Abell model: uitleg en voorbeeld

Abell model - toolshero

Abell model: in dit artikel wordt het Abell model van Derek Abell praktisch uitgelegd. Het artikel begint met een algemene definitie en uitleg van dit model, gevolgd door uitleg over de verschillende elementen van het model en een praktisch voorbeeld. Veel leesplezier!

Wat is het Abell model?

Welk bedrijf wil geen inzicht in haar klanten en de klantbehoeften? Om een goed overzicht van de diverse afnemers en hun behoeften te krijgen en precies te weten welke technologieën het beste kunnen worden ingezet om de klant te bedienen, ontwikkelde Derek Abell in de jaren ’80 van de vorige eeuw een business definitie model.

Dit marketingmodel staat nog steeds bekend als het Abell Model of Abell diagram. Volgens Derek Abell is het uitgangspunt voor de strategische planning van elke organisatie, dat gedefinieerd wordt in de missie. Een missie geeft richting aan de organisatie en is de basis voor uitwerking van verdere strategieën.

Bij de formulering van de missie spelen drie vragen een belangrijke rol:

  1. Wie zijn de klanten van de organisatie?
  2. Aan welke klantbehoeften kan de organisatie voldoen?
  3. Welke technieken gebruikt de organisatie om de klantbehoefte te vervullen?

Derek Abell vatte deze drie vragen samen in drie assen: een horizontale as met daarop de klanten / afnemersgroepen, een verticale as met de afnemersbehoeften en een schuine as met de toegepaste technologieën.

In het Abell Model ontstaat zo een totaaloverzicht van de ´business definition´.

Hier uw bedrijfsnaam of product? Informeer naar de mogelijkheden  

Abell model raamwerk - ToolsHero

Figuur 1 – Abell Model voorbeeld

1. Behoeften

In het Abell Model worden alle klantbehoeften die relevant voor het bedrijf zijn, in kaart gebracht. Deze klantbehoeften worden bepaald aan de hand van het product, waardoor er een koppeling naar klantvoordelen wordt gemaakt.

Voorbeeld: Een softwarefabrikant speelt in op de behoefte van de klant door alleen pakketten aan te bieden, die heel gemakkelijk door een leek geïnstalleerd kunnen worden.


Daarnaast bieden zij virusvrije software aan en de mogelijkheid om de software maandelijkse op te schonen. Ook bieden zij duidelijke handleidingen en telefonische begeleiding.

2. Technologieën

De term technologieën moet breed worden opgevat. Naast technologieën om tot productie te komen, worden hier ook technologieën bedoeld om het product goed in de markt te zetten. Welke marketingcampagne wordt ingezet en op welke manier wordt er marktonderzoek naar een product gedaan?

Voorbeeld: Een softwarefabrikant past de nieuwste technologieën toe in zijn softwareproducten. Daarnaast biedt de fabrikant ondersteuning aan klanten door middel van een 24-uurs helpdesk en staat de fabrikant garant voor optimale informatievoorziening.

3. Afnemers

In de marketing draait alles om de afnemers. Zonder hen zou er geen sprake van markt zijn. Elke onderneming wil goed tot de kern van zijn afnemers doordringen en vindt het daarom belangrijk om hun afnemers te segmenteren. Door goed inzicht in de verschillende doelgroepen, kan een organisatie heel gericht zijn producten aanbieden.

Voorbeeld: Een softwarefabrikant levert aan B2B en aan B2C. Deze groepen bereikt de fabrikant onder andere door inzet van eigen accountmanagers, tussenhandel, detailhandel en brancheverenigingen.

Optimalisering door middel van het Abell model

Door het Abell Model krijgt een bedrijf op een snelle en handige manier overzicht van de belangrijkste factoren, die kunnen worden ingezet in het marketing concept.

Het Abell model kan geoptimaliseerd worden, door vanaf de kruising van de drie assen de verschillende aspecten van Afnemers, Behoeften en Technologieën op mate van belangrijkheid te sorteren. Van de belangrijkste aspecten, die dicht bij de 0-as staan, gaat dan de meeste prioriteit uit.

Daardoor weet een bedrijf in een oogopslag waar in eerste instantie aandacht aan besteed moet worden.

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Hoe pas jij het Abell model toe? Herken je het bovenstaande of heb je aanvullingen? Wat zijn volgens jou succes factoren die kunnen bijdragen aan goede uitwerking van dit model?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Abell, D. F. (1993). Managing with Dual Strategies: Mastering the Present – Preempting the Future. Simon and Schuster.
  2. Abell, D. F. (1980). Defining the Business: The Starting Point of Strategic Planning. Prentice Hall.
  3. Jain, Subhash C. (2000). Marketing: Planning & Strategy (6th ed.), Cincinnati, OH: South-Western College Publishing, pp 113-114.

Citatie voor dit artikel:
Mulder, P. (2012). Abell model. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/strategie/abell-model/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 18/05/2012 | Laatste update: 01/05/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/strategie/abell-model/”>Toolshero: Abell model</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4.2 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 5

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Patty Mulder
Artikel door:

Patty Mulder

Patty Mulder is een management expert op het gebied van competentie ontwikkeling, time management, persoonlijke effectiviteit en zakelijke communicatie. Naast content schrijven, is ze een business coach en verzorgt ze bedrijfstrainingen.

Tags:

Geef een reactie