Management informatie systeem (MIS)

management informatie systeem - Toolshero

Management informatie systeem (MIS): in dit artikel wordt het management informatie systeem (MIS) praktisch uitgelegd. Naast de definitie wordt er ook in dit artikel in gegaan op de achtergrond, technologie, de toekomst en de voor- en nadelen van deze krachtige informatietechnologietool. Veel plezier met lezen!

Wat is een management informatie systeem?

Een management informatie systeem (MIS) is een IT-oplossing die ingezet wordt ter ondersteuning van de besluitvorming en voor de coördinatie, controle, analyse en visualisatie van verschillende soorten informatie binnen een organisatie.

Als het gaat om managementinformatiesystemen binnen een organisatie, omvat het systeem bedrijfsprocessen, technologie en mensen. Het algemene doel van management informatie systemen in zakelijke zin is het verhogen van de waarde en de winst van een bedrijf.

Gratis e-book bij Toolshero

Definitie

Een management informatie systeem (MIS) is een verzameling losse systemen, procedures en processen die gegevens uit verschillende bronnen combineren en presenteren in een behapbaar formaat.

Managers gebruiken een MIS om rapporten in te zien die hen een overzicht bieden van alle informatie die ze nodig hebben voor hun besluitvorming. Deze besluitvorming gaat over zowel dagelijkse zaken als zaken die de strategie voor de lange termijn aangaan.

management informatie systeem voorbeeld - Toolshero

Figuur 1 – overzicht van een Management Informatie Systeem opzet

Achtergrond

Het concept van een management informatie systeem is ouder dan het bestaan van moderne computertechnologieën. Tegenwoordig zijn de systemen grotendeels afhankelijk van technologie om gegevens te verzamelen en interpreteren.

De ontwikkeling van dergelijke systemen is op te delen in vijf fasen, of tijdperken.

 1. Eerste tijdperk van mainframe en minicomputing
 2. Tweede tijdperk van personal computers
 3. Derde tijdperk van client / server-netwerken
 4. Vierde tijdperk van enterprise computing
 5. Vijfde tijdperk van cloud computing

Het eerste tijdperk werd gedomineerd door IBM, die zowel de hardware als de software voor hun eigen mainframecomputers produceerden.

Technologie

Sinds de eerste oplossingen voor informatiesystemen zijn er vele oplossingen bijgekomen. Er is een aantal systemen die vaak door elkaar gehaald wordt. Bijvoorbeeld:

 • Managementinformatiesystemen (MIS)
 • Informatiebeheersystemen
 • Informatiesystemen
 • Enterprise resource planning (ERP)
 • Informatica
 • Elektrische computertechniek
 • Informatietechnologiebeheer

Management informatie systemen vormen een subset van deze informatiesystemen. De systemen zijn puur organisatiegericht, wat betekent dat ze waarde moeten bieden bij het dagelijks gebruik ervan voor het management en de besluitvorming.

Informatica is meer gericht op software en het ontwikkelen van hulpsystemen die vervolgens in MIS gebruikt kunnen worden. Elektrotechnische computertechniek is meer gericht op de hardware van systemen. ERP is een subset van MIS en Informatietechnologiebeheer omvat het managen van IT-systemen waar ook MIS onder kan vallen.

De toekomst van het management informatie systeem

De complexiteit van informatiesystemen blijft met de tijd toenemen. Toch wordt van de ingenieurs en gebruikers gevraagd om de systemen in een oogwenk te begrijpen en weten hoe de verschillende systemen passen in de structuur van een organisatie.

De uitdagingen die hiermee gepaard gaan bieden ook kansen. De toekomst van management informatie systemen is er een met kansen voor iedereen. Systeemvisualisatie is het proces van het in kaart brengen van stromen of processen binnen een systeem, server of gegevensstroom. Door deze visualisatie kunnen teams makkelijk problemen identificeren, communiceren en bijwerken.

De toenemende complexiteit van systemen

Elke dag neemt de complexiteit van systemen toe. Onderzoek laat zien dat in 2013 gemiddeld 22 technologische systemen of componenten gebruikt werden voor een enkele web- of mobiele transactie. In 2018 was dat aantal gemiddeld 35.

Steeds meer connectiviteit en afhankelijkheid van digitale apparaten zorgen ervoor dat de complexiteit toeneemt. Dat betekent ook dat kwetsbare plekken in het systeem zichtbaar kunnen worden. Ook het aantal systeemkwetsbaarheden neemt toe.

De uitdaging is om ongewenste inbraken te voorkomen en de schade te beperken wanneer pogingen gedaan worden. Deze aparte discipline staat bekend als cyber security. Cyber security wordt al lang niet meer als bijzaak gezien. Het wordt geïntegreerd in de ontwikkelingsprocessen van systemen en systeemengineers en systeemanalisten doen er alles aan om de algemene beveiliging en veerkracht van het systeem te verbeteren.

Voordelen en nadelen van het management informatie systeem

Het gebruik van een management informatie systeem kent zowel voor als nadelen. Hieronder worden ze kort uiteengezet.

Voordelen

Het gebruik van een MIS, als het eenmaal goed werkt, bespaart veel tijd en stelt het bedrijf in staat om meerder vormen van afval (LEAN) te voorkomen.

Daarnaast vergemakkelijkt en verbetert een MIS de besluitvorming in de organisatie en stimuleert het efficiënte bedrijfsvoering. Het informatiesysteem fungeert als een hulpmiddel dat door managers en andere besluitvormers gebruikt kan worden om historische en actuele data in te zien ter ondersteuning van de besluitvorming.

Een ander voordeel van een MIS is dat het de zichtbaarheid in bedrijfsprocessen en prestaties vergroot. Dat maakt het ook eenvoudiger om de bedrijfsprocessen daadwerkelijk te managen.

Geautomatiseerde managementinformatiesystemen zorgen ook voor een gestroomlijnde supply chain. Dat zorgt weer voor extra waarde ten behoeve van de consument. Het verbetert daarnaast de informatiestroom vanuit de organisatie richting de klant, denk bijvoorbeeld aan updates over waar een order zich bevindt in het proces.

Goed werkende informatiesystemen voor het management zorgen er ook voor dat werknemersevaluaties accurater kunnen plaatsvinden. De systemen worden gebruikt door HRM-managers, die de systemen inzetten om personeelsgegevens bij te houden en te beheren, evenals loonlijsten en communicatiemomenten met het personeel.

Dergelijke systemen (HR Analytics) zijn in staat om direct toegang te krijgen tot medewerkersrapporten, informatiebronnen en andere managementinformatie aangaande personeel via geautomatiseerde dashboards.

Nadelen van een Management informatie systeem

Er kleven ook nadelen aan het gebruik van MIS. Een van deze nadelen is het feit dat deze systemen vaak zeer kostbaar zijn. Er is veel kapitaal nodig om het systeem op te bouwen en het te starten. Daarnaast zal het bij een transitie van handmatige naar automatische informatievoorziening de functie overnemen van medewerkers.

Het management informatie systeem is een zeer gevoelige technologie die continue monitoring vereist. Dit kost tijd en middelen.

Veel informatiesystemen laten in de praktijk een gebrek aan flexibiliteit zien. Het is ontworpen voor een specifiek doel en het is vaak moeilijk om het systeem aan te passen.

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Herken jij de uitleg over het management informatie systeem (MIS)? Werk jij met een managementinformatiesysteem? Of werken jouw managers met een dergelijk systeem? Denk jij dat de informatievoorziening voor organisaties er in de komende jaren anders uit gaat zien door technologische vooruitgang? Heb jij tips of opmerkingen?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

 1. Martins, J., Branco, F., Gonçalves, R., Au-Yong-Oliveira, M., Oliveira, T., Naranjo-Zolotov, M., & Cruz-Jesus, F. (2019). Assessing the success behind the use of education management information systems in higher education. Telematics and Informatics, 38, 182-193.
 2. Laudon, K. C., & Laudon, J. P. (2015). Management information system. Pearson Education India.
 3. Laudon, K. C., & Laudon, J. P. (2011). Essentials of management information systems.
 4. Gallagher, C. A. (1974). Perceptions of the value of a management information system. Academy of Management Journal, 17(1), 46-55.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2022). Management informatie systeem (MIS). Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/informatie-technologie/management-informatie-systeem/

Gepubliceerd op: 18/11/2022 | Laatste update: 24/05/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/informatie-technologie/management-informatie-systeem/”> Toolshero: Management informatie systeem (MIS)</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Article by:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie