DIMEFIL model

DIMEFIL - Toolshero

DIMEFIL model: in dit artikel wordt het DIMEFIL model praktisch uitgelegd. Na het lezen begrijp je de basis van deze krachtige tool voor probleemoplossing en strategie.

Wat is het DIMEFIL model?

Het DIMEFIL model is een kader voor het beschrijven en beoordelen van nationale macht. Het omvat een perspectief op zeven verschillende elementen van macht.

  • Diplomatiek
  • Informatief
  • Militair
  • Economisch
  • Financieel
  • Inlichtingen
  • Law Enforcement (politiemacht)
DIMEFIL Raamwerk - Toolshero

Figuur 1 – DIMEFIL Raamwerk

Gratis e-book bij Toolshero

Het raamwerk of model wordt sinds meerdere jaren gebruikt om de instrumenten van nationale macht van een land te beoordelen. Veel beleidsmakers en strategen weten dat er veel meer instrumenten en kenmerken zijn om macht te beoordelen.

Nieuwere vormen op DIMEFIL, zoals MIDFIELD (military, informational, diplomatic, financial, intelligence, economic, law and development), bieden een completere set aan opties en kenmerken voor strategen.

Vormen van macht

Een machtig land wordt gedefinieerd als een soevereine staat waarvan wordt erkend dat het een vermogen en de expertise heeft om grote invloed op de wereld uit te oefenen. Grote mogendheden beschikken doorgaans over verschillende krachten, waaronder diplomatieke, militaire en economische.

Het DIMEFIL raamwerk overweegt al deze vormen van macht.

Diplomatieke macht

Diplomatie is de kunst van het onderhouden van vreedzame relaties tussen landen, groepen of individuen. Vaak verwijst het woord diplomaten naar vertegenwoordigers van verschillende groepen die aan kwesties werken zoals conflicten, handel, milieu of technologie en het handhaven van veiligheid.

De Verenigde Staten heeft meer dan 265 diplomatieke missies over de hele wereld. De grootste aanwezigheid van Amerikaanse diplomaten is in Mexico. Dit land telt 22 consulaten.

Het hebben van een sterke diplomatieke band met veel landen is een indicator voor macht, al wordt het belang ervan door velen aangemerkt als veel minder krachtig dan militaire en economische macht. Desondanks is het een belangrijk onderdeel van het DIMEFIL model.

Informatief

Informatie en informatiebeveiliging zijn speerpunten van vrijwel elke strategie die ontwikkeld wordt voor nationale beveiliging en macht. Nationale veiligheid omvat de veiligheid van de staat en de samenleving. Daarom speelt informatiebeveiliging een sleutelrol in het veiligheidssysteem.

Er is een theorie dat een van de redenen van de verdwijning van het Romeinse Rijk de onderbroken aanvoer van papier uit Egypte was. Het werd moeilijk om rapporten door te geven en de communicatiesnelheid in het rijk nam af.

Militaire macht

De strijdkrachten van een land zijn zwaarbewapende en goed georganiseerde militairen die doorgaans opgeleid zijn voor oorlogsvoering. De leden van de strijdkrachten zijn vaak herkenbaan aan een duidelijk onderscheidend uniform.

De strijdkrachten zijn vaak verdeeld in militaire takken zoals marine, luchtmacht, landmacht, ruimtemacht of kustwacht. De hoofdtaak van de strijdkrachten is het verdedigen van de staat en zijn belangen tegen externe dreigingen.

Economische macht

Het vierde onderdeel van het DIMEFIL model is de economische macht van een natie. Economische macht is doorgaans een gevolg van economische omvang. Dat wil zeggen, hoe groter een economie, hoe meer macht de natie heeft.

Economische macht is ook gerelateerd aan koopkracht. De koopkracht van een natie wordt bepaald door de waarde van de valuta van een natie. De Amerikaanse dollar wordt doorgaans beschouwd als de machtigste valuta in de wereld.

Financiële macht

De financiële macht van een natie is verbonden met de economische krachten van een land. Het omvat het vermogen om grote investeringen te doen in bedrijven in het buitenland en om de invloed van die bedrijven in dat land door middel van lobbywerk te vergroten.

Inlichtingen

Inlichtingen bij regerings- en militaire operaties evalueren informatie over de kracht en activiteiten van andere landen, of niet-statelijke zaken die niet altijd vijandelijk zijn. De term wordt ook gebruikt om te verwijzen naar het actief verzamelen, analyseren en verspreiden van informatie en naar geheime informatiestukken over politieke, militaire of economische aangelegenheden.

Intelligence wordt doorgaans uitgevoerd op drie niveaus: strategisch, tactisch en contraspionage.

Law enforcement (politiemacht)

Met de politiemacht van een land wordt het vermogen bedoeld om gedrag binnen de samenleving te reguleren, de orde te handhaven en de veiligheid en het algemeen welzijn van mensen te garanderen.

Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van een politiemacht is het bestrijden van terrorisme. Dit wordt zowel op nationaal als internationaal niveau uitgevoerd. Op Europees niveau ligt deze verantwoordelijkheid bijvoorbeeld bij het ECTC, het European Counter Terrorism Centre.

De belangrijkste taak van het ECTC en vergelijkbare instanties is het bieden van op maat gemaakte ondersteuning aan anti-terrorisme autoriteiten van de EU-lidstaten.

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Herken jij de uitleg over het DIMEFIL model? Had jij al eens gehoord van een dergelijk raamwerk? Welke andere methoden en tools voor nationaal bestuur ken jij? Hoe zit het met de 6 elementen van nationale macht in jouw land van herkomst? Heb jij tips of opmerkingen?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Arwood, S., Mills, R., & Raines, R. (2010). Operational art and Strategy in Cyberspace. In International Conference on Cyber Warfare and Security (p. 16). Academic Conferences International Limited.
  2. McDonnell, J. P. (2009). National strategic planning: Linking DIMEFIL / PMESII to a theory of victory. NATIONAL DEFENSE UNIV NORFOLK VA JOINT ADVANCED WARFIGHTING SCHOOL.
  3. Rodriguez, C. A., Walton, T. C., & Chu, H. (2020). Putting the” FIL” into” DIME”: Growing Joint Understanding of the Instruments of Power. Air Force Section Honduras, US Military Group, US Embassy Tegucigalpa.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2022). DIMEFIL model. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/strategie/dimefil-raamwerk/

Gepubliceerd op: 24/11/2022 | Laatste update: 24/11/2022

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/strategie/dimefil-raamwerk/”>Toolshero: DIMEFIL model</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Article by:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie