LEAN methode

Lean methode is een krachtige kwaliteitsmanagement tool - toolshero

In dit artikel wordt de Lean methode praktisch uitgelegd. Na het lezen begrijp je de basis van deze krachtige kwaliteitsmanagement tool.

Wat is Lean?

De Engelse term Lean manufacturing betekent letterlijk slanke productie. De lean methode is afkomstig van de Japanse autofabrikant Toyota. Toyota let op de verhouding tussen hoge en kwalitatief goede productie tegen lage kosten, wat leidt tot een verbetering van het bedrijfsresultaat. Soms word de Lean methode ook wel Toyota Production System (TPS) genoemd. Deze managementfilosofie richt zich op het tegenhouden en elimineren van Muda, de Japanse uitdrukking voor verspillingen. Alles wat Muda is, levert geen toegevoegde waarde.

Geschiedenis

Ten onrechte wordt deze managementfilosofie gezien als een Japanse methode. Maar Lean methode is grotendeels gebaseerd op Britse en Amerikaanse principes (Henry Ford en W. Edwards Deming), die na de Tweede Wereldoorlog met behulp van Amerikaans heropbouwwerk in Japan werden verspreid en ingevoerd. TPS werd grotendeels ontwikkeld door Sakichi Toyoda, de oprichter van Toyota en werd verder uitgewerkt door ingenieur Shigeo Shingo. Door toepassing van TPS slaagde Toyota erin om de kosten te reduceren en zo uit te groeien tot de top tien van multinationals. TPS geldt als klassiek voorbeeld van de Gemba Kaizen aanpak van Masaaki Imai, dat zich richt op productieverbetering.

Gemeenschappelijk doel

Bij de Lean methode worden veel gevestigde methodes toegepast. Al deze methoden hebben met elkaar gemeen, dat zij zich richten op het identificeren van probleempunten, het elimineren van overbodige processtappen, het combineren van meerdere processtappen in één stap en het oplossen en voorkomen van de probleempunten. Lean methode wordt ook wel symbolisch aangeduid als een huis, dat op een stabiel fundament staat en verder opgebouwd is uit al die gevestigde methodes.

Basis

De basis van de Lean methode wordt gevormd door een multifunctioneel inzetbaar team, dat vooraf de gebruikte materialen en het proces beoordeelt. Dit team bestaat uit diverse medewerkers, van productie en onderzoek tot aan accountants toe. Zij hebben als taak van alle processtappen vooraf de kosten te berekenen, zodat het duidelijk is waar de meeste winst kan worden behaald. In hun beoordeling worden beslissingen over make-or-buy of reengineering overwogen.

Organisaties

Vooral Toyota zet deze methode volop in, waardoor Toyota in kostenbeheersing een grote voorsprong heeft opgebouwd ten opzichte van concurrenten. Naast Toyota zijn er diverse andere multinationals die de Lean methode succesvol inzetten; General Motors, Scania en Volkswagen zijn hier voorbeelden van. Daarnaast komen er steeds meer grote (productie)bedrijven bij, die over te schakelen op deze methode.

lean methode - toolshero

De Lean methode kent driemaal Mu

Binnen de Lean methode worden er drie hoofdcategorieën onderscheiden, die alle met ‘Mu’ beginnen:

Muri

Muri betekent oneffenheid in de vraag; overbezetting van productie en voorraad door slechte afstemming van (klant)vraag.

Mura

Mura betekent oneffenheid in het proces; overbezetting in productie door slechte afstemming in maatvoering van productiemiddelen.

Muda

Muda betekent verspillingen; alle activiteiten die geen waarde toevoegen voor de klant. Binnen deze methode worden er in het onderdeel Muda acht verschillende soorten verspillingen onderscheiden: defecten, over productie, transport, wachttijden, opslag, bewegingen en verplaatsingen, meer doen dan nodig is, onbenutte creativiteit en capaciteit.

Voordelen van de Lean methode

Een groot voordeel van deze methode is de verhouding tussen kostenbesparing en verbetering van de productiviteit en kwaliteit. Alle energie en creativiteit van een organisatie is er bij deze methode op gericht om de aspecten die waardevol voor de klant zijn, te optimaliseren. Het gaat hier onder andere om prijs, kwaliteit, levertijd, onderhoudskosten en milieubelasting. Daarnaast blijken vaak ook interne factoren zoals veiligheid, arbeidshygiëne en ergonomie te verbeteren.

Kenmerken van de Lean methode

Naast voordelen heeft de Lean methode een aantal karakteristieke kenmerken:

  • vlakke hiërarchie
  • meer verantwoording en competentie aan de basis van een organisatie
  • het tegengaan en elimineren van verliezen
  • verbeterde communicatie met klanten en leveranciers
  • concentratie op hetgeen wat belangrijk is
  • verbeterde klantvriendelijkheid

Nadelen van de Lean methode

Doordat een organisatie zich met deze methode volledig richt op verbetering van het bestaande product, neemt de kans op het ontdekken van innovatieve, nieuwe technieken af. Daarnaast vereist de invoering van een succesvol systeem vergaande voorbereidingen, terwijl de resultaten niet meteen op korte termijn merkbaar zijn. Het wordt bovendien vaak onderschat, dat het omschakelen van korte termijn denken naar lange termijn denken voor medewerkers veel tijd en moeite kost.

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Hoe pas jij de Lean methode toe? Herken je het bovenstaande voor een goede uitrol van deze methode? Wat zijn volgens jou succescriteria die kunnen bijdragen aan een goede Lean methode implementatie?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Als je het artikel handig of praktisch vond voor jouw eigen kennis, deel dit vooral met jouw netwerk aan vrienden en zakenrelaties. Je kunt ons ook vinden op Facebook, LinkedIn en Twitter.

Meer informatie

  1. Arnheiter, E. D. & Maleyeff, J. (2005). The integration of lean management and Six Sigma. The TQM magazine, 17(1), 5-18.
  2. Myerson, P. (2012). Lean supply chain and logistics management. McGraw-Hill.
  3. Salah, S., Rahim, A. & Carretero, J. A. (2010). The integration of Six Sigma and lean management. International Journal of Lean Six Sigma, 1(3), 249-274.
  4. Womack, J. (2011). GEMBA walk. Lean Enterprise Institute, USA.

How to cite this article:
Van Vliet, V. (2009). Lean methode. Retrieved [insert date] from ToolsHero: https://www.toolshero.nl/kwaliteitsmanagement/lean-methode/

Add a link to this page on your website:
<a href=”https://www.toolshero.nl/kwaliteitsmanagement/lean-methode/”>ToolsHero: Lean methode</a>

Interessant artikel? Geef je waardering of deel het artikel via social media!

LEAN methode, 4 / 5 (5 votes)

Vond je dit artikel interessant?

Wil je je persoonlijke en professionele vaardigheden een boost geven? En heb je geen tijd om allerlei uitgebreide journals te lezen? Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?! Wij hebben het uitzoekwerk voor je gedaan en alles praktisch samengevat.

Bekijk onze abonnementen