Agile methode voor HR

Agile methode voor HR - toolshero

Steeds meer bedrijven maken gebruik van een Agile methode voor Human Resources. Organisaties bevinden zich in een tijd van snelle innovaties en daarom zijn traditionele HR methodes die afhankelijk zijn van een lineair lange termijn planning niet meer toepasselijk.

Nadat er jaren geen verandering is geweest in HR zal de onvoorspelbare markt zorgen voor een transformatie in deze afdelingen van de huidige organisaties. Op dit moment wordt de Agile methode steeds vaker toegepast in procedures waarin organisaties personeel aannemen, ontwikkelen en aansturen.

HR gaat over de hele organisatie en om deze reden is een Agile methode gecompliceerder dan Agile veranderingen in andere functies. De volgende onderwerpen zullen de meeste impact hebben zodra een organisatie overgaat naar een Agile methode in HR.

Functioneringsgesprekken

De eerste uitdagingen zullen ervaren worden in de jaarlijkse functioneringsgesprekken en doelen van de werknemer. Nu werknemers werken op flexibele basis van project naar project waarbij verschillende managers betrokken zijn, is er vaker input nodig van verschillende personen om een functioneringsbeoordeling te geven.

Grote bedrijven zoals P&G en IBM implementeren al vaker prestatiebeoordelingen op korte termijn om direct feedback te leveren, zodat fouten worden geminimaliseerd, prestaties worden verbeterd en een leerproces ontstaat.

Ondersteuning

Managementtrainingen kunnen niet worden buitengesloten bij het transformeren naar een Agile methode. Bedrijven zullen leidinggevende die hun werknemers oordelen moeten leren om hun werknemers te coachen in het dagelijks werk.

De trainingen zullen aandacht moeten leggen op hoe leidinggevende feedback moeten geven over persoonlijke bijdrages van de werknemer, hoe werknemers prioriteiten en doelen kunnen stellen en hoe loopbaanambities in lijn kunnen worden gebracht met de bedrijfsplannen.

Bedrijven zoals Cigna en DigitalOcean voorzien managers als van dit soort trainingen en P&G stelt al dat zij verbeteringen zien in de bedrijfsresultaten. Kortom, als gevolg van persoonlijke ontwikkeling en een verbeterde relatie met de leidinggevende zullen medewerkers meer betrokken zijn bij de organisatie en resulteren in innovaties en een versnelde bedrijfsgroei.

Samenwerking

Voorheen richtte HR zich meer op individuele prestaties, maar met een Agile methode draait het om teamprestaties. Feedback in een Agile omgeving is afkomstig iedere werknemer, zowel de manager als collega.

Om die reden is het belangrijk dat er een horizontale lijn is tussen alle werknemers, zodat feedback van werknemers naar managers ook wordt gewaardeerd.

Voor Agile werkmethodes kunnen verschillende applicaties worden gebruikt om feedback te geven op ieder moment van de dag. Als resultaat kunnen leidinggevende alle opmerkingen evalueren om prestatiebeoordelingen uit te voeren.

Vergoedingen en bonussen

De manier waarop vergoedingen en bonussen worden gegeven in bedrijven zullen moeten veranderen in een Agile omgeving. Op grond van een onderzoek uitgevoerd door WorldatWork, een internationale vereniging voor Human Resource management, blijkt er dat beloningen het best werken als motivatie zodra het zo snel mogelijk wordt ontvangen na de gevraagde of extra bijdrage.

Jaarlijkse salarisverhogingen beginnen te verouderen, omdat de tijd zit tussen prestaties en salarisverhoging zal werken al een barrière voor motivatie. Dit wordt ook nader uitgelegd in Herzberg Two Factor Theory of Motivation.

Tegenwoordig worden beloningen ook gegeven om de belangrijkste kenmerken van de Agile methode versterken zoals het delen van kennis en het leren van nieuwe vaardigheden. Als resultaat wordt de waarschijnlijkheid dat een collega geen constructieve feedback geeft aan een andere collega gemitigeerd.

Wil je onbeperkte en advertentievrije toegang?   

Werving van nieuwe medewerkers

Door de komst van nieuwe technologieën in combinatie met een groeiende economie zullen er nieuwe banen ontstaan waarvoor er vaak op korte termijn gezocht moet worden naar competent personeel.

In een Agile wervingsmethode zal er een team bestaande uit verschillende functies de kandidaatseisen vaststellen. Het zoeken naar geschikte kandidaten wordt pas in werking gesteld nadat alle stakeholders het eens zijn met de voorafgaande stappen van de wervingsprocedure.

Deze Agile methode wordt al toegepast door General Electric en een soortgelijk proces wordt ook al uitgevoerd door IBM.

Ontwikkeling

In een Agile methode draait alles om samenwerking en ontwikkeling. Veel bedrijven voorzien medewerkers al met online trainingen, maar om gepersonaliseerde trainingen te vinden kan worden ervaren als het zoeken naar een spelt in een hooiberg.

Trainingen zullen moeten worden gepersonaliseerd in correlatie met individuele loopbaanambities en andere interesses.

Anderzijds is het zo dat bedrijven nog steeds ontwikkelingsplannen maken voor individuen om vervolgens topmanagement rollen te vervullen, maar in werkelijk wordt dit vaak niet gerealiseerd door de continu veranderende omgeving in de organisatie.

Conclusie

Van een gestructureerde langetermijnplanning naar een flexibel en makkelijk aanpasbare planning zal een impact hebben op de hele organisatie.

Hoewel het veel voordelen met zich meebrengt door de continuïteit van gestructureerd feedback op de prestaties van iedere werknemers brengt het ook complicaties met zich mee en is het niet voor iedere functie of organisatie geschikt.

Sommige banen zijn afhankelijk van vastgestelde regels en procedures zoals artsen en accountants. Om deze reden zal een Agile methode is deze sector niet werken. Tegelijkertijd zullen traditionele HR activiteiten verouderen en nieuwe skills worden gevraagd aan toekomstige Human Resource werknemers.

  Ontvang gratis ons Toolshero Top 30 modellenboek   

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Is Agile van toepassing binnen jouw persoonlijke of professionele omgeving? Herken je de praktische uitleg of heb je meer suggesties?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

Citatie voor dit artikel:
Zeeman, A. (2018). Agile methode voor HR. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/trending/agile-methode-voor-hr/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/trending/agile-methode-voor-hr>Toolshero: Agile methode voor HR</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Geef een antwoord