B2C marketing

B2C Marketing - toolshero

B2C marketing: in dit artikel wordt B2C marketing praktisch uitgelegd. Na het lezen zal je de basis begrijpen van deze krachtige marketing discipline.

Wat is B2C marketing?

B2C marketing, of business-to-consumer marketing, verwijst naar de marketingactiviteiten, strategieën en tactieken van een organisatie richting consumenten.

Deze vorm van marketing heeft een andere doelgroep dan B2B marketing, of business-to-business marketing. Die vorm van marketing richt zich op andere organisaties.

Gratis e-book bij Toolshero

Wanneer een bedrijf een nieuw product of dienst op de markt brengt concentreren zij zich vooral op de voordelen.

Consumenten doorlopen een ander, sneller besluitvormingsproces (Customer Journey Map) dan bedrijven en laten emoties een grotere rol spelen bij de aankoopbeslissing. Consumenten zijn ook veeleisender dan bedrijven in de zin dat zij graag een grote verscheidenheid aan distributiekanalen prefereren en veel waarde hechten aan gemak en efficiëntie.

Ook zijn consumenten over het algemeen minder geïnteresseerd in technische aspecten van een product en willen sneller ter zake komen dan B2B-klanten.

B2C marketing gebeurt zowel offline als online, maar vaker wordt het acroniem B2C gebruikt om de online variant aan te duiden. B2C bedrijven hebben veel baat gehad bij de snelle ontwikkeling van het commerciële internet in de late jaren negentig.

Deze bedrijven stimuleerden het gebruik van internet door grote sommen durfkapitaal richting de consument te sturen in de vorm van gratis online diensten en scherp geprijsde services en producten.

De adoptie van internet werd hiermee succesvol gestimuleerd, maar toen de kapitaalmarkten verzuurden waren het de B2C bedrijven die hard ten val kwamen. Veel bedrijven probeerden het toen over een andere boeg te gooien en investeerden in een transformatie van B2C marketing naar B2B marketing.

Later, na het eerste decennium na de eeuwwisseling, bevonden zich meer en meer consumenten op het internet en ontstonden er nieuwe technologieën en daarmee nieuwe online verdienmodellen. Tegenwoordig bloeien vele B2C marketingbedrijven weer op.

Belang B2C marketing

B2C marketing is van vitaal belang voor alle organisaties die producten of diensten verkopen gericht op consumenten. Het gaat hierbij om restaurants, supermarkten, modebedrijven, autoverkoopbedrijven, softwarebedrijven etc.

Het internet is de plek waar B2C marketing het vaakst gebruikt wordt om goederen en diensten te promoten en om onderzoek te doen naar consumentgedrag, eisen en wensen. Enkele voordelen van een goede B2C marketingstrategie:

  • B2C marketing stimuleert het aantal websitebezoekers
  • B2C marketing stimuleert het aantal nieuwe abonnees
  • B2C marketing bevordert klantcontact en klantrelaties
  • B2C marketing bevordert de SEO van bedrijven online;
  • Zo vergroot B2C marketing het bereik van organisaties om nieuwe klanten te werven

B2C marketingkanalen

B2C marketing bestaat al sinds jaar en dag, maar zoals aangegeven is met de intrede en explosieve groei van het internetgebruik ook het aantal B2C marketingkanalen gegroeid.

De belangrijkste kanalen voor B2C marketing worden hieronder beschreven.

Content marketing

Content marketing wordt door het Content Marketing Instituut gedefinieerd als een strategische marktbenadering die zich focust op het creëren en distribueren van waardevolle, relevante en consistente content met als doel om een targetgroep aan te trekken en deze te behouden met als doel om deze om te zetten in winstgevend klantgedrag.

Het gaat hierbij om blogs, artikelen, infographics, video’s, e-books, sociale media berichten, tijdschriften en meer.

Deze waardevolle content wordt gratis gedeeld met bestaande of potentiele klanten. Forbes meldt dat content marketing 62% duurder is dan traditionele marketing, maar tegelijkertijd leidt het tot meer dan 3 keer zoveel nieuwe leads.

Social media marketing

Facebook was het eerste social media platform dat meer dan 1 geregistreerde accounts wist te bemachtigen. Tegenwoordig heeft Facebook meer dan 2.2 miljard actieve gebruikers.

Voor marketeers biedt Facebook een overvloed aan mogelijkheden als het gaat om B2C marketing.

Facebook moedigt namelijk zijn gebruikers aan om op berichten te reageren, deze te delen en te liken.

Bedrijven kunnen ook gebruik maken van verschillende opties in hun bericht zoals afbeeldingen, video’s en linkjes naar de website van de organisatie.

Twitter draait om het delen van korte berichtjes en wordt vaak aangeduid als een micro-blogging site. Het is daarmee een ideaal platform om consumenten te betrekken bij de organisatie met een tweet, retweet of hashtag.

Instagram is het social mediaplatform met de meeste tieners en millennials. De visuele aard en hoge betrokkenheid maakt het een uitermate geschikt medium voor organisaties om hun producten of diensten te promoten.

Veel kledingbedrijven zoals H&M maken gebruik van Instagram om hun producten te presenteren.

Internet & mobile marketing

Ongeveer de helft van alle internetaankopen wordt gedaan via mobiele apparaten.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat succesvolle B2C bedrijven hun klanten proberen te bereiken via interactieve promoties die geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten.

De mobiele gebruikers worden bereikt door websites, applicaties en sociale media. Voorheen werd ook SMS en MMS gebruikt.

Applicaties en web browsers gebruiken ook geregeld pushmeldingen over kortingen en acties om hun klanten te bereiken.

E-mail marketing

E-mail marketing wordt steeds minder vaak gebruikt, maar is zeker nog relevant. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen twee vormen van e-mailmarketing.

Een organisatie kan e-mails versturen aan een specifieke klant met specifieke aanbiedingen, of kan een e-mail versturen aan een willekeurig aantal personen.

Een voorbeeld hiervan is een maandelijks terugkerende nieuwsbrief waarop klanten zich kunnen abonneren. Veel vaker worden e-mails gebruikt voor klantcontact.

Content marketing & SEO

Het produceren en distribueren van hoge kwaliteit content is de meest effectieve manier op een hooggeplaatste SEO status te behalen.

SEO staat voor Search Engine Optimization en gaat over het verhogen van de kwantiteit en kwaliteit van internetverkeer naar een bepaalde website via zoekmachines.

SEO is daarom een hoofdelement in B2C marketing. Content marketing speelt hierbij een belangrijke rol, aangezien de content die verspreid wordt door organisaties over hun producten en diensten gaan.

Aangezien consumenten voorafgaand aan hun aankoop uitgebreid onderzoek doen naar de specificaties van het producten of dienst welke zij van plan zijn om aan te schaffen, kunnen organisaties hier flink winst boeken.

Bepaalde sleutelwoorden worden herhaald zodat zoekmachines de inhoud goed classificeren en hoog op de lijst met zoekresultaten weergeven.

B2C marketing in de toekomst

Zoals ook andere vormen van marketing zijn veranderd, zoals e-mailmarketing en telefoonmarketing, verandert ook B2C marketing in zijn geheel.

Traditionele massamarketingtechnieken zoals reclameborden, TV-advertenties en radioadvertenties hebben niet meer dezelfde aantrekkingskracht op de consument als voorheen.

Tegenwoordig willen consumenten een customer journey doorlopen die hen op persoonlijk en emotioneel niveau raakt.

De B2C marketeer moet aan deze wensen tegemoetkomen om succesvol te blijven. Het gaat immers om de loyaliteit en aandacht van klanten in duurzame zakelijke relaties.

Naarmate de technologie verder ontwikkeld zal ook het B2C marketinglandschap zich ontwikkelen.

Mede dankzij Big Data en Business Intelligence kunnen B2C marketeers beter dan ooit tevoren hyper-gepersonaliseerde campagnes uitvoeren van hoge kwaliteit om concurreren mogelijk te maken.

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Herken jij de uitleg over B2C marketing? Hoe vaak wordt jij geconfronteerd met B2C marketing en via welke kanalen? Gebruik jij zelf B2C marketing voor jouw eigen organisatie? Wat zijn volgens jou essentiële aspecten van B2C marketing? Heb je tips of opmerkingen?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Brennan, R. (2014). Business-to-business marketing (pp. 83-86). Springer New York.
  2. Ranganathan, C., & Ganapathy, S. (2002). Key dimensions of business-to-consumer web sites. Information & Management, 39(6), 457-465.
  3. Stewart, D. W., & Zhao, Q. (2000). Internet marketing, business models, and public policy. Journal of Public Policy & Marketing, 19(2), 287-296.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2019). B2C marketing. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/marketing-modellen/b2c-marketing/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/marketing-modellen/b2c-marketing/”>Toolshero: B2C marketing</a>

Interessant artikel?
Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Article by:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Geef een reactie