Type A persoonlijkheid

Type A persoonlijkheid - ToolsHero

In dit artikel wordt de Type A persoonlijkheid praktisch uitgelegd. Na het lezen ervan zal je de basis begrijpen van deze persoonlijkheidstheorie.

Wat is de type A persoonlijkheid?

De Type A persoonlijkheid is een van de twee contrasterende persoonlijkheidstypen uit de persoonlijkheidstheorie die ontwikkeld werd door de cardiologen Meyer Friedman en Ray Rosenman. De Type A-persoonlijkheden uit deze theorieën zijn competitiever, georganiseerder, ambitieuzer, ongeduldiger en bewuster dan de persoonlijkheden die de label Type B krijgen.

De Type A persoonlijkheid werd per abuis ontdekt door de twee cardiologen nadat zij zich realiseerden dat de stoelen in de wachtkamer van hun praktijk veel sneller sleten dan verwacht. De stoffeerder merkte daarna op dat de bekleding op een ongebruikelijke manier was versleten en vertelde Friedman en Rosenman dat hij nog nooit stoelen had gezien die op deze manier werden versleten. In tegenstelling tot de andere patiënten, die bleven zitten tijdens het wachten, leken de hartpatiënten nerveuzer te wachten en sprongen zij vaak op of zaten op het puntje van hun stoel. Vijf jaar later begonnen ze aan hun formele onderzoek en bestempelden zij dit gedrag als de Type A-persoonlijkheid.

De twee cardiologen die deze theorie ontwikkelden geloofden dat Type A persoonlijkheden een grotere kans hadden om coronaire hartziekten te ontwikkelen en vaker een hoge bloedruk hadden. Naar aanleiding van de resultaten van uitgebreide studies werd het verband tussen de Type A-persoonlijkheid en coronaire aandoeningen door sommigen geheel of gedeeltelijk verworpen. Niettemin had dit onderzoek een significant effect op de ontwikkelingen in de gezondheidspsychologie, waarin experts de relatie onderzoeken tussen de mentale toestand van een individu en zijn fysieke gezondheid.

Hoewel Friedman en Rosenman aan deze persoonlijkheid de naam Type A gaven, is het tegenwoordig geconceptualiseerd als een reeks gedragingen die collectief bekend staat als het ‘Type A Gedragspatroon’, of ‘Type A Behavior Pattern’ (TAPB).

Kenmerken van de type A persoonlijkheid

De persoonlijkheidstheorie van Friedman en Rosenman beschrijft mensen met de Type A-persoonlijkheid als:

 • Extravert
 • Ambitieus
 • Georganiseerd
 • Statusbewust
 • Gevoelig
 • Ongeduldig
 • Angstig
 • Proactief
 • Altijd bezig met tijdmanagement

Type A persoonlijkheid model - ToolsHero

Mensen met de Type A persoonlijkheid zijn vaak gedreven workaholics. Ze pushen zichzelf met veel deadlines en zijn niet gediend van vertragingen, ambivalentie en inefficiëntie. Punctualiteit is daarom enorm belangrijk voor deze mensen en zij verwachten dat, net als zijzelf, iedereen even stipt is. In een extreem geval krijgen deze mensen een hekel aan mensen die langzaam praten of werken. Ze worden prikkelbaar en rusteloos als ze moeten wachten in een rij of worden opgehouden in chaos. De rusteloosheid is een reden dat mensen met persoonlijkheidstype A vaker geconfronteerd worden met burn-outs.

Geld is een belangrijk onderdeel in het leven van mensen met dit persoonlijkheidstype. Zij ervaren dat geld veiligheid en macht vertegenwoordigd en denken soms dat alles te koop is. Mensen met persoonlijkheidstype A baseren hun relaties op geld, geven geld uit om genegenheid of interesse te tonen en denken vaak in monetaire termen.

Het superioriteitscomplex waar deze mensen mee kunnen kampen heeft vervelende gevolgen voor hun privéleven, met name voor hun relaties. De partners van deze mensen moeten accepteren dat werk belangrijker is dan de relatie. Type A-mensen hebben vaker moeite met het vinden van een partner omdat zij voor zichzelf hoge normen stellen, maar ook voor hun partners. Bovendien kunnen zij moeilijk ontspannen en genieten zij meer van alleen werken dan van gezelligheid. Het tonen van emoties zien zij als een teken van zwakte en denken dat emotionaliteit een obstakel is dat hen zal beletten om hun doel te halen.

In het werkleven ervaren mensen met de Type A-persoonlijkheid meer werk gerelateerde stress en minder plezier in het werk dat zij doen. Ze hebben de neiging om boos te worden over kleine dingen en tolereren geen ongedaan werk, chaos of hard geluid. Ze hebben een karakteristiek kort temperament en kunnen soms bot en onbeschoft overkomen. Vaak worden ze als egoïstisch bestempeld wat voortkomt uit hun zelfsturende vermogen en motivatie om persoonlijke doelen na te streven en te behalen.

In zijn boek ‘Type A Behavior: It’s Diagnosis and Treatment’, suggereert Friedman dat gevaarlijk Type A-gedrag zich uit door drie belangrijke symptomen:

 • Vrij zwevende vijandigheid
 • Tijddrang en ongeduld
 • Competitiviteit

Eerder werd duidelijk dat mensen met dit persoonlijkheidstype mogelijk vatbaarder zijn voor verschillende ziektes en andere afwijkingen. Er is een aantal maatregelen dat genomen kan worden om de kans daarop te minimaliseren:

 • Probeer te ontspannen en vertraag af en toe. Extreme competitiviteit leidt vrijwel altijd tot stress dus probeer dit te voorkomen
 • Let op een gezonde werk-privé balans. Alleen maar werken helpt niet om te ontspannen
 • Doe niet alles zelf en delegeer taken als dat nodig is
 • Neem de tijd voor familie, kijk een film of ga op vakantie
 • Praat over je visie en gevoelens met mensen die dichtbij je staan. Dit helpt om angst en stress kwijt te raken
 • De tabaksindustrie en het Type A Behavior Pattern (TABP)

  Het waren Friedman en Rosenman die betoogden dat TAPB een risicofactor was voor het ontwikkelen van coronaire hartziekten (CHD). Deze theorie leek te worden bevestigd door de bevindingen van de Western Collaborative Group Study die onderzoek deden naar de relatie tussen PATB en mortaliteit in de jaren zeventig. De positieve bevindingen bleken echter al snel uitzonderingen te zijn. De vele daaropvolgende onderzoeken leverden allemaal geen sterk en consistent bewijs op dat het mogelijke verband tussen TABP en mortaliteit bevestigde.

  Ondanks het gebrek aan bewijs dat TABP daadwerkelijk een risicofactor is voor CHD, genoot de Type A-persoonlijkheid een grote publieke aantrekkingskracht, bevorderd door Friedman en Rosenman die boeken schreven over hoe je het ‘dodelijke’ Type A-gedrag kan herkennen in jezelf. De echte popularisering van TABP werd kwam echter voort uit gebrekkige studies die door de tabaksindustrie gefinancierd werden en bedoeld waren om beweringen over de schadelijke effecten van tabak te verdoezelen en in diskrediet te brengen. De tabaksproducenten voorzagen een daling van tabaksgebruik omdat het bewijs van de schadelijkheid van roken steeds sterker werd. Toen bleek dat TAPB mogelijk een risicofactor was voor CHD, kanker en andere aandoeningen, die ook met tabaksgebruik veroorzaakt worden, promootten de tabaksproducten de rol van TAPB bij hartaandoeningen en financierden zij de onderzoeken van Friedman en Rosenman. Het Tobacco Institute concludeerde in een eigen film dat roken een symptoom van kanker is en niet de oorzaak. Het argument was dus dat kanker en coronaire ziekten veroorzaakt kunnen worden door iemands persoonlijkheid en niet uitsluitend door roken. Hoewel dit niet het meest solide argument is om de negatieve effecten van roken te verdoezelen was het genoeg om de tabaksindustrie jarenlang voor de rechtbank te verdedigen.

  Uit documentatie blijkt dat wetenschappers werden betaald om als adviseurs te werken in het belang van de tabaksindustrie en deskundigen werden overgehaald om roken te verdedigen en te promoten. Ook werden er strategieën uitgedacht, zoals Project Whitecoat, waarin wetenschappers gericht waren op het bagatelliseren van de gezondheidsrisico’s van passief roken.

  Samenvattend

  De Type A persoonlijkheid heeft vaak een negatief imago. De theorie beschrijft dat bij mensen met dit persoonlijkheidstype vaak een grote werklust en een niet realistisch gevoel van dringendheid ervaren. Kwantiteit is vaak belangrijker dan kwaliteit bij dit type en burn-outs liggen op de loer vanwege rusteloosheid. Geld en carrière gaan boven relaties, en door het korte temperament kunnen deze mensen onbeschoft, agressief en bot uit de hoek komen. Mensen met dit persoonlijkheidstype zijn vaak competitief, goed in tijdsmanagement en stellen hoge doelen voor zichzelf. Friedman en Rosenman noemden dit type dodelijk, wat voor de tabaksindustrie aanleiding was om de rol van roken bij hartziekten te ontkennen om zo de verkoopcijfers te stimuleren.

  Nu is het jouw beurt

  Wat denk jij? Herken jij de uitleg over de Type A persoonlijkheid? Herken jij eigenschappen van dit persoonlijkheidstype bij jezelf of anderen? Denk jij meer uit jezelf te kunnen halen na het lezen van de uitleg over het TABP?

  Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

  Als je het artikel handig of praktisch vond voor jouw eigen kennis, deel dit vooral met jouw netwerk aan vrienden en zakenrelaties. Je kunt ons ook vinden op Facebook, LinkedIn, Twitter en Youtube.

  Meer informatie

  1. Rosenman, R. H., & Chesney, M. A. (1980). The relationship of type A behavior pattern to coronary heart disease. Activitas nervosa superior, 22(1), 1-45.
  2. Sager, J. K. (1991). Type A Behavior Pattern (TABP) among salespeople and its relationship to job stress. Journal of Personal Selling & Sales Management, 11(2), 1-14
  3. Petticrew, M. P., Lee, K., & McKee, M. (2012). Type A Behavior Pattern and Coronary Heart Disease: Philip Morris’s “Crown Jewel.” American Journal of Public Health, 102(11), 2018–2025. http://doi.org/10.2105/AJPH.2012.300816

  Citatie voor dit artikel:
  Janse, B. (2018). Type A persoonlijkheid. Retrieved [insert date] from ToolsHero: https://www.toolshero.nl/psychologie/type-a-persoonlijkheid/

  Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
  <a href=” https://www.toolshero.nl/psychologie/type-a-persoonlijkheid/>ToolsHero: Type A persoonlijkheid</a>

  Interessant artikel?
  Geef je waardering of deel het artikel via social media!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here