Outline note taking methode

Outline note taking methode - ToolsHero

In dit artikel wordt de outline note taking methode praktisch uitgelegd. Na het lezen ervan zal je begrijpen hoe je effectief aantekeningen kunt maken en kun je aan de slag met deze krachtige effectiviteit en aantekeningen tool.

Wat is de outline note taking methode?

De outline note taking methode is een veelgebruikte methode voor het effectief nemen van aantekeningen. Studenten gebruiken de methode, soms onbewust, voor het nemen van aantekeningen tijdens een college, maar ook professionals gebruiken de methode bijvoorbeeld in een vergadering of cursus.

Ondanks dat aan deze methode niet veel aandacht wordt geschonken op scholen en universiteiten, is het een waardevolle methode waar menig persoon voordeel van ervaart. Zoals de naam doet vermoeden wordt er met de outline note taking methode een overzicht gemaakt van de bijgewoonde les of vergadering.

Hoe werkt het?

Wat vaak verkeerd gaat met het nemen van aantekeningen is de organisatie. Losse flodders worden op papier gezet zonder structuur en de aantekeningen worden later vaak vergeten of niet meer begrepen omdat de context mist. De outline note taking methode bevat meer structuur waardoor ook op een later tijdstip de hoofdzaken nog op de correcte wijze geïnterpreteerd kunnen worden.

Over het algemeen gebruiken mensen opsommingstekens, nummers of pijlen om aan te geven dat er een nieuw onderwerp of nieuwe gedachte is geïntroduceerd. Elk nieuw onderwerp van de les of vergadering wordt uiterst links op het blaadje geschreven. Vervolgens komen alle bijzaken die bij dit onderwerp horen trapsgewijs rechts onder het onderwerp. Een nieuw onderwerp wordt weer recht onder het eerste onderwerp geschreven. Een voorbeeld wordt hieronder weergegeven.

outline note taking methode voorbeeld - ToolsHero

Voor- en nadelen outline note taking methode

Het gebruik van de outline note taking methode brengt verschillende voordelen met zich mee. De methode zorgt ervoor dat niet alleen de inhoud gestructureerd wordt opgeschreven, maar ook de relatie tussen de verschillende onderwerpen komt sterk terug in de aantekeningen.

Een ander voordeel van de outline note taking methode is de focus die overblijft om de les of vergadering te blijven volgen. Omdat niet meer dan de hoofd- en bijzaken genoteerd worden behoeft de methode geen snelle schrijfvaardigheden. Dit zorgt ervoor dat alle hoofdzaken genoteerd kunnen worden en dat er geen waardevolle informatie verloren gaat.

Door de outline note taking methode te gebruiken is ook minder tijd nodig om achteraf de aantekeningen te bewerken. Alle belangrijke informatie is immers al genoteerd. Studenten kunnen de hoofdzaken veranderen in vragen om zich nog eens extra te verdiepen in de stof.

Het gebruik van de outline methode is voor lessen met wiskundige inhoud minder geschikt. Daar is bijvoorbeeld het juiste gebruik van formules belangrijker dan de relatie tussen hoofdonderwerpen. Het Cornell systeem is hier geschikter voor.

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Ben jij bekend met de outline note taking methode? Zijn jouw aantekeningen ook gestructureerd en effectief en doe jij dit misschien op een andere manier?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Als je het artikel handig of praktisch vond voor jouw eigen kennis, deel dit vooral met jouw netwerk aan vrienden en zakenrelaties. Je kunt ons ook vinden op Facebook, LinkedIn en Twitter.

Meer informatie

  1. Pauk, W. & Owens, R. J. Q. (1962). How to Study in College. Cengage Learning.
  2. Wong, L. (2014). Studyguide for Essential Study Skills. Cengage Learning.
  3. Burns, T. & Sinfield, S. (2003). Essential study skills. London: SAGE Publications.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2018). Outline note taking methode. Retrieved [insert date] from ToolsHero: https://www.toolshero.nl/persoonlijke-ontwikkeling/outline-note-taking-methode/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/persoonlijke-ontwikkeling/outline-note-taking-methode/”>ToolsHero: Outline note taking methode</a>

Interessant artikel?
Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Ben Janse
About the Author

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *