TRI assessment voor inzicht in voorkeursgedrag en verbeteren van teamdynamiek

TRI Assesment - Toolshero

TRI assessment: in dit artikel bespreken we wat het TRI Assessment is. Hoe het werkt en waarom het een waardevolle toevoeging is voor elke organisatie die streeft naar een hoger niveau van teamontwikkeling. We geven een inkijk in het model, leggen uit hoe het werkt en geven uitleg over de wetenschappelijke achtergrond.

De oorsprong van het Teamrol Indexator model

Het model en assessment van Teamrol-Indexator is geboren vanuit de vraag: ‘Hoe kunnen we de samenwerking in een team optimaliseren?’ Hier bood het model van Harvard Professor David Kantor ‘structural dynamics’ in de basis een sterk handvat. Het model van Kantor is kwalitatief sterk onderbouwd en gevalideerd. Onder andere door onderzoek te doen in families en corporate settings: in totaal heeft Kantor meer dan 30.000 menselijke interacties onderzocht.

Wij hebben de basis van dit model gebruikt en doorontwikkeld naar een model met gedragsassessment. Het individuele rapport en het groepsrapport geven inzicht in patronen van houding en gedrag die in teams invloed hebben op de onderlinge samenwerking.

De wetenschap over voorkeursgedrag

Kantor is zijn werkzame leven begonnen als familietherapeut. Tijdens zijn werk begon hij te beseffen dat er terugkerende patronen van taal, gedrag, communicatie en stress zijn die leiden tot conflicten in gezinnen.

Hij realiseerde zich dat hetzelfde dynamiek van voorkeurspatronen bestond in bedrijven en organisaties. Daarop deed hij onderzoek in samenwerking met andere experts in het veld, zoals Senge, Schein en Argyris. Deze onderzoeken bewezen zijn hypothese over groepsdynamiek. Aan de hand van zijn onderzoeken heeft hij het model ‘Structural Dynamics’ ontwikkeld (ook bekend als The Four Player Model). Met dit model toonde hij aan dat dit een construct is om deze voorkeurspatronen te beschouwen, te begrijpen, te beoordelen en te veranderen.

Structural dynamics valt onder systeemdynamica. Systeemdynamica onderzoekt de dynamiek en maakt zichtbaar hoe variabelen elkaar onderling beïnvloeden in de loop van de tijd. De systeemdynamica schetst een systeem als één complex en dynamisch geheel. De complexiteit wordt gevormd door de vele variabelen die er zijn en de relaties daartussen. Systeemdynamica houdt zich specifiek bezig met hoe menselijke communicatie wel of niet werkt. Een team en/of organisatie kun je beschouwen vanuit dit perspectief.

Hier uw bedrijfsnaam of product? Informeer naar de mogelijkheden  

Kantor stelt dat bewustwording van de ‘ structurele dynamiek ’, of de ongeziene signalen in een gesprek de eerste stap is om het patroon van je eigen gedrag te kunnen veranderen, evenals de richting van het gesprek zelf. Hij stelt dat de aard van communicatie in feite opzettelijk kan zijn. Dus kan deze worden ontworpen om gesprekken te helpen leiden om succes of mislukking te genereren.
Kantor legt uit dat mensen zich anders gedragen in verschillende situaties, contexten en gesprekken. Gedrag is situationeel gebonden.

De essentie is dat gedrag te verklaren is volgens het construct “structural dynamics” van David Kantor. Hij heeft in zijn onderzoek in familiesituaties en bedrijven aangetoond dat gedrag op meerdere niveaus is op te delen. Dat balans zoeken en afwisseling zorgt voor betere samenwerking.

“Als je de voorkeuren kent, is gedrag in de praktijk voorspelbaar.” D. Kantor

Wat doet het TRI assessment?

Het assessment geeft antwoord op de vraag: “Wat kunnen organisaties doen om de dynamiek binnen teams beter te begrijpen en te optimaliseren?”

Wat heb je aan het meten van gedragsvoorkeuren?

TRI biedt inzicht in de unieke voorkeurspatronen in gedrag die teamleden aannemen en helpt bij het verbeteren van samenwerking, communicatie en prestaties binnen een team. Het model helpt je om te zien welke factoren er aanwezig zijn in het systeem van een team of grotere organisatie en hoe deze zich gedragen. Waar de voorkeuren liggen en hoe sterk deze zijn. En wat betekent dat? Dit assessment helpt je om te zien hoe welke variabele ervoor staat en het model helpt je te begrijpen wat dit betekent en waar het werk ligt.

Hoe werkt dit in de praktijk?

Door ieder teamlid individueel te meten krijg je persoonlijke voorkeuren in kaart. Met dit inzicht kun je het gedrag voorspellen. Meet je een team? Dan zijn zaken voorspelbaar zoals de kracht, zaken waar je bij elkaar steun kunt zoeken maar ook waar conflicten liggen. Met dit inzicht kun je de dialoog starten over die momenten die nog in de toekomst liggen en afspreken hoe we met elkaar in verbinding blijven.

Bijvoorbeeld:
Stel je voor dat binnen jouw team de leden allemaal handelen naar wat ze denken dat goed is.
Dan kan dit snel leiden tot chaos, een weg naar verdoemenis geplaveid met goede bedoelingen. Om dit te voorkomen kan het helpen dat we zien dat we een sterke voorkeur hebben voor het vrije systeem. Hier is goede communicatie ‘key’ en dat we samen bespreken welke afspraken hard zijn en welke afspraken flexibel.

Het TRI assessment “Jouw Teamrol”

Jouw teamrol meet voorkeurspatronen in gedrag die van invloed zijn op de samenwerking. In het TRI assessment is de stap gemaakt om middels een vragenlijst het voorkeursgedrag in de vier niveaus te vangen.

Het TRI assessment is een methode om voorkeurspatronen van gedrag binnen een team in kaart te brengen en te evalueren. Het assessment is gebaseerd op de wetenschap dat elk teamlid bijdraagt vanuit een unieke combinatie van vaardigheden, persoonlijkheidskenmerken en gedragsvoorkeuren. Door de voorkeuren op actieniveau, taaldomeinen, systemen en stress/onder druk te identificeren, kunnen teams beter op elkaar afstemmen en samengesteld worden; zodat de effectiviteit van samenwerking aanzienlijk kan worden verbeterd.

Jouw Teamrol meet de volgende 4 niveaus:


Teamrol-indexator-model Actieniveau - Toolshero

Figuur 1 – Teamrol indexator model Actieniveau

1. In het Actieniveau zie je welke gedrag jij bij voorkeur laat zien tijdens het samenwerken en welk bepaald gedrag weerstand oproept.

Teamrol indexator model - Taalniveau - Toolshero

Figuur 2 – Teamrol indexator model – Taalniveau

2. In het Taalniveau zie je welke stijl van communiceren bij jou past en wanneer je weerstand ervaart in de communicatie.

Teamrol indexator model - Systeemniveau - Toolshero

Figuur 3 – Teamrol indexator model – Systeemniveau

3. In het Systeemniveau zie je welke (on)geschreven regels ervoor zorgen dat jij prettig kunt (samen)werken en welke (on)geschreven regels weerstand oproepen.

Teamrol indexator model - Heldrolniveau Toolshero

Figuur 4 –
Teamrol indexator model – Heldrolniveau

4. In het Heldrolniveau zie je welk gedrag jij bij voorkeur laat zien als je onder druk staat en/of stress ervaart en welk gedrag in deze situatie weerstand oproept.

Hoe werkt het TRI assessment?

Het TRI assessment begint met een uitgebreide vragenlijst die door de teamleden wordt ingevuld. Deze vragenlijst is ontworpen om inzicht te geven in het voorkeursgedrag van elk teamlid binnen de context van een team. De vragenlijst is binnen 20 minuten in te vullen. De resultaten worden vervolgens geanalyseerd en gevisualiseerd, in de vorm van een persoonlijk- en teamprofiel. Deze profielen laten zien welke rollen het sterkst vertegenwoordigd zijn en welke mogelijk onderbelicht blijven.

De voordelen van het TRI assessment Jouw Teamrol

  1. Inzicht in teamdynamiek: het TRI assessment biedt gedetailleerd inzicht in de dynamiek binnen een team. Door te begrijpen welk voorkeursgedrag sterk vertegenwoordigd is en welke minder, kunnen teams beter worden samengesteld en aangestuurd.
  2. Verbeterde samenwerking: door duidelijk te maken welke teamleden welke rollen vervullen, kunnen mogelijke spanningen en conflicten worden opgelost doordat je de oorzaak beetpakt. Het TRI assessment helpt teams om effectiever samen te werken door de sterke punten van elk teamlid optimaal te benutten.
  3. Gerichte ontwikkeling: het assessment identificeert ook ontwikkelpunten voor teamleden. Dit maakt gerichte training en coaching op gedrag mogelijk, wat kan leiden tot een algehele verbetering van de teamprestaties.
  4. Betere besluitvorming: met een duidelijk beeld van het aanwezige voorkeursgedrag kunnen beslissingen sneller en effectiever worden genomen, omdat het team beter in staat is om de juiste persoon voor een specifieke taak aan te wijzen.

Werken met de TRI-methodiek biedt veel voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden.

  1. Complexiteit van gedrag: een belangrijk nadeel is dat TRI zich richt op gedrag, wat van nature complex en veelzijdig is. Gedrag kan niet eenvoudig worden samengevat in een enkelvoudig diagram of model. Dit betekent dat het eigen maken van het concept tijd en inspanning vergt. Het vraagt om een diepgaand begrip van gedragsdynamieken en hoe deze zich in verschillende situaties zullen manifesteren.
  2. Leerproces: een ander nadeel is dat de TRI-methodiek niet direct toepasbaar is zonder voorkennis. Om de methodiek effectief te kunnen gebruiken moeten medewerkers zich grondig verdiepen in de principes en toepassing ervan. Dit vereist een leerproces; mensen die verantwoordelijk willen zijn om hier een expert rol te pakken. Dit zal extra tijd en middelen kosten.

Hoewel deze nadelen uitdagingen kunnen vormen, kunnen ze worden overwonnen door voldoende training en begeleiding. Het vraagt om een investering in kennis en vaardigheden. Dit gaat zich op de lange termijn terugbetalen in een verbeterde samenwerking en communicatie binnen teams.

Waarom kiezen voor Jouw Teamrol?

Het TRI assessment is een waardevolle tool voor organisaties die willen investeren in teamontwikkeling. In tegenstelling tot veel andere teamontwikkelingsinstrumenten, biedt het TRI assessment een wetenschappelijk onderbouwde en gestructureerde aanpak die specifiek is ontworpen om de samenwerking en prestaties binnen teams te verbeteren. Het assessment is statisch; de uitkomsten zijn toepasbaar in elke situatie waar meerdere mensen samenwerken, ongeacht de sector of grootte van de organisatie.

Conclusie

Het TRI assessment biedt organisaties de mogelijkheid om hun teams op een dieper niveau te begrijpen en te optimaliseren. Door inzicht te krijgen in de verschillende rollen binnen een team, kunnen de juiste open gesprekken worden opgestart. Zodat organisaties effectievere en samenhangende teams creëren die beter zijn uitgerust om hun doelen te bereiken. Voor organisaties die streven naar excellente teamprestaties en samenwerking, is het TRI assessment een onmisbare tool.

Meer informatie

  1. Kantor, D. (2012). Reading the Room. 1st ed.: Jossey-Bass, a Wiley Imprint.
  2. Kantor, D. & Lehr, W. (1975). Inside the Family. 1st ed.: Jossey-Bass, a Wiley Imprint.
  3. Kantor, D., Wallace, D., Hill, S., Melville, T. (2014). Putting theory into Action: The Evolution and Practice of Structural Dynamics. Reflections The Sol Journal 14 (1).
  4. Kantor, D. (unkwown). 4 Player Model (interview)

Citatie voor dit artikel:
Te Riele, L.V. (2024). TRI assessment. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/management-modellen/tri-assessment/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 10/09/2024 | Laatste update: 10/09/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/management-modellen/tri-assessment/”>Toolshero: TRI assessment</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 1

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Lex te Riele
Artikel door:

Lex te Riele

Lex te Riele komt uit een ondernemersfamilie waar omgaan met personeel altijd een hot topic was. Zijn interesse voor samenwerken, gedrag en communicatie is hier ontstaan. Na het studeren van ‘personnel management’ heeft hij vanaf 2002 gewerkt in de Human Resources, in Nederland, Rwanda, Tanzania en India. Van 2011 tot 2020 heeft hij eigen bedrijven gehad in de loopbaanontwikkeling, in deze periode heeft hij zijn visie verder ontwikkeld op gedrag en communicatie en is uiteindelijk een tweejarig onderzoek aangegaan om het TRI assessment te ontwikkelen. In 2020 heeft hij samen met Ruben Jurna en Hanneke van Deutekom TeamRol-Indexator opgericht.

Tags:

Geef een reactie