering zou jij teweeg willen brengen in de wereld?

Zoek de (natuurlijke) overlap van de verschillende cirkels. Bekijk het totaal en probeer verbanden te vinden. Als je er mee aan de slag gaat, neem dan de tijd. Geef ideeën en impulsen de kans en houdt een open blik. Zo zal uiteindelijk je ‘Ikigai’ helder worden.

Voordelen

De voordelen van het hebben van dit Japanse concept lijken duidelijk. Het geeft je een reden om op te staan. Plezier in je werk, houden van wat je doet, betekenis geven aan je bestaan.

Gecombineerd met gezond eten en fijne leefomgeving is jouw Ikigai een belangrijk ingrediënt voor gezond oud worden.

Online IKIGAI cursus ~ Een gecertificeerde cursus in persoonlijke ontwikkeling, gebaseerd op het eeuwenoude Japanse raamwerk IKIGAI  

Ikigai voorbeelden

In een snel veranderende wereld zijn steeds meer mensen op zoek naar een manier om hun passie en talenten te combineren om zo een bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij. Hier lees je over twee voorbeelden.

Een aansprekend voorbeeld van mensen die hun ‘Ikigai’ dagelijks in de praktijk brengen, zijn David de Kock en Arjan Vergeer van 365 dagen succesvol. Zij streven er naar om Nederland het gelukkigste land ter wereld te maken en dat willen ze bereiken door anderen te helpen het beste uit zichzelf te halen.

Zoals ze het zelf op hun website zeggen: “Eén ding hebben we de afgelopen jaren geleerd: als je iets echt graag wilt en je kiest een methodiek om er te komen, dan kan alles. Niet alleen in je hoofd, maar vooral in het echt.”

Een ander voorbeeld is het bouwen van huizen. Iemand kan hier van houden, goed in zijn, zijn beroep van maken en de wereld heeft het nodig.

Afhankelijk van hoe je zelf je Ikigai invult, kun je een doel geven aan je leven. Wanneer je geen inspiratie hebt, kan het geen kwaad om de Ikigai van iemand anders te bekijken.

Samenvattend

Ikigai is een Japans concept dat staat voor de reden van ons bestaan of onze levensdoel.

Het is een manier om ons te helpen ons eigen unieke doel in het leven te vinden, wat ons een gevoel van vervulling geeft en ons helpt om lang en gelukkig te leven.

Het concept van ikigai komt oorspronkelijk uit het Japanse eiland Okinawa, waar mensen bekend staan om hun lange levensduur en hoge levenskwaliteit.

Ikigai template

Nu je hebt gelezen over Ikigai, kun je de theorie in praktijk gaan toepassen. Gebruik deze template om erachter te komen wat jouw Ikigai is.

Download het Ikigai template

Deze template is exclusief voor onze betalende Toolshero leden. Klik hier om te bekijken of een lidmaatschap ook iets voor jou is!

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Heb jij je Ikigai al gevonden? Of ben je nog op zoek en gaf dit artikel je een idee om er verder mee aan de slag te gaan?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. García, H. & Miralles, F. (2017). Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life. Penguin Books.
  2. Mathews, G. (1996). What makes life worth living? How Japanese and Americans make sense of their worlds. Univ of California Press.
  3. Nakanishi, N. O. R. I. Y. U. K. I. (1999). ‘Ikigai’in older Japanese people. Age and ageing, 28(3), 323-324.
  4. Sone, T., Nakaya, N., Ohmori, K., Shimazu, T., Higashiguchi, M., Kakizaki, M. & Tsuji, I. (2008). Sense of life worth living (ikigai) and mortality in Japan: Ohsaki Study. Psychosomatic Medicine, 70(6), 709-715.

Citatie voor dit artikel:
Kuijk, A. (2017). Ikigai. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/psychologie/ikigai/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 24/10/2017 | Laatste update: 19/03/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/psychologie/ikigai/”> Toolshero: Ikigai </a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4.1 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 13

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Anneke Kuijk
Article by:

Anneke Kuijk

Anneke Kuijk is een tekstschrijver die de kwaliteiten heeft om informatie te analyseren en daar de kern uit te halen. Dit zet ze om in begrijpelijke en goed leesbare teksten. Naast content schrijven, is ze ook actief als docent (taal)inburgering en op vele manieren actief met taal.

Tags:

Geef een reactie