DRBFM (Design Review Based on Failure Mode)

DRBFM / Design Review Based on Failure Mode definitie en uitleg - toolshero

Design Review Based on Failure Mode: in dit artikel wordt Design Review Based on Failure Mode (DRBFM), ontwikkeld door Tatsuhiko Yoshimura praktisch uitgelegd. Na het lezen zal je een beter inzicht krijgen over hoe dit kwaliteitsmanagement proces wordt gebruikt om voorgestelde wijzigingen in ontwerpen te evalueren.

Wat is Design Review Based on Failure Mode (DRBFM)?

Design Review Based on Failure Mode is gemaakt door Tatsuhiko Yoshimura, (Toyota). Het was bedoeld om ontwerpwijzigingen systematisch te analyseren en risico’s en ongewenste effecten vooraf te identificeren. Het doel is het begrijpen van ontwerpverandering.

Tatsuhiko Yoshimura is een kwaliteitsexpert en professor aan de Kyushu University in Japan. Yoshimura wist dat ontwerpproblemen optreden wanneer wijzigingen worden aangebracht zonder het juiste niveau van ondersteunende documentatie.

Gratis e-book bij Toolshero

Met de filosofie van preventieve maatregelen (Mizenboushi) creëerde hij zijn eigen filosofie van DRBFM.

Sindsdien heeft hij de theorie van DRBFM gebruikt bij vele bedrijven. Hij gelooft dat bedrijven die DRBFM implementeren een beter bedrijf zullen zijn.

Daarbij is Tatsuhiko Yoshimura van mening dat de implementatie van DRBFM, discipline en de betrokkenheid van iedereen vereist zijn om één waarde toe te voegen aan de klant. Hierdoor wordt er namelijk voldaan aan technische functionele vereisten en klantverwachtingen.

De filosofie van Design Review Based on Failure Mode draait om drie concepten:

  • Goed design: Betrouwbare ontwerpen die bijdragen aan de klanttevredenheid
  • Goede discussie: Beoordeling van huidig ​​ontwerp met betrekking tot “Goed ontwerp”
  • Goede ontwerpbeoordeling: Probleemopsporing en –beperking

Design Review Based on Failure Mode is momenteel een erkend gedocumenteerd proces door SAE (Society of Automotive Engineers) en ook door AIAG (Automotive Industry Action Group).

SAE J2886 DRBFM aanbevolen praktijk werd gepubliceerd in 2013 en de AIAG DRBFM-referentiegids werd gepubliceerd in september 2014.

Bill Haughey is voorzitter van beide bedrijven zodat een consistente toepassing van het DRBFM-proces in beide documenten gewaarborgd kan worden.

Drie concepten binnen DRBFM

Goed design

Volgens Yoshimura is de basis voor betrouwbaarheid niet het veranderen van een ontwerp. Hij is van mening dat als een ontwerp verandert, de verandering in kleine stappen moet plaatsvinden.

Verstoring van een ontwerp wordt veroorzaakt door de discontinuïteit van het implementeren van wijzigingen die de interfaces tussen onderdelen en interacties tussen systemen beïnvloeden.

Daarmee wordt bedoeld dat het ontwerp niet op twee verschillende plaatsen tegelijkertijd moet worden gewijzigd, omdat te veel wijzigingen snel kunnen leiden tot storingen. Deze treden sneller op dan het vermogen om ze te detecteren. De sleutel tot succesvolle verandering is om wijzigingen zichtbaar te maken.

Goede discussie: FMEA vs DRBFM

In discussies moeten we ons concentreren op de voorgestelde wijzigingen in een ontwerp.

Als een bewezen goed ontwerp wordt toegepast op toekomstige producten, is het risico op falen laag; Als er echter wijzigingen worden aangebracht in het bestaande ontwerp, neemt de kans op falen toe.

Yoshimura adviseert individuen om de veranderingen te begrijpen in plaats van ze te bagatelliseren.

Daarnaast adviseert hij ook dat validatietests kunnen helpen om ontwerpzwaktes te identificeren; maar hij stelt ook dat goede discussies bij voorlopige ontwerpbeoordelingen hetzelfde resultaat kunnen opleveren. Yoshimura verwijst hier naar Design Review Based on Failure Modes.

De analyse voor Design Review Based On Failure Mode (DRBFM) is gemodelleerd naar een koppeling tussen een goede ontwerpbeoordeling en FMEA. Een uitgebreid, goed uitgewerkte FMEA kan worden beschouwd als een van de vereisten voor een DRBFM.

Maar het is geen FMEA omdat de focus is gebaseerd op de wijzigingen en interfaces. Design Review Based On Failure Mode wordt geïmplementeerd op basis van nieuwheid van verandering op elk niveau van het product (ontwerp, proces, leverancier, etc.).

De bedoeling van de Design Review Based On Failure Mode is om deze wijzigingen zichtbaar te maken door ze uitvoerig te bespreken, evenals elke mogelijke zorg voor fouten die mogelijk kunnen optreden – alles wat van invloed is op kwaliteit, kosten of levering.

Goede ontwerpbeoordeling

Het derde deel bevat dat het doel van een goede ontwerpbeoordeling is het onderzoeken van de resultaten van de validatietests, waardoor alle productzwaktes zichtbaar worden.

Het onderzoek omvat het toepassen van een ander GD3-concept, Design Review Based on Test Results (DRBTR). Bij het toepassen van DRBTR moeten we waar mogelijk de producttest voor, tijdens en na voltooiing in acht nemen.

  • DRBTR zoekt de validatie (test) ingenieur om de beoordeling van een DRBTR-beoordeling te leiden om het geteste onderdeel te onderzoeken en te zoeken naar problemen die op het punt staan ​​te gebeuren (testfouten zijn duidelijk).
  • DRBTR moedigt de ontwerper en testingenieur aan om potentiële problemen (observaties) of zwakke punten van een cross-functionele multi-perspectiefbenadering te bespreken en deze informatie te delen.
  • DRBTR laat de ontwerper echte teststukken observeren en testresultaten bespreken in open discussies, zoals ontwerprecensies.

Waarom Design Review Based on Failure Mode (DRBFM) gebruiken?

Design Review Based On Failure Mode is een cross-functioneel gedisciplineerd proces dat wordt gebruikt om voorgestelde wijzigingen in ontwerpen te evalueren. Het model bestaat uit drie kernonderdelen:

  • Problemen oplossen: een gedisciplineerde methode die wordt gebruikt om complexe problemen op te lossen
  • Herhaling preventie: het gebruik van een verzameling processen binnen een systeem dat is ontworpen om herhaling te voorkomen met betrekking tot de probleemoplossende methodologie
  • Proactieve preventie: een proces om te zoeken naar verborgen problemen in nieuwe of gewijzigde ontwerpen

Naast het verminderen van ontwerp gerelateerde problemen, profiteren bedrijven van verbeterde merkimaging, lagere productkosten en verbeterde timing voor productontwikkeling. Andere voordelen zijn onder meer een hoger moreel van werknemers en een verhoogde arbeidstevredenheid.

Aan de slag met DRBFM

De systematische aanpak wordt gebruikt om een ​​uitgebreide procedure te maken die proactief is en een globaal beeld van de producthiërarchie garandeert. Dit biedt inzicht om ervoor te zorgen dat alle communicatieniveaus worden aangepakt. Deze interacties dragen bij aan niet alleen de ontwerper, maar ook de volledige systeemcommunicatie.

De volgende stappen schetsen het proces dat voornamelijk van toepassing is op opzettelijke wijzigingen in ontwerpen. Daarnaast kan het ook worden toegepast op nieuwe ontwerpen met integratie van tools zoals FMEA en FTA.

Wanneer je begint met een FMEA, concentreer je dan op de componenten die zijn gekoppeld aan de ‘opzettelijke verandering’. De Design Review Based On Failure Mode moet worden gestart op prototypetekeningen om de effectiviteit van het proces te vergroten.

  • Selecteer het team op basis van het systeem en interacties (op basis van ontwerpwijziging)
  • Neem vertegenwoordiging van systeem, subsystemen en componenten
  • Visualiseer de verschillen tussen de wijzigingen met betrekking tot het “Good Design”
  • Scope moet worden geïdentificeerd voor de wijziging

Aangezien de meeste bedrijven hun tijd besteden aan het identificeren van problemen zonder ze op te lossen, is het van belang dat het team binnen de gedefinieerde scope blijft.

Facilitering kan helpen de focus van het team te beheren en ervoor te zorgen dat het team begrijpt wat een nadelige invloed kan hebben op een reeds bewezen functie of functies binnen het “Good Design”.

  • Als de ‘inhoud van de wijziging’ niet door de ontwerper wordt gedeeld, lijdt het proces
  • Het FMEA-proces wordt gebruikt om details te bepalen op basis van de functies die worden beïnvloed door de ‘opzettelijke verandering’
  • Informatie wordt vervolgens overgebracht van de FMEA naar de linkerkolommen op het DRBFM-werkblad
  • Alle deelnemers moeten deelnemen vanaf item # 1
  • De discussie begint aan de rechterkant van het DRBFM-werkblad
  • Interacties tussen componenten zullen correleren met interacties tussen subsystemen en systeem. Daarom wordt alles wat niet wordt begrepen bij de wijziging van de functie of component bij functies op een hoger niveau.

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Herken jij de uitleg over Design Review Based on Failure Mode (DRBFM) of heb jij aanvullingen? Wanneer denk jij dat deze filosofie effectief is? Wat zijn volgens jouw succesfactoren die bijdragen aan het toepassen in de praktijk?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. AIAG (2014) CQI-24 : Design Review Based on Failure Modes (DRBFM Reference Guide), 1st Edition
  2. Carslon, C.S. (2012) Effective FMEAs Achieving Safe, Reliable, and Economical Products and Processes using Failure Mode and Effects Analysis
  3. Haughey, B. (2012) Design Review Based on Failure Modes (DRBFM) and Design Review Based on Test Results (DRBTR) Process Guidebook

Citatie voor dit artikel:
Sari, J. (2019). Design Review Based on Failure Mode (DRBFM). Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/kwaliteitsmanagement/design-review-based-on-failure-mode-drbfm/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 18/06/2019 | Laatst update: 01/11/2024

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/kwaliteitsmanagement/design-review-based-on-failure-mode-drbfm>Toolshero: Design Review Based on Failure Mode (DRBFM)</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 11

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Jessie Sari
Article by:

Jessie Sari

Jessie Sari is content schrijver bij ToolsHero. Samen met het team draagt ze bij aan het schrijven van artikelen en website optimalisatie. Jessie studeert Trade Management in Asia aan de Hogeschool van Rotterdam. Binnen haar opleiding houdt ze zich bezig met opbouwen van fundamentele skills, waaronder marketing, import en export van producten en diensten in Azië, economie, financiën, management, consultancy en projectmanagement.

Geef een reactie