Achterwaarts plannen

Achterwaarts plannen - Toolshero

Achterwaarts plannen: in dit artikel wordt achterwaarts plannen (Backward Goal Setting) praktisch uitgelegd. Na het lezen begrijp je de basis van deze krachtige tool voor persoonlijke ontwikkeling.

Wat is achterwaarts plannen?

Het stellen van persoonlijke en professionele doelen, aan de hand van bijvoorbeeld de SMART Doelen methode, is vaak een tijdrovend en overweldigend proces.

Hoewel zeer belangrijk, is het om deze reden een van de meest uitgestelde activiteiten van ondernemers en professionals.
Dat komt omdat er tijd voor vrijgemaakt moet worden: een zeer schaars goed. Ook komt er denkwerk bij kijken, planning en het ontwikkelen van een toekomstbeeld.

Gratis e-book bij Toolshero

Het is daarom geen wonder dat veel mensen het stellen van doelen uitstellen.

Toch hoeft het stellen van goede doelen geen tijdrovende en intensieve activiteit te zijn. Achterwaarts plannen is een methode die hierbij helpt.

Met deze methode stel je een algemeen einddoel, en werk je achteruit in stapjes die je steeds dichterbij het einddoel brengen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe dit werkt.

Achterwaarts plannen voorbeeld - Toolshero

Stap 1: stel een einddoel

Het is vaak niet moeilijk om een einddoel te bedenken. Waarschijnlijk heb je er al meerdere in gedachten. Waarschijnlijk zijn die doelen niet helemaal realistisch, of misschien helemaal niet mogelijk.

Tientallen, misschien wel honderden ideeën passeren de revue, maar het blijft vaak bij een snelle gedachte. je wilt misschien een bedrijf starten, een huis laten bouwen of een autobiografie schrijven.

Voor deze methode is het belangrijk dat je 1 doel kiest, en daarbij blijft. Het gaat om een doel voor de lange termijn, wat betekent dat de realisatie van dat doel een of enkele jaren in beslag kan nemen. De methode werkt ook voor doelen op de kortere termijn, op voorwaarde dat het doel versneld in gang kan worden gezet.

Kies het doel dat boven de andere doelen uitsteekt, zoals een BHAG (Big Hairy Audacious Goals), beschreven door Jim Collins. Omwille van het voorbeeld starten we nu met het beginnen van een eigen bedrijf.

Stap 2: breek het doel op in kleinere doelen

De tweede stap van het achterwaarts plannen proces omvat het nadenken over wat er gedaan moet worden voordat het doel bereikt is. Denk na over waar je wil zijn, wat je moet doen en welke kleinere, ondersteunende doelen je moet behalen die je tot het uiteindelijke doel zullen brengen.

Kleinere doelen die behaald moeten worden voordat je een eigen bedrijf kan starten zijn bijvoorbeeld:

  1. Schrijf een bedrijfsplan en ontwikkel een BMC
  2. Werk aan de waardepropositie (value proposition canvas)
  3. Bereken de financiële consequenties
  4. Kies een locatie
  5. Maak een marketingplan

Elk van de bovenstaande ondersteunende doelen moeten worden uitgevoerd om het hoofddoel te bereiken. De doelen maken deel uit van het grotere geheel, namelijk het starten van je bedrijf, maar moeten gezien worden als onafhankelijke doelen.

Stap 3: splits de kleinere doelen op in kleinere componenten

De derde stap van het proces van achterwaarts plannen omvat het opsplitsen van de doelstellingen zoals gedefinieerd in de vorige stap. Het schrijven van een bedrijfsplan is een doel dat overweldigend kan overkomen:

  • Waar begin ik?
  • Wat is een bedrijfsplan eigenlijk?
  • Welke elementen in een bedrijfsplan zijn belangrijk voor mijn type bedrijf?

Splits het doel op in bijvoorbeeld de volgende elementen:

  • Bepalen van het type business plan
  • Klantsegmentatie maken
  • Bepalen van het onderscheidende karakter van uw bedrijf
  • Verzamelen van financiële gegevens
  • Ontwikkelen van planning en tijdlijn

De bovenstaande componenten van een bedrijfsplan kunnen ook weer uitgewerkt worden tot kleinere stappen. Doe dit totdat je het idee hebt dat je met werkbare lijstjes kunt werken.

Stap 4: breng structuur aan in uw lijst met JTBD (Jobs To Be Done)

Het laatste onderdeel van het achterwaarts plannen is om een lijst maken met individuele acties die je stapje voor stapje bij het einddoel brengt. Het is daarbij belangrijk dat je rekening houdt met afhankelijkheid.

Dat betekent dat je rekening houdt met het feit dat sommige stapjes niet uitgevoerd kunnen worden totdat een vorige stap is voltooid.

Je kunt bijvoorbeeld niet het bedrijf registreren bij de Kamer van Koophandel als je nog niet nagedacht hebt over een naam.
Een tip: houd elk actiepunt zo simpel mogelijk. Je wilt uiteindelijk een lijst voor je hebben met acties die je gemakkelijk en één voor één kunt uitvoeren.

Het maken van een dergelijke lijst is van essentieel belang omdat je op deze manier momentum opbouwt. Dat voorkomt dat je tegenslagen te verwerken krijgt omdat je lang moet wachten op de voltooiing van een vorige stap.

Onthoud tijdens het hele proces dat elke stap een stap in de goede richting is. Voordat je het weet ben je over de helft van de actielijst.

Voordelen van Achterwaarts plannen

De voordelen van werken en plannen op de manier zoals beschreven hierboven, zijn tussen de regels door zichtbaar. Hieronder worden de belangrijkste voordelen nog eens kort uiteengezet.

Duidelijkheid

Achterwaarts plannen zorgt voor duidelijkheid en voorkomt stagnatie. Het stellen van een einddoel geeft je een duidelijk beeld van waar je in de toekomst wil zijn. De kleinere en duidelijke stapjes zorgen ervoor dat je niet overweldigd wordt door de hoeveelheid werk. Alles wordt stap voor stap uitgewerkt.

Urgentie

Het is normaal dat mensen de grootste doelen uitstellen, omdat het beginnen eraan ons herinnert aan de ongelofelijke hoeveelheid werk die ons staat te wachten. Achteruit plannen helpt met het creëren van de urgentie om die eerste stap te zetten.

Alternatieven

Het stellen van doelen op een omgekeerde manier geeft ons een vollediger beeld van wat er precies nodig is om succes te behalen.

Gedreven door deze visie op succes, zullen we ons meer inzetten om het doel te bereiken. Daardoor zal iemand vele manieren onderzoeken om het doel te bereiken. Hoe meer alternatieven we bedenken, hoe groter de kans dat we het doel bereiken.

Concrete planning

Achteruit plannen verkleint de kans dat doelen vaag worden opgesteld. De methode benadrukt de belangrijkheid van concrete acties en dat zorgt ervoor dat de planning accurater is. Bij vooruit plannen is de kans groter dat tussentijdse doelen en activiteiten op een vage manier zijn gedefinieerd.

Motivatie

Achterwaarts plannen zorgt ervoor dat we gemotiveerd blijven. Het hele proces is namelijk al in kaart gebracht en het einddoel wacht als een kist goud aan de horizon.

Het gevoel van vooruitgang, door het afwerken van de concrete actielijst, werkt positief op het menselijk beloningssysteem. Hierdoor worden we steeds gemotiveerder.

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Herken jij de uitleg over het bedrijfsplan? Welke elementen zijn volgens jou onmisbaar in een goed bedrijfsplan? Welke elementen zou jij er uit laten voor intern gebruik? En aan welke elementen zou jij juist extra aandacht schenken bij extern gebruik? Welke hulpmiddelen en tools ken jij ter ondersteuning van het ontwikkelen van een bedrijfsplan? Heb jij tips of opmerkingen?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Park, J., Lu, F. C., & Hedgcock, W. M. (2017). Relative effects of forward and backward planning on goal pursuit. Psychological science, 28(11), 1620-1630.
  2. Locke, E. A., & Latham, G. P. (1984). Goal setting: A motivational technique that works!.
  3. Wiese, J., Buehler, R., & Griffin, D. (2016). Backward planning: Effects of planning direction on predictions of task completion time. Judgment & Decision Making, 11(2).
  4. Lawlor, K. B. (2012). Smart goals: How the application of smart goals can contribute to achievement of student learning outcomes. In Developments in business simulation and experiential learning: Proceedings of the annual ABSEL conference (Vol. 39).

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2022). Achterwaarts plannen. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/persoonlijke-ontwikkeling/achterwaarts-plannen/

Published on: 07/04/2022 | Last update: 07/04/2022

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/persoonlijke-ontwikkeling/achterwaarts-plannen/”>Toolshero: Achterwaarts plannen</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Article by:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie