Roman Room methode

Roman Room methode - toolshero

Roman Room methode: in dit artikel wordt de Roman Room methode praktisch uitgelegd. Na het lezen begrijp je de basis van deze krachtige geheugentechniek / mnemotechniek.

Wat is de Roman Room methode?

De Roman Room methode is een techniek die in het oude Rome werd ontwikkeld en nog steeds wordt gebruikt om gemakkelijker te onthouden en het geheugen te verbeteren.

In die tijd was het heel gewoon dat mensen uit hun hoofd gedichten voordroegen of politieke speeches hielden tijdens sociale bijeenkomsten. Dat vereiste een effectieve manier om het geheugen te helpen informatie te onthouden en gebruiken. De Griekse dichter Simonides werd als uitvinder van deze geheugentechniek aangewezen nadat hij bekend werd door de volgende anekdote:

Gratis e-book bij Toolshero

Simonides was uitgenodigd voor een diner in het huis van een rijke man genaamd Scopas, die hem opdracht had gegeven ter ere van hem een gedicht te schrijven om de avond op te luisteren. Nadat hij naar het gedicht had geluisterd, klaagde Scopas dat Simonides in de verzen meer eer had toebedeeld aan mythologische helden dan aan hem.

Nadat hij dat gezegd had, betaalde hij hem de helft van wat hij had beloofd en zei hem de andere helft van het geldbedrag bij de mythologische helden te innen. Toen Simonides was vertrokken, vond er een aardbeving plaats die Scopas’ huis verwoestte en waarbij zijn gasten omkwamen. Tijdens het opruimen van het puin werd Simonides gevraagd om de lichamen van de doden te identificeren.

Dat lukte hem, niet vanwege hun gezichten want die waren ernstig gehavend, maar omdat hij zich de exacte plaats kon herinneren waar de gasten aan tafel hadden gezeten.

Sindsdien discussiëren psychologen over de werking van het geheugen en hoe het komt dat je belangrijke gebeurtenissen in je leven onthoudt. De plaats is een belangrijk gegeven om feiten, mensen of voorwerpen te kunnen onthouden.

De plaats waar de gebeurtenis zich heeft voorgedaan, geeft ons de mogelijkheid ons details te herinneren over dat specifieke moment.

In deze korte uitleg over waar de Roman Room-methode vandaan komt, is het goed om te weten dat de methode ook bekend staat als het Geheugenpaleis of als de methode van Loci. Het doel van deze methode is om het geheugen te trainen en te verbeteren.

Hierbij neem je een kamer in gedachten, bijvoorbeeld de slaapkamer of de woonkamer. In de kamer bevinden zich voorwerpen. De techniek van deze methode is dat je in je gedachten een beeld aan de voorwerpen koppelt om informatie te onthouden. Maak een mentale reis door de kamer, visualiseer de voorwerpen en verbind ze met het plaatje in je hoofd.

De Roman Room-methode verdiepen en oefenen

Het vermogen om de ruimtes en de indeling ervan te onthouden en verbanden te leggen met de beelden die we in ons hoofd hebben, kun je trainen met de Roman Room-methode.

Daarom gebruiken we een ruimte die we kennen en die belangrijk is voor ons vermogen om te associëren en herinneren. Ergens in huis zijn specifieke ruimtes die ons helpen details te visualiseren (plaatjes).

Zaken die we moeten onthouden, gekoppeld aan de voorwerpen in een kamer (je slaapkamer, keuken, badkamer, woonkamer, …).

Hoe bouw je een Roman Room?

Kies eerst een kamer in je huis. Stel je voor dat je in de deuropening staat. Kijk nu naar links en kijk naar het eerste voorwerp dat je ziet. Zoek naar voorwerpen die uniek zijn. Terwijl je voorwerpen kiest, blijf je zoeken naar voorwerpen. Gebruik tien voorwerpen uit de kamer, bijvoorbeeld een:

  1. Lamp
  2. Boekenplank
  3. Stoel
  4. Antieke klok
  5. Decoratieve vogelkooi in de voorkamer
  6. Bordspel
  7. Bank
  8. Telefoon
  9. Ingelijste foto
  10. Spiegel

Deze tien voorwerpen staan voor tien geheugenplaatsen in je woonkamer. Zo verandert je woonkamer in een archiefkast voor tien herinneringen. Stel je hebt negen kamers. Als je in alle kamers van je huis Roman Rooms bouwt, dan zijn er 90 voorwerpen om te onthouden en kun je je geheugen aanzienlijk verbeteren.

Het is belangrijk dat je de voorwerpen in de kamers uit elkaar houdt. Meestal bestaan Roman Rooms uit tien geheugenplaatsen. Geef jezelf dus de ruimte voor elk van de tien geheugenplaatsen.

Een voorbeeld van een alledaagse situatie

Als je naar de supermarkt gaat om boodschappen te doen, kun je je de artikelen op je boodschappenlijst voorstellen in een of meer ruimtes van het huis dat je in gedachten hebt. In de supermarkt loop je de lijst door en associeer je de boodschappen met het huis. Je kunt de boodschappen visualiseren en onthouden wat je kopen moet volgens de ruimtes in het huis, omdat ze ergens in die ruimtes van je geheugen zijn opgeslagen.

Wanneer en hoe pas je deze methode toe?

De Roman Room-methode wordt aanbevolen als het nodig is informatie gerangschikt te onthouden en als de informatie diverse vertakkingen en ideeën bevat die door de grote hoeveelheid moeilijk te onthouden zijn.

Het bovenstaande houdt in dat de informatie in categorieën is ingedeeld. Als we uitgaan van een detail of een klein stukje informatie, hoort elk stukje bij een onderliggend idee. Het onderliggende idee is de schakel met het hoofdidee en het hoofdidee voert terug naar het algemene idee dat de oorsprong vormt.

Afbeelding 1

Ondanks dat dit een oude methode is, wordt deze nog steeds gebruikt om het geheugen te verbeteren, zodat we ons zaken kunnen herinneren die we in ons dagelijkse leven nodig hebben. Van wetenschappelijke stukken tot boodschappenlijstjes en van moeilijk tot eenvoudig en subtiel. De Roman Room, ofwel de methode van Loci, verbindt onze verbeelding, ruimte en voorwerpen met elkaar zodat het geheugen ons een meer gelijkvormig beeld van het geheel kan geven.

De volgende afbeelding is een model van een eenvoudige kamer als geheugenplaats:

Deze rechthoek is de kamer met voorwerpen in het midden van de muren en de hoeken.

De voorwerpen mogen niets om zich heen hebben, want het is de bedoeling dat wanneer jij je voorstelt dat je naar een voorwerp kijkt, er in je gezichtsveld niets is dat je kan afleiden. De voorwerpen moeten op ooghoogte staan, zodat je niet omhoog of omlaag hoeft te kijken.

Ook de volgorde is belangrijk. Als je in de deuropening staat, kijk je eerst rechts en vervolgens tegen de klok in de kamer door. Zo onthoud je de positie van bijvoorbeeld het vijfde voorwerp dat altijd aan de muur tegenover de deur hangt; het achtste voorwerp links in de hoek, etc. (zelfs hoekposities en vreemde posities in het midden op de muur).

Op die manier hoef je niet de hele kamer door en je elk voorwerp en zijn plek te herinneren als je alleen wilt onthouden welk voorwerp op de zevende positie stond. Je kunt rechtstreeks naar het voorwerp gaan: links aan de muur hangt het zevende voorwerp.

Om de voorwerpen in de kamer gemakkelijk te onthouden, moeten ze gerelateerd zijn aan een gedeeld thema. Met andere woorden: we maken monothematische kamers.

Nog een voorbeeld

Creëer een kamer en ga naar binnen. Neem nu de kamer in je op: begin bij 1 en tel de muren, het plafond en de vloer. Doe dat vanaf je linkerschouder en altijd tegen de klok in. Als de kamer 6 muren heeft inclusief de vloer en het plafond, ken je nummers toe tussen 1 en 6 voor wat je wilt onthouden:

  • André
  • Maria
  • Benjamin
  • Lucy
  • Kim
  • Marc

Het nummer van de muur, het plafond en de vloer bevat corresponderende informatie. Die onthoud je door associatie en niet door herhaling. Dit geldt ook als je voorwerpen wilt onthouden.

Wie gebruikte deze geheugentechniek in de oudheid?

De monniken gebruikten deze methode om Bijbelverzen uit het hoofd te leren zodat ze de verzen later konden citeren. Thomas van Aquino was een enthousiast gebruiker van deze studiemethode bij zijn meditaties. Quintiliano en Giordano Bruno gebruikten een variant van deze techniek, waarbij de geheugenplaatsen onder andere de tekens van de dierenriem waren.

Deze methode wordt tegenwoordig ook gebruikt om patiënten te helpen die aan een depressie lijden.

De Roman Room-methode in films en series: fictie of realiteit?

De Roman Room-methode wordt al decennialang toegepast; niet alleen in de wetenschap, maar vandaag de dag ook bij de productie van fictieve filmscenario’s en series. In de filmindustrie wordt digitale content slim gebruikt om publiek te bereiken en te entertainen. De methode wordt digitaal toegepast om fantasierijke en creatieve scenario’s te maken die kijkers aan de buis gekluisterd houdt, zowel thuis als op groot scherm in de bioscoop.

De Roman Room-methode is een techniek waarmee fictie een rationele logica krijgt die verwachtingen, mysterie en spanning doet stijgen in films en series waarin problemen moeten worden opgelost.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Sherlock Holmes (tv-serie) die deze methode herhaaldelijk gebruikt om zich dialogen, voorwerpen en gebeurtenissen die eerder hebben plaatsgevonden te herinneren en het mysterie op te lossen.
  • In de serie The Mentalist creëert de held van de serie geheugenpaleizen op verschillende punten in de afleveringen. De hoofdpersoon Patrick Jane gebruikt de methode om speelkaarten te onthouden en in te zetten in de spelronde die hij vervolgens wint.
  • Hannibal Lector, het personage uit de film “The Silence of the Lambs” en de Hannibal-serie, gebruikt deze methode ook.

Conclusie

De Roman Room methode (methode van Loci) wordt al sinds de oudheid toegepast en tegenwoordig gebruiken we de methode als techniek om ons geheugen te helpen belangrijke dingen die we niet willen vergeten en die we met elkaar in verband willen brengen, te onthouden.

Dat veel mensen bang zijn om hun geheugen kwijt te raken is zeker geen sprookje. Om die reden worden activiteiten, technieken en methoden om te onthouden steeds populairder. Zodat we feiten, gegevens, voorwerpen en momenten die deel uitmaken van onze persoonlijke geschiedenis, en die ieder mens bij zich draagt, niet worden vergeten.

Door de angst om dit soort informatie kwijt te raken, nemen we ons toevlucht in dergelijke technieken. De Roman Room-methode is een legendarische techniek die al tientallen jaren bewijst dat wij in staat zijn met mentale kracht en inbeelding kamers te associëren met zaken die we willen onthouden.

Zo wordt het brein getraind. Het geheugen verbetert en tegelijkertijd geeft het vertrouwen aan iemand die, bijvoorbeeld, uit een wetenschappelijk stuk moet citeren, een presentatie moet geven, een lied moet zingen of een gedicht moet voordragen.

De ruimte speelt een cruciale rol bij het onthouden, omdat de plaats de volgorde van voorwerpen en beelden met elkaar verbindt zodat de herinnering op een goede manier kan ontstaan. Dit is belangrijk voor de associatie met de voorwerpen, zodat de herinnering boven komt.

Bij de Loci methode is het ook raadzaam om visuele of auditieve details te gebruiken voor een betere concentratie en ter versterking van het geheugen. Zonder de kracht van het ruimtelijke geheugen te negeren, is het vermogen om voorwerpen denkbeeldig in echte ruimten te plaatsen zoals een kamer, effectief voor het leggen van verbanden in het geheugen.

Hoe vaker je kamers bouwt, hoe beter het geheugen wordt geoefend en in staat is om informatie vast te houden en te reproduceren. In de meeste gevallen wordt het een studiemethode of een techniek die vaak wordt gebruikt om het geheugen te trainen en te verbeteren.

Nu is het jouw beurt

Wat vind jij? Denk jij dat de Roman Room-methode tegenwoordig nog steeds een bruikbare methode is? Of vind je deze methode als geheugentechniek verouderd en zijn er betere methoden? Als jij deze methode toepast, wil je dan je ervaringen met ons delen? Heb je nog aanvullingen of andere suggesties?
Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Stopek, M. L. (2011). U.S. Patent No. 8,028,883. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
  2. Lupien, S. J., Fiocco, A., Wan, N., Maheu, F., Lord, C., Schramek, T., & Tu, M. T. (2005). Stress hormones and human memory function across the lifespan. Psychoneuroendocrinology, 30(3), 225-242.
  3. Squire, L. R. (1982). The neuropsychology of human memory. Annual review of neuroscience, 5(1), 241-273.
  4. Li, G., Cherrier, M. M., Tsuang, D. W., Petrie, E. C., Colasurdo, E. A., Craft, S., … & Wilkinson, C. W. (2006). Salivary cortisol and memory function in human aging. Neurobiology of aging, 27(11), 1705-1714.

Citatie voor dit artikel:
Ospina Avendano, D. (2020). Roman Room-methode. Retrieved [insert date] from toolshero: https://www.toolshero.nl/persoonlijke-ontwikkeling/roman-room-methode/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/persoonlijke-ontwikkeling/roman-room-methode/”>toolshero: Roman Room-methode</a>

Published on: 27/11/2020 | Last update: 04/02/2022

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 11

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Daniela Avendaño
Article by:

Daniela Avendaño

Daniela Avendaño werkt als contentschrijver en vertaler voor toolshero. Daniela is afgestudeerd in communicatie & journalistiek, en met haar theoretische en praktische kennis ondersteunt zij het toolshero content productieteam met het schrijven en vertalen van artikelen over managementtopics, persoonlijke en professionele ontwikkeling, marketing en meer. Daniela is gedreven en gemotiveerd om kennis te delen, en anderen te motiveren om te ontwikkelen.

Tags:

Geef een reactie