Scrum Agile methode

Scrum methodologie - ToolsHero

Scrum Agile methode: in dit artikel wordt de Scrum Agile methode praktisch uitgelegd. Na het lezen begrijp je de basis van deze krachtige software en product ontwikkelmethode.

Wat is Scrum Agile?

De softwareontwikkelmethode Scrum Agile is een flexibele manier om software producten te maken en het is bovendien een raamwerk voor productontwikkeling dat ook buiten de ICT-branche toepasbaar is. Deze methode is een loot van de Agile stam en de Japanners Hirotaka Takeuchi en Ikujiro Nonaka worden gezien als de grondleggers van deze methode.

Waarom Scrum?

De term “Scrum” is afkomstig uit de rugbysport, waarbij alles draait om samenwerking, aanpassingsvermogen, snelheid en zelfsturing van het rugbyteam. Hierbij probeert het team gezamenlijk een doel te bereiken en de wedstrijd te winnen. Naast samenwerking moeten spelers snel kunnen inspelen op veranderingen.

Scrum toepassen

Binnen de softwareontwikkeling heeft deze ontwikkelmethode bekendheid gekregen. Tegenwoordig wordt deze methode zowel binnen multinationals als kleinere bedrijven toegepast en ingezet voor complexe en minder complexe projecten. Door haar transparantie en eenvoud, is deze ontwikkelmethode goed te combineren met ander methoden zoals Prince 2, CMM, ITIL Foundation. Omdat deze methodologie ervoor zorgt dat er vermindering is van overdrachtsmomenten en procedures, kunnen deze andere methoden effectiever worden toegepast.

Scrum wordt vaak ingezet bij productontwikkeling, waarvan de gebruiker nog niet goed het einddoel voor ogen heeft. Door middel van deze methodologie worden de eisen en wensen steeds beter beschreven en in bruikbare producten omgezet. In de meeste gevallen weet de gebruiker pas bij het zien van het prototype wat hij wil, waarna er nog aanpassingen en veranderingen kunnen worden doorgevoerd. Juist deze flexibiliteit is kenmerkend voor Scrum. Daarnaast is deze methodologie vooral geliefd vanwege het feit dat het eenvoudig is.

Multidisciplinaire teams

Scrum valt onder de Agile software ontwikkeling, dat als framework kan worden ingezet om software in teamverband te ontwikkelen. De kracht ligt in het werken met multidisciplinaire teams, die projectmatig samenwerken. Deze methode gaat er vanuit dat de benodigde kennis binnen het team zelf aanwezig is, waardoor iedereen betrokken is bij de planning, het benoemen van blokkades en de verdeling van de taken.

Sprints

Kenmerkend voor Scrum zijn de korte sprints. Dit zijn vaste tijdsperiodes met een lengte van 1 tot 4 weken, waarbinnen werkende software door het team wordt opgeleverd. Tijdens elke sprint wordt het eindproduct door het team verder uitgebreid en verfijnd. De vaste tijdsperiodes zorgen voor regelmatige oplevering en bepalen daarmee het ritme van het team. Elke sprint heeft een doel, waardoor het team een duidelijke focus heeft.

Het team is zelf verantwoordelijk voor de manier waarop het doel bereikt gaat worden. Vaak zullen zij dit aan de hand van vooropgestelde items doen, die voldoende zijn uitgewerkt om binnen de sprint te kunnen worden omgezet in werkende software. De eisen waaraan deze items moeten voldoen, worden vooraf schriftelijk vastgelegd. Gezamenlijk bepaalt het team welk van de items prioriteit heeft.

Scrum agile - ToolsHero

Scrum Sprint Goal template

Op simpele wijze beginnen met het uitschrijven van een Scrum Sprint goal? Ga aan de slag met deze Scrum Sprint Goal template.

Download het Scrum Sprint Goal template

Deze template is exclusief voor onze betalende Toolshero leden. Klik hier om te bekijken of een lidmaatschap ook iets voor jou is!

Kernwaarden Scrum

Met behulp van Scrum kan er goed projectmatig gewerkt worden. Wel dienen de volgende kernwaarden in acht te worden genomen:

Verbondenheid

Het team moet open staan om zich aan elkaar te verbinden en samen op een betrokken manier te willen werken aan realistische en uitdagende doelen. Vrijheid en zelfsturing zijn belangrijk om binnen de kaders deze doelen te bereiken.

Wil je onbeperkte en advertentievrije toegang?   

Open en transparante communicatie

Dit wekt vertrouwen en neemt de drempel weg om gezamenlijk problemen op te lossen en elkaar te helpen.

Lef

Ondanks de samenwerking in een groep, is het belangrijk om individueel lef te tonen, zelfstandig beslissingen te nemen en knopen door te hakken. Door lef te tonen ontstaan creativiteit en laterale oplossingen van problemen.

Focus

Het team moet het gemeenschappelijk doel goed voor ogen houden en gedreven zijn optimaal met elkaar samen te werken.

Respect

Door respect voor elkaar te hebben, kan men elkaar beter stimuleren en is men bereid gezamenlijk problemen aan te pakken en niet problematiek af te schuiven op anderen.

Populair

Scrum is een open methode en lang niet meer alleen van toepassing binnen de ICT-wereld. Door haar eenvoud en resultaatgerichtheid is deze methodologie populair bij zowel zelfsturende teams als opdrachtgevers. Om deze ontwikkelmethode goed te laten slagen, is het vereist dat het team de discipline heeft om uiterst transparant te zijn over de voortgang van het project en continu op zoek te zijn naar de meest optimale uitvoering. Deze methode is niet voor niets gebaseerd op ´best practices´ vanuit de Japanse industrie.

  Ontvang gratis ons Toolshero Top 30 modellenboek   

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? In hoeverre ben je bekend met Scrum Agile? Herken je de praktische uitleg of heb je aanvullingen? Wat zijn jouw succesfactoren om op een goede manier producten te ontwikkelen

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Rubin, K. S. (2012). Essential Scrum: A Practical Guide to the Most Popular Agile Process. Addison-Wesley Professional.
  2. Schwaber, K. (1997). Scrum development process. In Business Object Design and Implementation (pp. 117-134). Springer London.
  3. Schwaber, K., & Sutherland, J. (2011). The scrum guide. Scrum Alliance.

Citatie voor dit artikel:
Mulder, P. (2015). Scrum Agile methodologie. Retrieved [insert date] from ToolsHero: https://www.toolshero.nl/informatie-technologie/scrum-agile/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/informatie-technologie/scrum-agile/”>ToolsHero: Scrum Agile methodologie</a>

Published on: 23/03/2015 | Last update: 31/01/2022

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 12

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Word lid en ontvang onbeperkt toegang

Als lid heb je onbeperkt toegang tot alle artikelen (1000+), templates en meer!

Geef een antwoord