ADKAR model

ADKAR model - toolshero

In dit artikel wordt het ADKAR model van Jeff Hiatt praktisch uitgelegd. Na het lezen begrijpt u de fundamenten van deze krachtige verandermanagement tool.

Wat is het ADKAR model?

Verandering in organisaties roept doorgaans weerstand op bij medewerkers. Om te identificeren, waarom veranderingen moeizaam tot stand komen en niet altijd goed werken, biedt het ADKAR model uitkomst. Aan de hand van vijf elementen, die gezamenlijk het acroniem ADKAR vormen, komt verandermanagement succesvol tot stand. De letters staan voor Awareness, Desire, Knowledge, Ability en Reinforcement. Dit model is ontwikkeld door Jeff Hiatt in 2006 en werd geïntroduceerd in de praktijk door Prosci, een erkend advies- en trainingsbureau op het gebied van verandermanagement. Het ADKAR model is vooral bedoeld als coaching instrument om medewerkers te helpen en bij te staan gedurende veranderprocessen binnen organisaties.

ADKAR Model van Jeff Hiatt - toolshero

Bewustwording

Alle vijf de elementen van dit model kunnen zowel opeenvolgend als opeen stapelend worden toegepast. Bij verandering is het belangrijk dat iedereen bewust is van de reden. Als vanzelf treedt er een natuurlijke weerstand op bij medewerkers, wanneer het om verandering gaat. Daarom is het nodig om hen bewust te maken van de noodzaak van verandering. Bij implementatie van de verandering is goede en uitgebreide kennis een voorwaarde. Het leren van nieuwe vaardigheden en aansturen op ander gedrag is daar onderdeel van. Na implementatie is het nodig dat de verandering wordt bekrachtigd om zo terugval naar oud gedrag te voorkomen.

De vijf bouwstenen van het ADKAR model

In het model dienen vijf bouwstenen als basis om tot succesvol verandermanagement te komen:

Bewustzijn (Awareness)

Medewerkers moeten bewust worden van de noodzaak van de verandering.

Verlangen (Desire)

Medewerkers moeten het verlangen krijgen om deel te nemen aan de verandering en het volledig te ondersteunen.

Besef (Knowledge)

Door kennis van het veranderingsproces wordt het voor medewerkers duidelijk wat het (eind)doel is van de verandering.

Vermogen (Ability)

Door het vermogen om nieuwe vaardigheden te leren en aan te sturen op ander gedrag, wordt de verandering beter geaccepteerd.

 

Wil je onbeperkte en advertentievrije toegang?   

Bekrachtiging (Reinforcement)

Door de verandering te bekrachtigen, is het voor alle medewerkers duidelijk dat er geen weg meer terug is.

ADKAR model : twee dimensies

Elke verandering vindt op twee dimensies plaats; de organisatie en de medewerkers. Verandering is alleen succesvol, wanneer er op beide dimensies gelijktijdig verandering plaatsvindt. Als blijkt dat in het model stagnatie plaatsvindt bij een van de bouwstenen, dan is het goed om heel gericht op dit element actie te ondernemen. Door deze doelgerichte benadering wordt er gefocust op dat element met de hoogste kans op succes. Het model helpt niet alleen om vooraf te bepalen welke noodzakelijke stappen er gezet moeten worden om het juiste doel te bereiken, maar ook om achteraf te identificeren waarom veranderingen niet goed werken. Vooral dit evaluatiemoment is waardevol om de verandering alsnog te doen slagen.

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Hoe pas jij het ADKAR model toe? Herken je de bouwstenen voor een goede uitwerking van het ADKAR model of zijn er meer / anderen? Wat zijn volgens jou andere succes criteria of factoren die kunnen bijdragen aan het toepassen van het ADKAR model? Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Als je het artikel handig of praktisch vond voor jouw eigen kennis, deel dit vooral met jouw netwerk of meld je aan voor onze gratis wekelijkse nieuwsbrief. Je kunt ons ook vinden op Facebook, LinkedIn, Twitter en Youtube.

Meer informatie

  1. Shah, M. H. (2014). An Application of ADKAR Change Model for the Change Management Competencies of School Heads in Pakistan. Journal of Managerial Sciences, 8(1).
  2. Hiatt, J. M. (2006). ADKAR: a model for change in business, government and our community. Prosci Learning Center.
  3. Hiatt, J. M. (2004). Employee’s survival guide to change: The complete guide to surviving and thriving during organizational change. Prosci Learning Center.

Citatie voor dit artikel:
Mulder, P. (2013). ADKAR model van Jeff Hiatt. Retrieved [insert date] from ToolsHero: https://www.toolshero.nl/verandermanagement/adkar-model-hiatt/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/verandermanagement/adkar-model-hiatt/”>ToolsHero: ADKAR model van Jeff Hiatt</a>

Interessant artikel? Geef je waardering of deel het artikel via social media!
[ec_stars_rating]

Word lid en ontvang onbeperkt toegang

Als lid heb je onbeperkt toegang tot alle artikelen (1000+), templates en meer!

Tagged:

Geef een antwoord