Het gebruik van Blockchain technologie in de supply chain

Blockchain binnen de supply chain - ToolsHero

Door globalisatie worden de afstanden van geografische liggingen steeds korter. Het is gemakkelijker om internationale producten of diensten binnen handen te krijgen, maar dit is niet zonder gevolgen achter de schermen. Als gevolg van globalisatie in combinatie met de toenemende trend in e-commerce, neemt de druk in de logistieke sector enorm toe. Als resultaat worden internationale logistieke processen steeds gecompliceerder.

Het gebruik van Blockchain technologie in de supply chain brengt veel voordelen met zich mee. Blockchain technologie verbetert de transparantie en traceerbaarheid van materialen in de supply chain. De meerwaarde hiervan zal vooral duidelijk zijn in scenario’s waarin er tussen beide partijen een gebrek aan vertrouwen is en om deze reden een van de partijen niet direct informatie wilt uitwisselen. Anderzijds is het zo dat deze technologie nog in ontwikkeling is en dat partijen nog moeilijkheden ervaren om Blockchain technologie te linken aan fysieke objecten, maar het is vrijwel zeker dat Blockchain nieuwe mogelijkheden in de supply chain met zich meebrengt. Onderstaand reflecteert de primaire voordelen van het gebruik van Blockchain technologie in een supply chain.

Het verbetert de traceerbaarheid van materialen in de supply chain

Door gebruik te maken van Blockchain technologie is het mogelijk fysiek activa te digitaliseren. Hiermee wordt er een onveranderlijk database bijgehouden en kunnen alle transacties van leverancier tot eindgebruiker worden getraceerd.

Het minimaliseert verliezen van imitatie producten

Volgens de Organisatie van Economische Ontwikkelingen en Samenwerkingen wordt er jaarlijks voor $450 miljard gehandeld in namaakgoederen. Door de transparantie van Blockchain technologie zal fraude in de productie en het handelen van edelstenen en medicinale drugs worden geminimaliseerd.

Het verbetert de zichtbaarheid en nakoming van uitbesteedde contracten

Door gebruik te maken van Blockchain technologie kunnen bedrijven betere controle uitvoeren op uitbesteedde fabricage, doordat alle partijen gebruik maken van identieke informatie. Via deze wijze zal miscommunicatie minder snel ontstaan en kan er tijd bespaard worden in administratieve taken. Als resultaat kan de marginale tijd gebruikt worden voor het verbeteren van de producten of diensten.

Het vermindert administratief werk en gerelateerde kosten

Doordat alle data in de supply chain effectief gecontroleerd kan worden, zullen administratieve processen vloeiender verlopen en worden kosten gereduceerd. Handmatige checks die normaal gesproken enkele weken duren kunnen worden versneld door een beschikbaar database met alle relevante informatie.

Voorbeelden

Maersk en IBM zijn sinds kort een joint-venture gestart om Blockchain technologie te onderzoeken. Het doel is om een internationaal Blockchain platform op te zetten voor de wereldwijde containersector.

Ook havenbedrijf Rotterdam is in samenwerking met gemeente Rotterdam begonnen met het experimenteren van Blockchain technologie in de supply chain. Doordat de binnenkomende containers verschillende landoorsprong hebben en soms ook geconsolideerd zijn, zijn er vele partijen betrokken in het logistieke proces. Om deze reden hebben zij Blocklab opgezet om blockchain verder ontwikkelen en in de haven toe te passen.

Naast dat Blockchain technologie in de haven wordt toegepast kan het ook in de voedsel supply chain worden toegepast om de kwaliteit en traceerbaarheid van ons eten te verbeteren. Dit proces is in ontwikkeling en wordt al geïmplementeerd door Walmart en IBM. Door Blockchain technologie kunnen duurzaam en minder-duurzaam geproduceerde producten daadwerkelijk van leverancier tot consument worden getraceerd.

Conclusie

Nu de Blockchain technologie in ontwikkeling is zullen bedrijven de concurrenten in hun sector in de gaten moeten houden. Zodra de trend indiceert dat veel bedrijven gebruik maken van het Blockchain technologie dan wordt het makkelijker om hieraan deel te nemen en de voordelen hiervan te ervaren.

Meer informatie

Voeg deze link toe aan je website:
<a href=”https://www.toolshero.nl/trending/het-gebruik-van-blockchain-technologie-in-de-supply-chain/”>ToolsHero.nl: Het gebruik van Blockchain technologie in de supply chain</a>

Deel jouw ideeën!

Deel dit artikel als je denkt dat het interessant is voor anderen. We zijn altijd nieuwsgierig naar wat je verwacht te vinden op het ToolsHero platform. We zouden graag je visie, suggesties of opmerkingen over dit artikel ontvangen. Met praktische en inspirerende korte artikelen willen we onze bezoekers helpen aan nieuwe inzichten voor persoonlijk en zakelijk gebruik.

Interessant artikel?
Geef je waardering of deel het artikel via social media!
[ec_stars_rating]

Geef een reactie