De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Zeven eigenschappen van effectief leiderschap - toolshero

In dit artikel worden de Zeven eigenschappen van effectief leiderschap, ontwikkeld door Stephen Covey praktisch uitgelegd. Na het lezen begrijp je de basis van dit krachtige persoonlijk leiderschap instrument.

Inleiding

Stephen Covey beschrijft in zijn boek The seven habits of highly successful people (1989) hoe je gelukkiger en effectiever in het leven kan staan. Het boek is het resultaat van langdurig onderzoek naar de principes van succes. Tot de eerste wereldoorlog was succes vanuit een principiële levenshouding vooral samen te vatten in begrippen als nederigheid, integriteit, gematigdheid, trouw, geduld etc.

Na WO I werd succes door een meer pragmatische levenshouding anders gedefinieerd. Succes wordt vooral afgemeten aan persoonlijke prestatie, vaardigheden en status. Stephen Covey beargumenteert dat blijvend succes alleen langdurig mogelijk is als je leeft volgens principiële principes. Principes die hij samenvat in de zeven eigenschappen van effectief leiderschap.

Zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Hoe geef je op een constructieve, effectieve manier richting en inhoud aan je leven? Dit is de centrale vraag waar het boek The seven habits of highly successful people (1989) antwoord op geeft. Stephen Covey ontwikkelt, op basis van jarenlange onderzoek en ontwikkeling, een plan van aanpak voor persoonlijke ontwikkeling in het volgende gestructureerde ontwikkelingsmodel.

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey - toolshero

1. Wees proactief

Pro-activiteit heeft veel te maken met de ‘cirkel van invloed’ van de persoon. Wat heb je onder controle, waar heb je invloed op, en wat staat buiten je bereik. Pro-activiteit is sterk gerelateerd aan het erkennen van je eigen verantwoordelijkheid en invloed. De eerste grote stap die gemaakt moet worden is de stap van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid. Hierbij begin je met je eigen agenda voor je leven te bepalen. Je bent je er van bewust dat je architect bent van je leven (eigenschap 1) en gaat dus aan de slag.

2. Begin met het einde voor ogen

Dit is de eigenschap van de Visie, het doel, de missie. Beginnen met het einde voor ogen houdt in dat je er bij de beslissingen van vandaag consistent rekening houdt met waar je ‘in het algemeen’ voor staat. Eigenschap 2 heeft te maken met de principes en richtlijnen waarnaar je wilt leven. Je gaat vaststellen wat je in het leven belangrijk vindt, waar je voor staat, wat je wil bereiken.

3. Belangrijke zaken eerst

Deze eigenschap (Put first things first) heeft te maken met integriteit, discipline, je aan je afspraken houden. Waar draait het in het leven om, en hoe wil je je leven vormgeven? Dat wetende ga je ook proactief en met de juiste prioriteitsstelling aan de slag. De tweede grote stap is die van onafhankelijkheid naar wederzijdse (zelfgekozen) afhankelijkheid. Dit is ook wel de “timemanagement” eigenschap.

4. Denk in termen van winnen/ winnen

Dit is de eigenschap (Think win-win) van de Paradox. De verleiding is sterk om te denken in winnen OF verliezen – je gelijk willen halen. Het is de kunst om in te zien dat bij schijnbare tegenstrijdigheden er ruimte is om de polen juist te verenigen. Je blijft weliswaar onafhankelijk, maar tegelijkertijd besef je dat je met anderen meer kunt bereiken dan in je eentje. Je weet wat je waard bent, maar je weet ook dat je de ander nodig hebt en het belangrijk is om liefde te geven en te ontvangen. Dat bereik je door te denken in termen van winnen/winnen. Hierbij zoek je bij conflicten altijd naar oplossingen die recht doen aan alle partijen en waarbij geen verliezers zijn.

5. Probeer eerst te begrijpen en dan begrepen te worden

Je eerst concentreren op het begrijpen van de ander en dan pas energie stoppen in het begrepen worden. Dit is de eigenschap (Seek first to understand then to be understood) van het luisteren, één van de basiseigenschappen van een leider of een coach.

6. Werk synergetisch

De zesde benodigde eigenschap (Synergize) om wederzijdse afhankelijkheid te bereiken is het synergetisch werken. Hieronder wordt verstaan dat je aanpak fundamenteel gebaseerd is op respect, samenwerking en vertrouwen. Dit is de eigenschap van het versterken. De valkuil is het compromis. Het doel is om de derde weg te vinden: hoe kunnen twee schijnbare tegenstellingen worden verenigd tot iets beters?

7. Houdt de zaag scherp

De laatste, zevende eigenschap (Sharpen the saw) is het onderhoud. Dit is de eigenschap die zegt dat je nooit klaar bent met verbeteren en volhouden. Door voldoende oefening, rust, meditatie, etc. Houd je de conditie van je lichaam, geest, relaties en spiritualiteit op peil.

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Herken je de zeven eigenschappen van effectief leiderschap of heb je aanvullingen? Hoe pas jij enkele, meerdere of alle zeven eigenschappen toe om succesvol te zijn? at zijn voor leermomenten geweest die je wilt delen, in relatie tot de zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Als je het artikel handig of praktisch vond voor jouw eigen kennis, deel dit vooral met jouw netwerk of meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief. Je kunt ons ook vinden op Facebook, LinkedIn, Twitter en Youtube.

Meer informatie

  1. Haimes, Y. Y., & Schneiter, C. (1996). Covey’s seven habits and the systems approach: a comparative analysis. Systems, Man and Cybernetics, Part A: Systems and Humans, IEEE Transactions on, 26(4), 483-487.
  2. Covey, S. (1989). The seven habits of highly successful people. Econo-Clad Books.
  3. Covey, S. (1989). The seven habits of highly effective leaders. Amsterdam: Business Contact.

Citatie voor dit artikel:
Mulder, P. (2009). Zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Retrieved [insert date] from ToolsHero: https://www.toolshero.nl/leiderschap/zeven-eigenschappen-van-effectief-leiderschap/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/leiderschap/zeven-eigenschappen-van-effectief-leiderschap/”>ToolsHero: Zeven eigenschappen van effectief leiderschap</a>

Interessant artikel?
Geef je waardering of deel het artikel via social media!
[ec_stars_rating]

Word lid en ontvang onbeperkt toegang

Door lid te worden van ons learning platform, krijg je onbeperkt toegang tot alle artikelen (1000+), templates, video's en meer!

Geef een reactie