Interrelationship diagram

Interrelationship diagram / interrelatiediagram - toolshero

Interrelationship diagram: in dit artikel wordt het concept van een interrelationship diagram praktisch uitgelegd. Na het lezen zal je de basis begrijpen van deze krachtige probleem oplosmethode.

Wat is een interrelationship diagram?

Een interrelationship diagram (interrelatiediagram) is een grafische tool die gebruikt wordt om verschillende relaties tussen factoren, processen, gebieden of andere aspecten te tonen. Een interrelationship diagram, of ID, helpt de gebruiker precies te visualiseren hoe een aantal problemen en oorzaken zich tot elkaar verhouden binnen de organisatie of andere omgeving. Bij correct gebruik zijn deze diagrammen effectief en nuttig en kunnen ze helpen met het nemen van intelligente en strategische beslissingen.

Een interrelationship diagram bestaan uit een reeks vakken of cirkels die elk een te overwegen issue vertegenwoordigen. De vakken zijn georganiseerd in een radiaal patroon, en verbindingslijnen tussen de vakken geven de relaties aan tussen de verschillende issues. Pijlen tonen de directie van directe relaties en onderscheiden oorzaken van symptomen. Om te voorkomen dat bedachte oplossingen voor problemen niet op symptomen gebaseerd zijn kan de Ishikawa-diagram gebruikt worden.
Interrelationship diagram voorbeeld - toolshero
De relatieschema’s kunnen in veel situaties van waarde zijn waar naar oorzaken van een specifiek probleem gezocht wordt. Een andere tool om dit te doen is de root-cause analysis. Het is vrij eenvoudig om te leren hoe deze diagrammen gebruikt kunnen worden. In dit artikel vind je tevens een stappenplan, waarmee je direct aan de slag kan gaan.

Gratis e-book bij Toolshero

Wanneer een interrelationship diagram gebruiken?

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin het belangrijk is dat de oorzaak voor een bepaald probleem wordt gevonden. In niet alle situaties kunnen daar interrelationship diagrams gebruikt voor worden. Een interrelationship diagram kan gebruikt worden voor de volgende doeleinden:

  • Verbanden tussen ideeën identificeren
  • Oorzaak-en-gevolg relaties begrijpen
  • Complex probleemanalyse
  • Ontwikkeling visgraatdiagram/boomdiagram
  • Begrijpen hoe verschillende aspecten van een probleem zijn gerelateerd

Stappenplan interrelationship diagram

Interrelationship diagram stappenplan- toolshero

1. Selecteer of definieer probleem

Om te starten met het maken van een ID moet eerst een probleem geselecteerd worden. Vaak worden interrelationship diagrams gemaakt voor een specifiek probleem, maar er kan ook in de organisatie gezocht worden naar problemen of inefficiënties. Vrijwel alle organisaties hebben een lange lijst met problemen of issues die opgelost moeten worden.

Organisatie die als best er in slagen om oplossingen te bedenken, en capabel personeel aannemen onderscheiden zich van de slechter presterende organisaties

Als het probleem geselecteerd is moet het worden opgeschreven bovenaan de pagina die gebruikt wordt voor de diagram, als onderwerp. Vanuit daaruit ga je naar stap twee om een verschillende problemen te identificeren die van invloed zijn op het probleem.

  • Selecteer probleem
  • Schrijf op tekenpapier voor diagram

2. Identificeer issues, invloeden of oorzaken

In de tweede stap van het maken van een interrelationship diagram is het tijd voor brainstormen. Denk aan alle problemen binnen de organisatie die eventueel verband houden met het probleem dat op tafel ligt, en schrijf deze allemaal rond het geschreven onderwerp op het papier.

Op dit moment is een specifieke vorm nog niet belangrijk. Afhankelijk van het probleem, en het aantal invloeden dat betrekking heeft op het probleem en het bedrijf kan het zijn dat slechts enkele potentiële problemen worden opgeschreven op de pagina, of dat de hele pagina ingevuld wordt, en later enkele meer.

  • Identificeer alle verbanden met het probleem
  • Schrijf deze gespreid over het tekenpapier voor de diagram

3. Leg vast hoe deze verbonden zijn

In de derde stap voor een interrelationship diagram wordt vastgesteld hoe de verschillende verbanden van invloed zijn op het probleem. Op dit punt kan de pagina die gebruikt wordt voor de diagram een puinhoop lijken. Dat wordt in de volgende stap opgelost.

Op dit moment is het belangrijk dat van alle onderdelen op de pagina bekend wordt hoe zij van invloed zijn op elkaar. Het belangrijkste van deze schemaoefening is om te bepalen en te snappen hoe verschillende onderdelen samenwerken in een organisatie.

  • Bepaal verbanden tussen onderdelen op het tekenpapier voor de diagram

4. Maak onderscheid tussen oorzaken en symptomen

De vierde stap in dit proces vormt ook de kern van het proces. Hier draait het om het vaststellen van oorzaak en gevolg. Het hele proces moet nauwkeurig doorlopen worden om te bepalen welke onderdelen op papier oorzaken zijn van het probleem, en welke symptomen of gevolgen.

In veel gevallen gaat het op punten die in beide categorieën vallen, afhankelijk van wanneer het evenement of actie heeft plaatsgevonden. Om de relaties weer te geven tussen elementen worden pijlen gebruikt. In deze stap begint het geheel sterk op een diagram te lijken. Er begint zich een bepaalde richting te ontwikkelen in de diagram, en al snel wordt duidelijk wat de oorzaak van het probleem is.

  • Bepaal oorzaak en gevolg
  • Teken lijnen tussen elementen
  • Geef met pijlen aan welke directie de relatie heeft

5. Maak prioriteit van probleempunten

Het kan nog steeds lastig zijn om relaties te ontdekken in de diagram. Kijk vooral naar onderdelen van de diagram waar veel pijlen uitgaan. Deze vormen misschien wel de kern van het probleem.

Het is gebruikelijk om een of enkele punten te hebben die kunnen leiden tot een verscheidenheid aan problemen in een organisatie. Dat betekent dat bij identificatie van deze punten wellicht grote stappen vooruit gezet kunnen worden. Neem de tijd om de diagram te bekijken, opnieuw te maken, of een van de elementen nader te onderzoeken als dat het waard is.

  • Identificeer pijn- of aandachtspunten
  • Bestudeer deze

6. Beslis over een oplossing

Uiteindelijk is het doel om het probleem op te lossen dat bovenaan de pagina staat, de reden waarvoor de een interrelatonship diagram gemaakt wordt. Bevestig dat de diagram klopt en dat niks vergeten is dat invloed heeft op het probleem. Kies daarna zorgvuldig de oorzaak van het probleem Gebruik kritische denkvaardigheid, en combineer het met de inzichten die zijn verkregen tijdens het kiezen van de oplossing.

  • Selecteer effectieve oplossing

Samenvatting interrelationship diagram

Een interrelationship diagram (ID), of interrelatiediagram visualiseert op een eenvoudige manier hoe verschillende problemen met elkaar verband houden, en kunnen helpen bij het vaststellen of problemen andere problemen veroorzaken. De diagram bestaat doorgaans uit een set cirkels die elk een element vertegenwoordigen dat van invloed is op het probleem.

Met verbindingslijnen wordt weergeven hoe de relatie tussen onderdelen. Er zijn zes stappen betrokken bij de analyse voor het maken van een interrelationship diagram. Hoewel de tool geen gedetailleerde redenen geeft voor het probleem, laten diagrammen wel duidelijk de relaties zien tussen oorzaken en gevolgen.

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Herken jij de uitleg over interrelationship diagrams? Zou jij baat hebben bij het gebruik van een dergelijke diagram? Wat zijn volgens jou voor- of nadelen van het gebruik van een interrelationship diagram? Heb jij tips of opmerkingen?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Alänge, S. (2009). The Affinity-Interrelationship Method AIM.
  2. Ilie, G., & Ciocoiu, C. N. (2010). Application of fishbone diagram to determine the risk of an event with multiple causes. Management Research and Practice, 2(1), 1-20.
  3. Pearl, J., & Mackenzie, D. (2018). The book of why: the new science of cause and effect. Basic Books.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2019). Interrelationship diagram. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/probleem-oplossen/interrelationship-diagram/

Published on: 25/09/2019 | Last update: 19/04/2022

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/probleem-oplossen/interrelationship-diagram/”>Toolshero: Interrelationship diagram</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 12

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Article by:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Geef een reactie