Hoshin Kanri matrix

Hoshin Kanri matrix - toolshero

Hoshin Kanri matrix: in dit artikel wordt het concept van de Hoshin Kanri matrix praktisch uitgelegd. Na het lezen begrijp je de basis van deze krachtige strategie tool. In dit artikel kun je tevens een Hoshin Kanri Matrix template downloaden om je kennis direct op toe te passen.

Wat is Hoshin Kanri?

Veel bedrijven worstelen met het vertalen van strategische plannen naar actiepunten voor een dagelijks proces.

Een instrument zoals de Hoshin Kanri kan helpen met:

Gratis e-book bij Toolshero

  1. Doelen stellen
  2. Strategieën bepalen
  3. Meetgegevens vaststellen
  4. Actieplannen maken
  5. Voortgang controleren

De Hoshin Kanri staat ook bekend onder namen als de X matrix. De Hoshin Kanri matrix kent zijn oorsprong in het Toyota productiesysteem en is een zeer krachtig instrument. Het is gebaseerd op een concept dat in de late jaren ’50 in Japan werd gepopulariseerd door Professor Yoji Akao. “Ieder persoon is de expert wat betreft zijn/ haar beroep, en Japanse Total Quality Control (TQC) is ontworpen om gebruik te maken van de collectieve denkkracht van alle medewerkers om hun organisatie de beste te maken in haar vakgebied.”

Hoshin Kanri matrix

Als het op de juiste manier wordt toegepast, helpt de Hoshin Kanri matrix medewerkers zich te richten op het behalen van doelstellingen. Daarbij bevordert het proces communicatie en participatie in het vaststellen van de doelen en is het een instrument om individuen verantwoordelijk te maken voor het behalen van hun doelen.

Hoe werkt het proces? Stel, een organisatie wil haar internationale afzet uitbreiden. Dit doel is zeer waarschijnlijk bedacht tijdens een strategische planningsretraite; er is een SWOT analyse uitgevoerd en na veel discussies is men uitgekomen op een doelstelling om de afzet de komende drie jaar te vergroten met 20%. De Hoshin Kanri matrix zou er als volgt uitzien:

Hoshin Kanri matrix model - Toolshero

De driejarige doorbraakdoelstelling zou een stijging van 20% van de internationale verkopen zijn. Zie je hoe dit het beginpunt is van de tabel? Denk aan Stephen Covey ’s “begin met het einde in gedachte” en je zult zien hoe dit het begin is van de matrix.

Als het bedrijf 20% wil groeien in drie jaar, zal die groei niet al behaald worden in jaar 1. Aan de linkerkant kun je zien dat de verwachte groei voor jaar één 5% is. Als de organisatie het doel van 20% wil behalen in jaar 3, zitten ze met 5% in jaar één op de juiste weg.

Om de groei in het eerste jaar waar te maken, bepaalt het bedrijf de verbeteringsprioriteiten die de verkoopdoelen haalbaar maken. Ze besluiten dat ze vijf mogelijke vertegenwoordigingsbureaus moeten identificeren. Wanneer deze zijn geïdentificeerd, plant het bedrijf om met twee van die bureaus in zee te gaan. Er worden individuen genoemd en zij krijgen de opdracht bepaalde verbeteringen te realiseren. Ieder individu krijgt vervolgens een gedetailleerd actieplan met het doel om twee vertegenwoordigingsbureaus te contracteren binnen een bepaalde tijd.

Dit voorbeeld gaat slechts over één driejarige doelstelling. Meestal hebben bedrijven 4-6 doelstellingen. Bij meer doelstellingen moeten medewerkers hun aandacht over te veel zaken verdelen. Het voordeel van deze aanpak is dat iedereen zich bewust is van de algemene strategische doelstellingen, doelen en opdrachten.

Zo zit het hele bedrijf op één lijn. Daarbij maakt de Hoshin Kanri matrix het mogelijk om individuele actiepunten toe te wijzen aan mensen en ze er verantwoordelijk voor te maken. Wanneer een actiepunt achterloopt op schema, kan het management maatregelen nemen om de organisatie bij te sturen en de kans op succes te vergroten.

Word lid van Toolshero

Hoshin Kanri Matrix template

Visualiseer strategische plannen en doelen in combinatie met de activiteiten welke daarvoor benodigd zijn. Nuttig voor niet alleen de managers maar ook voor werknemers. Ga aan de slag met deze template.

Download het Hoshin Kanri Matrix template

Deze template is exclusief voor onze betalende Toolshero leden. Klik hier om te bekijken of een lidmaatschap ook iets voor jou is!

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Wat is jouw ervaring met de toepassen van de Hoshin Kanri matrix? Herken het bovenstaande of heb je aanvullingen? Wat zijn volgens jou andere succesfactoren die bij kunnen dragen aan goed strategisch en operationeel management?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Kesterson, R. K. (2014). The Basics of Hoshin Kanri. CRC Press.
  2. Hutchins, M. D. (2012). Hoshin Kanri: the strategic approach to continuous improvement. Gower Publishing, Ltd.
  3. Casey, D. (2011). X Matrix: Strategy Deployment And Execution Process For Breakthrough Business Performance. Lulu.com.

Citatie voor dit artikel:
Lindell, J. (2015). Hoshin Kanri matrix. Retrieved [insert date] from toolshero: https://www.toolshero.nl/strategie/hoshin-kanri-matrix/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/strategie/hoshin-kanri-matrix/”>toolshero: Hoshin Kanri matrix</a>

Published on: 30/07/2015 | Last update: 13/01/2022

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 3.6 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 5

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Jim Lindell
Article by:

Jim Lindell

Jim Lindell, CPA, CSP, CGMA is een erkende auteur en spreker die werkzaam is voor Thorsten Consulting. Zijn nieuwste boek "Controller as Business Manager" is verkrijgbaar bij de AICPA, zie CPA2biz.com

Tags:

Geef een reactie