Persoonlijkheidstypen A en B

Type A persoonlijkheid - ToolsHero

In dit artikel worden de Persoonlijkheidstypen A en B praktisch uitgelegd. Na het lezen ervan zal je de basis begrijpen van deze persoonlijkheidstheorie.

Wat zijn de persoonlijkheidstypen A en B?

Persoonlijkheidstypen A en B zijn twee contrasterende persoonlijkheidstypen uit de theorie die ontwikkeld werd door de cardiologen Meyer Friedman en Ray Rosenman. De Type A-persoonlijkheden uit deze theorieën zijn competitiever, georganiseerder, ambitieuzer, ongeduldiger en bewuster dan de persoonlijkheden die de label Type B krijgen. Type B persoonlijkheden zijn minder gevoelig voor stress, nemen langer de tijd voor de meeste dingen, houden meer van socialiseren en zijn creatiever dan het tegenovergestelde persoonlijkheidstype A.
Ondanks dat de type B-persoonlijkheid onderdeel is van de dezelfde theorie van de cardiologen is er over de type A-persoonlijkheid veel meer bekend, mede gestuurd en gefinancierd door de tabaksindustrie.

De Type A persoonlijkheid werd per abuis ontdekt door de twee cardiologen nadat zij zich realiseerden dat de stoelen in de wachtkamer van hun praktijk veel sneller sleten dan verwacht. De stoffeerder merkte daarna op dat de bekleding op een ongebruikelijke manier was versleten en vertelde Friedman en Rosenman dat hij nog nooit stoelen had gezien die op deze manier werden versleten.

Gratis e-book bij Toolshero

In tegenstelling tot de andere patiënten, die bleven zitten tijdens het wachten, leken de hartpatiënten nerveuzer te wachten en sprongen zij vaak op of zaten op het puntje van hun stoel. Vijf jaar later begonnen ze aan hun formele onderzoek en bestempelden zij dit gedrag als de Type A-persoonlijkheid.

De twee cardiologen die deze theorie ontwikkelden geloofden dat Type A persoonlijkheden een grotere kans hadden om coronaire hartziekten te ontwikkelen en vaker een hoge bloedruk hadden. Naar aanleiding van de resultaten van uitgebreide studies werd het verband tussen de Type A-persoonlijkheid en coronaire aandoeningen door sommigen geheel of gedeeltelijk verworpen. Niettemin had dit onderzoek een significant effect op de ontwikkelingen in de gezondheidspsychologie, waarin experts de relatie onderzoeken tussen de mentale toestand van een individu en zijn fysieke gezondheid.

Hoewel Friedman en Rosenman aan deze persoonlijkheid de naam Type A gaven, is het tegenwoordig geconceptualiseerd als een reeks gedragingen die collectief bekend staat als het ‘Type A Gedragspatroon’, of ‘Type A Behavior Pattern’ (TAPB).

Kenmerken van de type A persoonlijkheid

De persoonlijkheidstheorie van Friedman en Rosenman beschrijft mensen met de Type A-persoonlijkheid als:

 • Extravert
 • Ambitieus
 • Georganiseerd
 • Statusbewust
 • Gevoelig
 • Ongeduldig
 • Angstig
 • Proactief
 • Altijd bezig met tijdmanagement

Type A en B persoonlijkheid model - ToolsHero

Mensen met de Type A persoonlijkheid zijn vaak gedreven workaholics. Ze pushen zichzelf met veel deadlines en zijn niet gediend van vertragingen, ambivalentie en inefficiëntie. Punctualiteit is daarom enorm belangrijk voor deze mensen en zij verwachten dat, net als zijzelf, iedereen even stipt is.

In een extreem geval krijgen deze mensen een hekel aan mensen die langzaam praten of werken. Ze worden prikkelbaar en rusteloos als ze moeten wachten in een rij of worden opgehouden in chaos. De rusteloosheid is een reden dat mensen met persoonlijkheidstype A vaker geconfronteerd worden met burn-outs.

Geld is een belangrijk onderdeel in het leven van mensen met dit persoonlijkheidstype. Zij ervaren dat geld veiligheid en macht vertegenwoordigd en denken soms dat alles te koop is. Mensen met persoonlijkheidstype A baseren hun relaties op geld, geven geld uit om genegenheid of interesse te tonen en denken vaak in monetaire termen.

Het superioriteitscomplex waar deze mensen mee kunnen kampen heeft vervelende gevolgen voor hun privéleven, met name voor hun relaties. De partners van deze mensen moeten accepteren dat werk belangrijker is dan de relatie. Type A-mensen hebben vaker moeite met het vinden van een partner omdat zij voor zichzelf hoge normen stellen, maar ook voor hun partners. Bovendien kunnen zij moeilijk ontspannen en genieten zij meer van alleen werken dan van gezelligheid. Het tonen van emoties zien zij als een teken van zwakte en denken dat emotionaliteit een obstakel is dat hen zal beletten om hun doel te halen.

In het werkleven ervaren mensen met de Type A-persoonlijkheid meer werk gerelateerde stress en minder plezier in het werk dat zij doen. Ze hebben de neiging om boos te worden over kleine dingen en tolereren geen ongedaan werk, chaos of hard geluid. Ze hebben een karakteristiek kort temperament en kunnen soms bot en onbeschoft overkomen. Vaak worden ze als egoïstisch bestempeld wat voortkomt uit hun zelfsturende vermogen en motivatie om persoonlijke doelen na te streven en te behalen.

In zijn boek ‘Type A Behavior: It’s Diagnosis and Treatment’, suggereert Friedman dat gevaarlijk Type A-gedrag zich uit door drie belangrijke symptomen:

 • Vrij zwevende vijandigheid
 • Tijddrang en ongeduld
 • Competitiviteit

Eerder werd duidelijk dat mensen met dit persoonlijkheidstype mogelijk vatbaarder zijn voor verschillende ziektes en andere afwijkingen. Er is een aantal maatregelen dat genomen kan worden om de kans daarop te minimaliseren:

 • Probeer te ontspannen en vertraag af en toe. Extreme competitiviteit leidt vrijwel altijd tot stress dus probeer dit te voorkomen
 • Let op een gezonde werk-privé balans. Alleen maar werken helpt niet om te ontspannen
 • Doe niet alles zelf en delegeer taken als dat nodig is
 • Neem de tijd voor familie, kijk een film of ga op vakantie
 • Praat over je visie en gevoelens met mensen die dichtbij je staan. Dit helpt om angst en stress kwijt te raken

Kenmerken van de type B-persoonlijkheid

Er zijn grote verschillen tussen de persoonlijkheidstypen A en B. Mensen met de Type B-persoonlijkheid zijn geduldig, gemakkelijk in de omgang en nemen de tijd voor veel dingen die ze uitvoeren. Deze mensen zijn minder gevoelig voor stress en denken langer na voordat ze handelen.

Type B-persoonlijkheden houden ervan om te socialiseren en bevinden zich graag in het gezelschap van zowel bekende als onbekende mensen. Aan aandacht hebben mensen met dit persoonlijkheidstype over het algemeen geen gebrek. Op professioneel gebied, op het werk, zoeken zij liever comfort dan succes en daarom staan zij dan ook bekend om vaker een goede balans te hebben tussen werk en privé dan mensen met de Type A-persoonlijkheid. Deze denkers zijn vaak op creatief gebied verder ontwikkeld en worden niet gestrest door een gebrek aan prestaties.

Omdat mensen met het persoonlijkheidstype B er niet kapot van zijn als ze hun doelen niet halen zijn ze niet bang om te falen. Dit heeft als voordeel dat zij comfortabeler zijn experimenteren. Over het algemeen zijn dit soort mensen innovatief en houden zij van het verkennen van ideeën en concepten. ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’ is een zin die mensen met dit persoonlijkheidstype vaker uitspreken dan mensen met het contrasterende persoonlijkheidstype B, die extreem competitief zijn.
In het kort zijn mensen met persoonlijkheidstype B:

 • Ontspannen en relax
 • Minder gestrest
 • Geduldiger
 • Uitstellend
 • Innovatief
 • Creatief

De tabaksindustrie en het Type A Behavior Pattern (TABP)

Het waren Friedman en Rosenman die betoogden dat TAPB een risicofactor was voor het ontwikkelen van coronaire hartziekten (CHD). Deze theorie leek te worden bevestigd door de bevindingen van de Western Collaborative Group Study die onderzoek deden naar de relatie tussen PATB en mortaliteit in de jaren zeventig. De positieve bevindingen bleken echter al snel uitzonderingen te zijn. De vele daaropvolgende onderzoeken leverden allemaal geen sterk en consistent bewijs op dat het mogelijke verband tussen TABP en mortaliteit bevestigde.

Ondanks het gebrek aan bewijs dat TABP daadwerkelijk een risicofactor is voor CHD, genoot de Type A-persoonlijkheid een grote publieke aantrekkingskracht, bevorderd door Friedman en Rosenman die boeken schreven over hoe je het ‘dodelijke’ Type A-gedrag kan herkennen in jezelf.

De echte popularisering van TABP werd kwam echter voort uit gebrekkige studies die door de tabaksindustrie gefinancierd werden en bedoeld waren om beweringen over de schadelijke effecten van tabak te verdoezelen en in diskrediet te brengen. De tabaksproducenten voorzagen een daling van tabaksgebruik omdat het bewijs van de schadelijkheid van roken steeds sterker werd.

Toen bleek dat TAPB mogelijk een risicofactor was voor CHD, kanker en andere aandoeningen, die ook met tabaksgebruik veroorzaakt worden, promootten de tabaksproducten de rol van TAPB bij hartaandoeningen en financierden zij de onderzoeken van Friedman en Rosenman.

Het Tobacco Institute concludeerde in een eigen film dat roken een symptoom van kanker is en niet de oorzaak. Het argument was dus dat kanker en coronaire ziekten veroorzaakt kunnen worden door iemands persoonlijkheid en niet uitsluitend door roken. Hoewel dit niet het meest solide argument is om de negatieve effecten van roken te verdoezelen was het genoeg om de tabaksindustrie jarenlang voor de rechtbank te verdedigen.

Uit documentatie blijkt dat wetenschappers werden betaald om als adviseurs te werken in het belang van de tabaksindustrie en deskundigen werden overgehaald om roken te verdedigen en te promoten. Ook werden er strategieën uitgedacht, zoals Project Whitecoat, waarin wetenschappers gericht waren op het bagatelliseren van de gezondheidsrisico’s van passief roken.

Samenvattend

De Type A persoonlijkheid heeft vaak een negatief imago. De theorie beschrijft dat bij mensen met dit persoonlijkheidstype vaak een grote werklust en een niet realistisch gevoel van dringendheid ervaren. Kwantiteit is vaak belangrijker dan kwaliteit bij dit type en burn-outs liggen op de loer vanwege rusteloosheid.

Geld en carrière gaan boven relaties, en door het korte temperament kunnen deze mensen onbeschoft, agressief en bot uit de hoek komen. Mensen met dit persoonlijkheidstype zijn vaak competitief, goed in tijdsmanagement en stellen hoge doelen voor zichzelf. Friedman en Rosenman noemden dit type dodelijk, wat voor de tabaksindustrie aanleiding was om de rol van roken bij hartziekten te ontkennen om zo de verkoopcijfers te stimuleren.

Het persoonlijkheidstype B is tegenovergesteld in veel opzichten. Mensen met dit persoonlijkheidstype zijn van nature ontspannen en ervaren minder stress. Zij genieten meer van hun tijd en kunnen gemakkelijker dingen uitstellen tot het laatste moment. Ook zijn ze geduldiger, creatiever en toleranter. Persoonlijkheden van het type B zijn makkelijk in de omgang en worden niet snel boos of geïrriteerd, maar beheersen hun emoties beter dan mensen met persoonlijkheidstype A.

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Herken jij de uitleg over de persoonlijkheidstypen A en B? Herken jij de eigenschappen van een van deze persoonlijkheidstypes bij jezelf of anderen? Denk jij meer uit jezelf te kunnen halen na het lezen van de uitleg over het TABP?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Als je het artikel handig of praktisch vond voor jouw eigen kennis, deel dit vooral met jouw netwerk of meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Meer informatie

 1. Rosenman, R. H., & Chesney, M. A. (1980). The relationship of type A behavior pattern to coronary heart disease. Activitas nervosa superior, 22(1), 1-45.
 2. Sager, J. K. (1991). Type A Behavior Pattern (TABP) among salespeople and its relationship to job stress. Journal of Personal Selling & Sales Management, 11(2), 1-14
 3. Petticrew, M. P., Lee, K., & McKee, M. (2012). Type A Behavior Pattern and Coronary Heart Disease: Philip Morris’s “Crown Jewel.” American Journal of Public Health, 102(11), 2018–2025. http://doi.org/10.2105/AJPH.2012.300816

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2018). Persoonlijkheidstypen A en B. Retrieved [insert date] from ToolsHero: https://www.toolshero.nl/psychologie/persoonlijkheidstypen-a-en-b/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=” https://www.toolshero.nl/psychologie/persoonlijkheidstypen-a-en-b/>ToolsHero: Persoonlijkheidstypen A en B</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Article by:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie