Rapid Application Development (RAD)

Rapid Application development (RAD) - toolshero

Rapid Application Development (RAD): dit artikel beschrijft Rapid Application Development (RAD) op een praktische manier. Naast wat het is (betekenis en geschiedenis), benadrukt dit artikel het als een geïntegreerd systeem, de mogelijkheden om het zo herbruikbaar te maken, de fasen van het modelontwerp. Na het lezen begrijp je de basisprincipes van deze aanpak en methode voor projectmanagement en softwareontwikkeling. Veel plezier met lezen!

Wat is Rapid Application Development (RAD)?

Rapid Application Development (RAD) is een softwareontwikkelmethode in projectvorm, die minimale planning nodig heeft. In de jaren tachtig van de vorige eeuw is Rapid Application Development ontwikkeld en geformaliseerd door computergigant IBM.

RAD stelt organisaties in staat om softwaresystemen sneller te ontwikkelen in tegenstelling tot de zogenoemde watervalmethode.

Gratis e-book bij Toolshero

Deze laatste methode gaat uit van fasen, die elkaar opvolgen en in elkaar overvloeien in het softwareontwikkelingsproces, als ware het een waterval. Eerst de fase van definitie & analyse, dan het basisontwerp, gevolgd door het technisch- & het detail-ontwerp, dan de bouw van de software, vervolgens de testfase, dan de integratie van de software en het eindigt met beheer & onderhoud.

RAD is een oplossing voor niet flexibele processen als de watervalmethode. Het bouwen van softwaretoepassingen op deze ‘ouderwetse’ manier duurde vaak erg lang, waarbij vereisten soms al gewijzigd waren voordat het hele systeem ontwikkeld en opgeleverd was. Dat resulteerde soms in onbruikbare toepassingen.

Rapid Application Development als een geïntegreerd systeem

Bij Rapid Application Development (RAD)gaat het erom dat deze fasen niet afhankelijk van elkaar zijn, maar tegelijk modulair worden ontwikkeld en ingevoerd, waardoor het softwaresysteem sneller en beter kan worden geïntegreerd.

Het gehele proces van ontwikkeling is namelijk al in de planning opgenomen, en daar waar nodig kan het direct worden aangevuld, veranderd of bijgeschaafd.

RAD maakt hiervoor gebruik van prototypes die als werkmodel fungeren en die direct een onderdeel vormen van het eindproduct. Bij RAD wordt er wel op voorhand een gedetailleerde pre-planning gemaakt, waardoor het gemakkelijker is om veranderingen in het ontwikkelproces op te nemen.

Een RAD project bestaat uit een klein team van ontwikkelaars, deskundigen en vertegenwoordigers vanuit de klant, zodat direct op de wensen en behoeften van de klant kan worden ingespeeld bij de ontwikkeling van de software.

Rapid Application Development herbruikbaar

Een belangrijk aspect van RAD is het feit dat de ontwikkelde prototypen herbruikbaar zijn. Daardoor is er weinig verspilling van tijd en inzet.

Rapid Application Development richt zich op het verzamelen van de eisen en wensenpakket van de klant door middel van workshops, focusgroepen en prototypes, die de klant gedurende het ontwikkelproces gaat testen.

Bestaande prototypes worden hergebruikt als bruikbare componenten. Daardoor ontstaat er een continue integratie van nieuwe componenten en kan er snel geleverd worden aan de klant.

Rapid Application Development fasen

Het Rapid Application Development model verdeelt de analyse, het ontwerp, de bouw en de testfasen van de softwareontwikkeling in een korte serie, dat vervolgens in een cyclus wordt uitgewerkt.

Rapid Application development - Toolshero

Figuur 1 – Rapid Application Development proces (RAD)


Het bestaat uit de volgende fasen:

1. Businessmodel

Vooraf moet duidelijk zijn wat de specifieke zakelijke doelstellingen zijn en uitgangspunten van het businessmodel. Daardoor wordt duidelijk welke informatie er verspreid moet worden tussen de verschillende business-kanalen.

Tevens wordt er een complete businessanalyse uitgevoerd om zo alle essentiële informatie over de klant te achterhalen en hoe de informatiestroom succesvol kan worden doorgevoerd.

2. Datamodel

Alle verzamelde informatie uit het businessmodel wordt beoordeeld en geanalyseerd, zodat het nut gaat opleveren voor de klant. De kenmerken van alle gegevens worden geïdentificeerd en gedefinieerd.

De relatie tussen deze gegevens wordt vastgelegd en vastgesteld en in detail beschreven, zodat het relevant wordt voor het businessmodel.

3. Procesmodel

De object-datasets die in het datamodel gedefinieerd zijn, worden omgezet naar de zakelijke informatiestroom die nodig is om specifieke zakelijke doelstellingen volgens het businessmodel te verwezenlijken.

Er worden in het procesmodel direct wijzigingen en verbeteringen toegepast en doorgevoerd. Ook worden er nieuwe procesbeschrijvingen toegevoegd, niet bruikbare verwijderd of gewijzigd.

4. Toepassing

Het huidige softwaresysteem is nu volledig gebouwd en kan toegepast worden door middel van codering en automatiseringstools, waarmee proces- en datamodellen worden omgezet in daadwerkelijke prototypes.

5. Testen

De totale testtijd wordt met RAD sterk verkort, omdat prototypes al eerder onafhankelijk van elkaar zijn getest. Dat gebeurt in een continu proces. Wel moeten de informatiestroom en de raakvlakken tussen alle componenten, grondig getest worden om zo volledige dekking te garanderen.

Omdat de meeste van de programmeringscomponenten al eerder getest zijn, vermindert het het risico op mogelijke problemen aan het eind van het proces.

6. Implementatie

Het implementeren gebeurt al in de eerdere fases. De ontwikkelde prototypes worden direct gebruikt en daar waar nodig aangepast, uitgebreid en doorontwikkeld. Het prototype vormt immers de basis, waarmee het eindproduct vorm kan worden gegeven.

In uitzonderlijke situaties zullen prototypes opnieuw ontwikkeld worden. Omdat de eindgebruikers nauw betrokken zijn bij de ontwikkeling van de software, komt dit laatste nauwelijks voor.

Voordelen van Rapid Application Development (RAD)

Rapid Application Development is een concept dat organisaties in staat stelt softwaresystemen sneller en van betere kwaliteit te (laten) ontwikkelen.

De belangrijkste voordelen om te werken met RAD zijn:

  1. Eisen van de klant kunnen snel verzameld worden door het gebruik van focusgroepen en/of workshops.
  2. Het werken met bruikbare prototypen maakt het mogelijk om vroegtijdig gebruikerstesten uit te voeren.
  3. Er is bijna geen sprake van verspilling, omdat softwarecomponenten gemakkelijk kunnen worden hergebruikt.
  4. Nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen kunnen snel worden doorgevoerd bij een volgende serie.
  5. Er is sprake van weinig tot geen tijdverspilling.

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? In hoeverre zou jij het Rapid Application Development / RAD kunnen toepassen binnen jouw werkomgeving? Herken je het bovenstaande of heb je aanvullingen? Wat zijn volgens jou andere succesfactoren die bij kunnen dragen aan een goede software ontwikkeling uitrol?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Mackay, H., Carne, C., Beynon-Davies, P., & Tudhope, D. (2000). Reconfiguring the user: using rapid application development. Social studies of science, 30(5), 737-757.
  2. McConnell, S. (1996). Rapid Development: Taming Wild Software Schedules. Microsoft Press.
  3. Viceconti, M., Zannoni, C., Testi, D., Petrone, M., Perticoni, S., Quadrani, P. & Clapworthy, G. (2007).The multimod application framework: a rapid application development tool for computer aided medicine. Computer methods and programs in biomedicine, 85(2), 138-151.

Citatie voor dit artikel:
Mulder, P. (2017). Rapid Application Development (RAD). Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/informatie-technologie/rapid-application-development/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 26/01/2017 | Laatste update: 13/12/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/informatie-technologie/rapid-application-development/”>Toolshero: Rapid Application Development (RAD)</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 11

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Patty Mulder
Article by:

Patty Mulder

Patty Mulder is een management expert op het gebied van competentie ontwikkeling, time management, persoonlijke effectiviteit en zakelijke communicatie. Naast content schrijven, is ze een business coach en verzorgt ze bedrijfstrainingen.

Tags:

Geef een reactie