Overgangszorg management

Overgangszorg Management - Toolshero

Overgangszorg management: in dit artikel vind je een praktische uitleg van overgangszorg management. Na het lezen ervan begrijp je de basis van deze zorgmethode die de gezondheidszorg toepast bij patiënten die observatie nodig hebben na het verlaten van de kliniek of het medische proces waarin ze zich bevonden.

De gezondheidszorg, die vooruitgaat met uitvindingen in de wetenschap en technologie, gaat ook vooruit met de groeiende aandacht voor mensenrechten en hun welzijn.

Tegenwoordig heeft het belang van het beschermen, verzorgen en begeleiden van patiënten die ernstig ziek zijn of medische behandeling nodig hebben klinische bedrijven meer bewust gemaakt van de noodzaak om processen zoals overgangszorg management te creëren.

Gratis e-book bij Toolshero

Wat is het en hoe werkt het? In dit artikel lichten we dit zorgproces nader toe.

Wat is overgangszorg management?

Overgangszorg management is een methode die gebruikt wordt door ziekenhuizen en andere zorginstellingen die zorgen voor het welzijn van een patiënt wanneer hij of zij het medische proces in het ziekenhuis heeft voltooid en een transitieperiode nodig heeft. Deze overgang is over het algemeen van een ziekenhuisomgeving naar een gemeenschapsomgeving.

Overgangszorg management is het beheer van zorgdiensten gedurende de periode na het verblijf van de patiënt in een complexe ziekenhuisomgeving. Met deze aanpak wordt ervoor gezorgd dat de patiënt het ziekenhuis uit komt, thuis of in een andere omgeving.

Met de juiste zorg en kwaliteit van zorg aan de patiënt, hoeft de patiënt niet terug te keren naar een kliniek of terug te vallen vanwege gebrek aan zorg of medische aandacht. Daarom is deze transitiemethode belangrijk om te implementeren na een crisis, omdat het doel is de patiënt succesvol en zonder terugval te laten herstellen.

Professionals betrokken bij overgangszorg management

 • Zorgprofessionals die medische diensten kunnen verlenen en factureren
 • Arts (elke specialiteit)
 • Klinisch verpleegkundige
 • Verpleegkundige
 • Arts-assistent

Hoe en wanneer wordt overgangszorg management gebruikt?

Dit klinische proces wordt niet in alle medische gevallen gebruikt, maar alleen in uitzonderlijke gevallen waarin de patiënt extra aandacht en zorg nodig heeft na een moeilijk gezondheidsproces.

Deze zorgverlening is voor een periode van 30 dagen, 29 dagen vanaf de dag van ontslag.

Instellingen en contexten waarin deze overgangszorg management wordt aangeboden, zijn o.a.:

 • Ziekenhuis met intramurale acute zorg
 • Intramuraal psychiatrisch ziekenhuis
 • Ziekenhuis voor langdurige zorg
 • Verpleegkundige faciliteit
 • Intramuraal revalidatiecentrum
 • Extramurale observatie in het ziekenhuis of gedeeltelijke ziekenhuisopname

Ziekten die vaak overgangszorg management vereisen:

 • Dementie
 • Hartziekten
 • COPD
 • Diabetes
 • Chronische ziekten

Wat is het doel van overgangszorg management?

In de 29 dagen dat de patiënt uit de kliniek is, krijgt hij of zij oergangszorg. Overgangszorg management is onderverdeeld in categorieën waarin de patiënt kan worden gemonitord en worden behandeld na ontslag.

Interactief contact

Interactief contact wordt gebruikt nadat de patiënt is ontslagen en thuis is. Het is noodzakelijk dat de patiënt in de dagen na ontslag wordt opgevolgd door de medewerkers van de kliniek. Deze nazorg kan de vorm aannemen van e-mails, telefoontjes en huisbezoeken (in persoon).

Diensten zonder persoonlijk contact

Als de zorgverlener (kliniek) van de patiënt ziet dat het niet nodig is om interactief contact met de patiënt te hebben, omdat zijn of haar situatie buiten gevaar is, kunnen zelfzorgdiensten en instructies worden meegegeven aan de patiënt en begeleider (persoon die waakt over herstel van de patiënt).

Deze instructies worden meestal gegeven in de vorm van richtlijnen over de zelfzorgprocessen die tijdens de 29 dagen van herstel moeten worden gevolgd.

Persoonlijke bezoeken

De zorgverlener moet regelmatig enkele persoonlijke bezoeken met de patiënt plannen om zin of haar gezondheidstoestand te beoordelen en het herstel op te volgen.

Dit moet vóór of tijdens het bezoek van de patiënt gebeuren. Overweeg het volgende:

 • Medicatiebeheer en beoordeling
 • Medische geschiedenis review
 • Bekijken of verder testen gepast is
 • Bespreken of er wel of niet doorgegaan wordt met medische behandeling
 • De patiënt, vrienden en familie voorlichten over zelfzorg thuis

Tips over hoe je overgangszorg management het beste kunt bieden

Het is belangrijk om een ​​plan en vervolgmomenten te hebben voor de patiënt in zijn overgangsfase. De zorg die hij thuis krijgt, zal leiden tot een succesvol herstel.

Met dit in gedachten is het erg belangrijk op te merken dat de zorginstelling de capaciteit en middelen heeft om gedurende de 29 dagen aan deze behoefte te voldoen.

Als dit met de nodige factoren gebeurt, zal de patiënt in staat zijn om de situatie op de best mogelijke manier het hoofd te bieden.

Met de volgende tips kunnen mantelzorgers zo goed mogelijk de nodige ondersteuning bieden:

 1. Delegeer rollen aan de mensen die in de dagen na ontslag voor de patiënt zullen zorgen.
 2. Plan tijden in voor telefoontjes, huiscontroles, enzovoort, zodat zowel de verantwoordelijke professional als de patiënt weten op welke dag controles plaatsvinden.
 3. Houd een verslag bij in softwaretoepassingen of andere formats met de klinische geschiedenis over het proces van de patiënt in de dagen erna. Houd ook een register bij van oude of nieuwe medicijnen die tijdens het herstel zijn ingenomen.
 4. Zorg er in het geval van zelfzorginstructies voor dat de patiënt en zijn of haar verzorger goed begrepen hebben wat ze moeten doen om snel te herstellen. Gebruik formulieren of bestanden waar ze indien nodig hun eigen administratie kunnen opschrijven en bewaren.
 5. Beoordeel of er binnen de 29 werkdagen verdere testen nodig zijn om vooruitgang te boeken of dat er meer symptomen zijn opgetreden. Dit maakt het veel gemakkelijker om overgangszorg management te implementeren.
 6. Documenteer bezoeken of nazorg van de overgangszorg patiënt:
 • Datum waarop de begunstigde werd ontslagen
 • Datum interactief contact met de begunstigde en/of zorgverlener
 • Datum van persoonlijk bezoek
 • Complexiteit van medische besluitvorming (matig of hoog)

Overgangszorg management – Gebruik van Codes

De American Medical Association (AMA) heeft CPT-codes 99495 en 99496 toegewezen voor het rapporteren van Overgangszorg management services.

 • CPT-code 99495: matige medische complexiteit die een persoonlijk bezoek vereist binnen 14 dagen na ontslag
 • CPT-code 99496: hoge medische complexiteit die een persoonlijk bezoek vereist binnen zeven dagen na ontslag

Conclusie

Overgangszorg management is essentieel voor de nazorg van chronische ziekten of ziekten die medisch beheer nodig hebben, aangezien de patiënt kan terugvallen en opnieuw opgenomen kan worden in het ziekenhuis.

Overgangszorg management heeft tot doel heropnames en mogelijk vermijdbare medische fouten te verminderen gedurende de 30 dagen na ontslag uit de acute zorgsetting. Het honoreert de ondersteuning die geboden moet worden aan patiënten die gezondheidsproblemen hebben ervaren en hoe deze ondersteuning moet blijven bestaan ​​na ontslag.

Dit is de reden waarom overgangszorg management wordt gebruikt als een vorm van gemeenschapszorg waarbij de patiënt in het comfort van zijn of haar eigen huis en bij naasten is, zonder de medische zorg en het welzijn te verwaarlozen die nodig zijn voor de stabiliteit van de patiënt.

Zoals in het begin werd benadrukt, heeft het medische veld opmerkelijke vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van technologie en wetenschap, maar het is ook gevorderd in het belang van hoe de patiënt denkt over zijn ziekte en hoe het beste welzijn aan de patiënt kan worden geboden om zo zijn of haar medische crisis te bestrijden.

Zo voelt de patiënt zich door het medische management begeleid in zijn of haar proces, staat de patiënt niet alleen in zijn of haar ziekte en heeft de patiënt de nazorg en controle die hij of zij nodig heeft.

Zorgverleners zetten zich meer dan ooit in om overgangszorg management te gebruiken wanneer een patiënt wordt ontslagen om zo de ziekte te volgen en onder controle te houden tot aan het herstel.

Word lid van Toolshero

Jouw beurt

Wat denk jij? Denk je dat het nodig is om Transitional Care Management te implementeren voor chronische patiënten of patiënten die uit de zorg komen? Ben je wellicht al bekend met de TCM-methode in de praktijk? Heb je nog suggesties of iets anders toe te voegen?
Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

 1. Agarwal, S. D., Barnett, M. L., Souza, J., & Landon, B. E. (2018). Adoption of Medicare’s transitional care management and chronic care management codes in primary care. Jama, 320(24), 2596-2597.
 2. Hirschman, K. B., Shaid, E., McCauley, K., Pauly, M. V., & Naylor, M. D. (2015). Continuity of care: the transitional care model. Online J Issues Nurs, 20(3).
 3. Marcotte, L. M., Reddy, A., Zhou, L., Miller, S. C., Hudelson, C., & Liao, J. M. (2020). Trends in Utilization of Transitional Care Management in the United States. JAMA network open, 3(1), e1919571-e1919571.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2021). Overgangszorg management. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/management-modellen/overgangszorg-management/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/management-modellen/overgangszorg-management/”>Toolshero: Overgangszorg management</a>

Published on: 09/09/2019 | Last update: 01/02/2022

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 11

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Article by:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie