Cornell systeem: de uitleg

Cornell systeem - ToolsHero

Cornell systeem: in dit artikel wordt het Cornell systeem praktisch uitgelegd. Naast wat het is, licht dit artikel ook de combinatie met Powerpoint toe en de voordelen. Na het lezen begrijp je de basis van dit handige aantekeningen methode. Veel leesplezier!

Inleiding

In korte tijd en in snel tempo aantekeningen van belangrijk aangeboden informatie op papier zetten? Zonder gebruik van stenografie lijkt dat een onmogelijke opgave. Maar met het Cornell systeem kan het wel degelijk.

Oorspronkelijk is het Cornell systeem een notitiesysteem, dat in de jaren vijftig gebruikt werd om aantekeningen tijdens een college te maken. Niet voor niets is het systeem vernoemd naar de Amerikaanse Cornell University. Maar ook in andere situaties werkt dit systeem uitstekend.

Gratis e-book bij Toolshero

Cornell systeem: drie delen

De kracht van dit systeem zit in de pagina-indeling. Bovenaan worden de naam van de cursus, vergadering of seminar genoteerd, samen met de datum en het onderwerp.

Vervolgens wordt het notitievel onderverdeeld in drie vlakken; een rechter kolom voor korte aantekeningen, een linker kolom voor eventuele vragen die aansluiten bij de eerdere aantekeningen en helemaal onderaan een vlak met daarin ruimte voor een korte samenvatting.

Cornell systeem en afkortingen

Met dit systeem moeten ellenlange zinnen vermeden worden. Het gaat om korte aantekeningen in de rechter kolom, met gebruikmaking van herkenbare afkortingen en symbolen.

Vooraf kan er ook een lijst van afkortingen van namen en uitdrukkingen worden gemaakt, waardoor het maken van aantekeningen nog gemakkelijker gaat. Belangrijke begrippen, ideeën, personen, formules en grafieken worden ook rechts genoteerd.

Cornell systeem: kort maar krachtig!

In korte steekwoorden worden links de vragen opgeschreven over de belangrijkste aspecten van het college of seminar. Met nummers kan er verwezen worden naar de aantekeningen aan de rechterkant. Onderaan wordt de korte samenvatting in eigen woorden genoteerd. Dat kan gedurende het college of seminar of direct er na.

Wanneer het om complexe informatie gaat, is het aan te raden om direct na het college of seminar de aantekeningen volledig uit te werken.

Cornell systeem aantekeningen - Toolshero

Figuur 1 – een voorbeeld van het Cornell aantekeningen systeem

Het Cornell systeem en Powerpoint

Ook in combinatie met een Powerpoint presentatie, is het dit systeem goed toe te passen. Wanneer men beschikt over een uitgeprinte versie, dan kunnen in de rechter kantlijn aantekeningen worden gemaakt en in de linker kantlijn korte vragen worden geformuleerd.

Een samenvatting wordt in het algemeen op de laatste pagina weergegeven, maar kan worden aangevuld met eigen notities. In geval van een laptop, kunnen onderaan de sheets aantekeningen worden gemaakt.

Cornell systeem voordelen

Behalve dat met dit systeem op snelle wijze aantekeningen gemaakt kunnen worden, heeft het nog een ander voordeel. In korte tijd neemt men informatie op, waardoor effectief leren wordt gestimuleerd.

Door het goede overzicht kan de (les)stof nogmaals bestudeerd worden, waardoor men beter tot de kern komt en de (les)stof sneller kan toepassen.

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Is het Cornell systeem toepasbaar binnen het huidige leersysteem van de moderne digitale maatschappij? Herken je het bovenstaande of heb je aanvullingen? Wat zijn volgens jou andere succes criteria of factoren die kunnen bijdragen aan het maken van goede aantekeningen?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Herr, Norman (2008). The Sourcebook for Teaching Science, Grades 6-12: Strategies, Activities, and Instructional Resources. John Wiley & Sons.
  2. Kruse, Darryn (2010). Thinking Tools for the Inquiry Classroom. Curriculum Press, p. 32.
  3. Pauk, Walter; Owens, Ross J. Q. (1962). How to Study in College. Cengage Learning.
  4. Wong, Linda (2014). Studyguide for Essential Study Skills. Cengage Learning.

Citatie voor dit artikel:
Mulder, P. (2012). Cornell systeem. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/persoonlijke-ontwikkeling/cornell-systeem/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 21/10/2012 | Laatste update: 03/07/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/persoonlijke-ontwikkeling/cornell-systeem/”> Toolshero: Cornell systeem</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Patty Mulder
Article by:

Patty Mulder

Patty Mulder is een management expert op het gebied van competentie ontwikkeling, time management, persoonlijke effectiviteit en zakelijke communicatie. Naast content schrijven, is ze een business coach en verzorgt ze bedrijfstrainingen.

Tags:

Geef een reactie