Gemba Kaizen

Gemba Kaizen - toolshero

In dit artikel wordt het begrip Gemba Kaizen uitgelegd. Na het lezen begrijp je de basis van deze krachtige kwaliteitsmanagement methode.

Wat is Gemba Kaizen?

Gemba Kaizen is Japans voor “voortdurende verbetering” en omvat de aanpak om tot productiviteitsverbetering binnen een organisatie te komen. Het is de Japanse bedrijfsfilosofie, die zich richt op het continu verbeteren van arbeidsprocessen, productie en efficiëntie. Kaizen wordt vaak gecombineerd met Gemba; de Japanse techniek om de werkplek te optimaliseren.

Het ontstaan van Gemba Kaizen

Gemba Kaizen is ontstaan uit de toepassing van het werk van diverse experts zoals Masaaki Imai, Frederick Taylor, Frank Bunker Gilbreth, Walter Shewhart. Daarnaast is het ontstaan uit een samenwerkingsprogramma van het United States Department of War met de gevestigde industrieën na de Tweede Wereldoorlog. Gemba Kaizen richt zich op de voortdurende ontwikkeling van kwaliteitstechnieken. Door stijging van de kwaliteit kunnen de kosten gereduceerd worden. Maar deze Japanse bedrijfsfilosofie heeft nog een breder terrein.

gemba Kaizen - ToolsHero

Doelstellingen

Om tot verbetering te komen, stelt de Japanse bedrijfsfilosofie een aantal doelstellingen, die voor elke organisatie van toepassing kunnen zijn:

Total Quality Management (TQM)

Total Quality Management (TQM) gaat over het terugdringen en elimineren van verspillingen, ook wel “muda’s” genoemd (activiteiten die geen waarde toevoegen maar die wel kosten met zich meebrengen).

Just In Time (JIT)

Met dergelijke leveringen kan er bezuinigd worden op voorraadkosten. Lees meer over just in time.

TPM (Total Productive Maintenance)

TPM (Total Productive Maintenance) gaat over standaardisering van productie, waardoor ingewikkelde en dure processen vermeden kunnen worden.

Zero Defects (ZD)

Zero Defects (ZD): Optimalisering van de kwaliteit, waardoor er kosten bespaard kunnen worden. Centraal hierin, zijn het voorkomen van fouten en het aanpassen van de kwaliteit aan de eisen van de klant.

Gemba Kaizen en de werkplek

Deze kwaliteitsmanagement methode is een dagelijkse activiteit, die onderdeel uitmaakt van de bedrijfsfilosofie. Het doel gaat verder dan verbeteringen alleen. Het richt zich, ook op het verbeteren van de werkplek zoals kantoorruimtes en productievloeren. Door goede sfeer en prettige (werk)omgeving gaan mensen effectiever en efficiënter werken.

Respect

Deze kwaliteitsmanagement methode wordt niet altijd op de juiste manier toegepast, wat soms resulteert in ontslagen. In het Japans heet dit proces ´Kaiaku´(´veranderen naar slechter´). Ontslag is absoluut geen doel van Kaizen. Integendeel; deze krachtige kwaliteitsmanagement methode moet uitgevoerd worden met respect voor de mensen op de werkvloer. Juist de medewerkers zijn de sturende kracht achter de voortdurende verbeteringen binnen een organisatie. Hiërarchie is hierbij niet belangrijk. Bij deze Japanse bedrijfsfilosofie zijn medewerkers uit alle lagen van een organisatie betrokken. Indien nodig, kunnen zelfs externe stakeholders bij Kaizen betrokken worden.

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Hoe pas jij Gemba Kaizen toe? Herken je de elementen binnen Gemba Kaizen of zijn er meerdere? Wat zijn volgens jou succesfactoren die kunnen bijdragen aan goede uitrol van deze krachtige methode?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Als je het artikel handig of praktisch vond voor jouw eigen kennis, deel dit vooral met jouw netwerk of meld je aan voor onze gratis wekelijkse nieuwsbrief. Je kunt ons ook vinden op Facebook, LinkedIn, Twitter en Youtube.

Meer informatie

  1. Imai, M. (2012). Gemba Kaizen: A Commonsense Approach to a Continuous Improvement Strategy. McGraw-Hill Professional.
  2. Imai, M. (1997). Gemba Kaizen: A Commonsense, Low-Cost Approach to Management. McGraw-Hill.
  3. Manuel F. Suárez-Barraza, Juan Ramis-Pujol, Mariana Estrada-Robles, (2012). Applying Gemba-Kaizen in a multinational food company: a process innovation framework. International Journal of Quality and Service Sciences, Vol. 4 Iss: 1, pp.27 – 50.

Citatie voor dit artikel:
Mulder, P. (2012). Gemba Kaizen. Retrieved [insert date] from ToolsHero: https://www.toolshero.nl/kwaliteitsmanagement/gemba-kaizen/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/kwaliteitsmanagement/gemba-kaizen/”>ToolsHero: Gemba Kaizen</a>

Interessant artikel? Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemba Kaizen, 5 / 5 (1 votes)

Patty Mulder
About the Author

Patty Mulder is een management expert op het gebied van competentie ontwikkeling, time management, persoonlijke effectiviteit en zakelijke communicatie. Naast content schrijven, is ze een business coach en verzorgt ze bedrijfstrainingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *