Test Driven Development (TDD)

Test Driven Development (TDD) - Toolshero

Test Driven Development (TDD): in dit artikel wordt Test Driven Development (TDD) praktisch uitgelegd. Het artikel begint met de definitie en algemene uitleg over dit concept, gevolgd door een beschrijving van de principes waarop deze methode voor softwareontwikkeling is gebaseerd. Ook vind je informatie over de verschillende fasen in dit proces en de voordelen ervan. Veel leesplezier!

Wat is Test Driven Development (TDD)?

Test Driven Development (TDD) is een benadering voor softwareontwikkeling waarbij test cases worden gebruikt om te specificeren en valideren wat een nieuw stuk code doet. In simpele bewoordingen wordt voor elke functionaliteit eerst een test geschreven, vervolgens wordt de code geïmplementeerd en getest. Op basis van de testresultaten wordt beslist of de code moet worden behouden of herschreven.

Het proces van TDD begint daarom met het ontwerpen en ontwikkelen van tests voor bepaalde functionaliteiten van een applicatie. Het TDD-raamwerk schrijft ontwikkelaars voor om alleen nieuwe codes te schrijven als een test is mislukt. Dit moet dubbele code voorkomen.

Gratis e-book bij Toolshero

TDD is dus een iteratieve benadering voor programmeren. Het raamwerk vindt zijn wortels in de principes van Agile en Extreme Programming (XP). Zoals de naam doet vermijden, drijft het testproces de ontwikkeling aan. Deze gestructureerde aanpak stelt ontwikkelaars in staat om geoptimaliseerde code te verkrijgen die ook op de lange termijn veerkrachtig zijn.

Kent Beck, een Amerikaanse software engineer schreef het boek Test Driven Development: By Example over de methode.

Principes van Test Driven Development (TDD)

Zoals vermeld is Test Driven Development (TDD) is nauw verbonden met de principes van Extreme Programming (XP) en Agile. TDD wordt zelfs vaak beschouwd als een van de kernpraktijken van Extreme Programming (XP), en het wordt vaak gebruikt in Agile-omgevingen om de beginselen van iteratieve ontwikkeling en frequente feedback te ondersteunen.

Extreme Programming (XP) is een softwareontwikkelingsmethode die de nadruk legt op communicatie, eenvoud en feedback, net zoals TDD. Extreme Programming (XP) is bedoeld als een flexibele en adaptieve methodologie, met een focus op het leveren van software van hoge kwaliteit die voldoet aan de behoeften van de klant.

TDD past bij de principes van Extreme Programming (XP): eenvoud en feedback. Door vooraf tests te schrijven en iteratief te werken, kunnen ontwikkelaars ervoor zorgen dat hun code aan de gewenste eisen voldoet en gemakkelijk te onderhouden en aan te passen is. Deze focus op eenvoud en feedback wordt ook weerspiegeld in de andere XP-praktijken, zoals pair programming, continue integratie en frequente releases.

Ook is TDD is nauw verbonden met de Agile methodologie. Agile is een iteratieve benadering van softwareontwikkeling die de nadruk legt op samenwerking met de klant, flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Het is gebaseerd op de reeks principes die in het Agile Manifesto worden beschreven, waaronder het regelmatig opleveren van werkende software, het reageren op verandering, en het waarderen van individuen en interacties boven processen en hulpmiddelen.

De cyclus van Test Driven Development (TDD)

Zoals aangegeven is het TDD-proces iteratief. Dat wil zeggen dat het proces continue herhaald wordt. Test Driven Development (TDD) is een softwareontwikkelingsproces dat de nadruk legt op het schrijven van geautomatiseerde tests vóór het schrijven van code. Het volgt een cyclus van vijf fasen die ervoor zorgt dat de software incrementeel wordt ontwikkeld en getest.

1. Test toevoegen

De eerste fase van TDD omvat het toevoegen van een nieuwe test aan de code. Deze test moet klein en specifiek zijn, en slechts één aspect van de functionaliteit van de code testen. De test is ontworpen om in eerste instantie te falen omdat de code nog niet geschreven is.

2. Test uitvoeren

Zodra de test is toegevoegd, wordt hij uitgevoerd om te bevestigen dat hij faalt. Dit bevestigt dat de test correct werkt en dat de test de beoogde functionaliteit dekt. Als de test in dit stadium slaagt, suggereert dit dat hij misschien de verkeerde functionaliteit test, of dat hij niet specifiek genoeg is.

3. Schrijf code

De volgende stap in de TDD-cyclus betreft het schrijven van de minimale code die nodig is om de test te doorstaan. De focus ligt op het schrijven van schone, modulaire en onderhoudbare code die voldoet aan de eisen van de test. Het doel is om de eenvoudigste code te schrijven die aan de testvereisten voldoet.

4. Test code

Zodra de code geschreven is, is de volgende stap het uitvoeren van alle tests, inclusief de nieuw toegevoegde test. Als alle tests slagen, wordt bevestigd dat de code voldoet aan de eisen van de test. Als een test echter faalt, zal de ontwikkelaar het falen van de test moeten analyseren om het probleem te identificeren en op te lossen.

5. Herschrijf de code indien nodig

Als in de vorige stap tests mislukken, bestaat de laatste fase van de TDD-cyclus uit het herschrijven van de code om de falende test(s) op te lossen. De code wordt herschreven om dubbel werk te verwijderen, complexe code te vereenvoudigen en het algemene ontwerp van de code te verbeteren. Deze cyclus gaat door tot alle tests slagen en de code voldoet aan de eisen van de software.

Kortom, TDD is een waardevol proces dat ontwikkelaars helpt code van hoge kwaliteit te maken die voldoet aan de eisen van de software. Het zorgt ervoor dat de code incrementeel wordt getest, en het helpt de tijd en kosten van softwareontwikkeling te verminderen.

Voordelen van de Test Driven Development benadering

Een van de belangrijkste voordelen van TDD is dat het leidt tot een hogere kwaliteit van de code. Door eerst tests te schrijven, worden ontwikkelaars gedwongen na te denken over het gedrag van hun code voordat ze die schrijven. Dit helpt ervoor te zorgen dat de code voldoet aan de gewenste eisen, en dat de code kan worden onderhouden en verbeterd in de toekomst.

Daarnaast, omdat tests worden geschreven voor elk nieuw stukje functionaliteit, moedigt TDD ontwikkelaars aan om code te schrijven die modulair is, wat het gemakkelijker maakt om deze na verloop van tijd te veranderen en te onderhouden.

Een ander voordeel van TDD is dat het de ontwikkelingstijd kan verkorten. Hoewel het vooraf schrijven van tests misschien een extra stap lijkt, kan het op de lange termijn tijd besparen doordat bugs vroeg in de ontwikkelingscyclus worden opgespoord. Dit vermindert de tijd die anders zou worden besteed aan het debuggen en oplossen van problemen in een later stadium.

Bovendien, omdat TDD ontwikkelaars aanmoedigt om kleine, incrementele veranderingen te schrijven, kan het helpen om grootschalige refactoring te voorkomen die tijdrovend en foutgevoelig kunnen zijn.

Tenslotte kan TDD helpen het vertrouwen in de codebase te vergroten. Omdat tests regelmatig worden uitgevoerd, en omdat voor elk nieuw stukje functionaliteit nieuwe tests worden geschreven, kunnen ontwikkelaars er zekerder van zijn dat wijzigingen in de codebase geen bugs hebben geïntroduceerd. Dit kan leiden tot een stabielere en betrouwbaardere codebase, wat vooral belangrijk is bij toepassingen die een hoge mate van betrouwbaarheid en uptime vereisen.

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Herken jij de uitleg over test driven development? Zie jij overeenkomsten met de principes van Agile en Extreme Programming (XP)? Heb jij tips voor het doorlopen van de verschillende fasen van TDD? Is testen na elke aanpassing volgens jou cruciaal of kan er ook pas aan het einde worden getest?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Astels, D. (2003). Test driven development: A practical guide. Prentice Hall Professional Technical Reference.
  2. Beck, K. (2003). Test-driven development: by example. Addison-Wesley Professional
  3. George, B., & Williams, L. (2004). A structured experiment of test-driven development. Information and software Technology, 46(5), 337-342.
  4. Maximilien, E. M., & Williams, L. (2003, May). Assessing test-driven development at IBM. In 25th International Conference on Software Engineering, 2003. Proceedings. (pp. 564-569). IEEE.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2023). Test Driven Development (TDD). Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/informatie-technologie/test-driven-development/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 24/05/2023 | Laatste update: 24/05/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/informatie-technologie/test-driven-development/”> Toolshero: Test Driven Development (TDD)</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Article by:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie