DevOps: de uitleg en betekenis

DevOps methodologie - Toolshero

DevOps methodologie: in dit artikel wordt de DevOps methodologie praktisch uitgelegd. Het artikel bevat de definitie van DevOps, informatie over de oorsprong van dit concept, gevolgd door verschillende technieken en methoden die gebruikt worden ter ondersteuning ervan. Tot slot lees je hoe jouw organisatie gebruik kan maken van de voordelen van DevOps ten opzichte van de traditionele vormen van softwareontwikkeling. Veel leesplezier!

Wat is DevOps? De uitleg

DevOps is een relatief nieuwe softwareontwikkelingsbenadering of manier van werken die de traditionele aanpak combineert met IT-concepten. Het is bedoeld om de ontwikkelingstijd van systemen te verkorten en continue hoge kwaliteit software te kunnen leveren.

Deze softwareontwikkelingsbenadering is complementair met verschillende methodes voor de Agile methode en Lean Software Development.

Gratis e-book bij Toolshero

Daarnaast worden zoveel mogelijk culturele filosofieën, praktijken en tools ingezet die het vermogen van organisaties kunnen vergroten om applicaties en diensten met grote snelheid te kunnen leveren.

DevOps teams doen dit sneller dan organisaties die zich op de traditionele manier bezighouden met producten ontwikkelen en verbeteren. Dat maakt dat DevOps organisaties hun klanten beter kunnen bedienen en effectiever kunnen concurreren in de markt.

De betekenis van DevOps

De term DevOps staat voor software development (Dev) en IT operations (Ops). Het kan het beste worden uitgelegd als een groep mensen die op topsnelheid veilige en betrouwbare software ontwikkelen en opleveren. Zij kunnen dit snel doen door automatiseren, samenwerken, snelle feedback en iteratieve ontwikkeling.

Oorsprong

Het Telecommunications Information Networking Architecture Consortium (TINA-C) definieerde in 1993 een model voor de levenscyclus van een service dat softwareontwikkeling en telecomservice combineerde. Zestien jaar later, in 2009, werd een eerste conference gehouden met de naam DevOpsdays, in Gent, België.

In 2012 werd het State of DevOps rapport ontwikkeld door Alanna Brown, werkzaam bij Puppet. Vanaf 2014 werd dit rapport jaarlijks gepubliceerd door Nicole Forsgren, Gene Kim, Jez Humble en andere collega’s.

DevOps methodologie: werken en de rolverdeling

Organisaties die werken in een DevOps cultuur en structuur kennen geen traditionele hokjes als het gaat om operationele teams. Soms worden twee bestaande teams samengevoegd tot een team, waarbij experts uit die teams samenwerken gedurende de hele levenscyclus van het project.

Die cyclus loopt van de ontwikkeling van een product tot het testen en de implementatie ervan. Op die manier ontwikkelen teamleden een breed scala aan vaardigheden en kennis.

DevOps tools: principes en praktijken in Development Operations

Hieronder worden de belangrijkste principes achter deze zeer effectieve methode voor softwareontwikkeling praktisch toegelicht.

Continue integratie

Continue integratie is een softwareontwikkelingspraktijk waarbij ontwikkelaars hun eigen codewijzigingen samenvoegen in een centraal systeem waarin geautomatiseerde tests worden uitgevoerd.

De belangrijkste doelen van deze praktijk is het snel lokaliseren en verhelpen van fouten, bugs genoemd. Dit verhoogt de softwarekwaliteit en verlaagt de tijd die nodig om updates te valideren en uit te brengen.

Continue levering

Continue levering (Continuous delivery) is een softwareontwikkelingspraktijk waarbij wijzigingen in de code van software automatisch worden voorbereid voor de release van een productie. Door dit principe kunnen ontwikkelaars testen automatiseren op een manier die verder gaat dan alleen de normale unit test benadering.

De wijzigingen in applicaties kunnen door continuous delivery vanuit meerdere dimensies geverifieerd worden voordat ze bij de klanten worden geïmplementeerd. Voorbeelden van soorten tests die hiermee uitgevoerd kunnen worden zijn: betrouwbaarheidstesten, loadtesten, integratietesten en UI-testen.

Microservices

Microservices-architectuur verwijst naar een ontwerpbenadering om een enkele applicatie te ontwikkelen als een set van kleine services.

Elke service functioneert in een eigen proces en communiceert met andere services via een interface met behulp van een lichtgewicht mechanisme, zoals Application Programming Interface (API).

Infrastructuur als code

Infrastructuur als code is een softwareontwikkelingspraktijk waarin de infrastructuur van een systeem wordt ingericht met behulp van code, zoals versiebeheer en continue integratie.

Op die manier kunnen technici communiceren met de infrastructuur, in plaats van deze handmatig te configureren.

Monitoren, beveiligen en logboeken

IT-managers houden statistieken en logboeken bij over de prestaties van applicaties en de software infrastructuur en hoe deze de ervaring van de gebruiker beïnvloedt.

De applicaties zelf genereren een heleboel informatie en door deze vast te leggen, te categoriseren en te analyseren, begrijpen organisaties hoe wijzigingen van invloed zijn op de gebruikers.

Actieve monitoring van gegevens wordt steeds belangrijker omdat services 24/7 beschikbaar moeten zijn. Beveiligingsteams zorgen voor de integriteit van de systemen als geheel.

Communicatie en samenwerkingen

Een van de belangrijkste culturele aspecten van DevOps binnen organisaties is de focus op samenwerking en communicatie. Deze methode zorgt ervoor dat meerdere disciplines met elkaar samen moeten werken voor optimale resultaten.

DevOps voordelen

Hieronder worden enkele voordelen van DevOps ten opzichte van de traditionele manier van softwareontwikkeling beschreven.

Hoge snelheid van ontwikkeling en levering

DevOps zorgt ervoor dat ontwikkelaars met een hogere snelheid kunnen innoveren. Dit levert vanzelfsprekend meer waarde op voor de klant.

Ontwikkelaars kunnen zich sneller aanpassen aan de veranderende omgeving en kunnen daardoor efficiënter groeien. Dit allemaal helpt de klant bij het stimuleren van de bedrijfsresultaten.

Betrouwbaarheid en beveiliging

Het continue optimaliseren en verbeteren van software zorgt ervoor dat de kwaliteit van applicaties gegarandeerd hoog blijft. Betrouwbaarheid is een belangrijk aspect voor de ervaring van eindgebruikers. Daarom wordt aan activiteiten als testen en integraties veel aandacht besteed.

DevOps kan ingezet worden zonder daarbij in te leveren op beveiliging. Dit wordt bereikt door een geautomatiseerd nalevingsbeleid, controles en configuratiebeheerstechnieken.

Samenwerkingen

DevOps zorgt ervoor dat teams worden opgebouwd volgens een cultureel DevOps model. Het is belangrijk dat waardes als eigenaarschap en verantwoordelijk benadrukt worden. Ontwikkelaars en operationele teams werken veelvuldig samen, delen veel verantwoordelijkheden en combineren activiteiten.

Bovenstaande vermindert inefficiënties en bespaart veel tijd.

Schaalbaarheid

DevOps zorgt ervoor dat de infrastructuur van een organisatie op grote schaal beheerd kan worden. Automatisering en consistentie stellen beheerders in staat om complexe en veranderende systemen effectief te kunnen managen.

Werken als DevOps engineer

Er wordt over DevOps gezegd dat het meer een filosofie is voor softwareontwikkeling dan een strikt gedefinieerd raamwerk. Omdat het een breed begrip is, past een DevOps-functie beter bij de generalist dan bij de specialist.

Vanuit verschillende achtergronden kan een IT-specialist aan de slag in dit soort functies. Een softwareontwikkelaar kan bijvoorbeeld vaardigheden opdoen in operations en een systeembeheerder kan ervaring opdoen met coderen, scripten en testen.

Veel vacatures die aan DevOps gelinkt zijn vragen om container / cloud en CI kennis. Een DevOps engineer moet mogelijk ook processen mappen, veranderen en organisatorische problemen oplossen.

Functietitels die vaak worden aangetroffen in DevOps organisaties zijn:

  • Infrastructuurontwikkelaar
  • Betrouwbaarheidsengineer
  • Full-stack ontwikkelaar
  • CI / CD platform engineer
  • Automatiseringsspecialist

De meeste van de DevOps banen op instapniveau vereisen een diploma in computerwetenschappen of gerelateerde opleiding. Posities op seniorniveau kunnen een hogere opleiding in systeemarchitectuur of softwareontwerp vereisen.

Vanwege het tekort aan ontwikkelaars verdienen deze technici goed. PayScale vermeldt dat het gemiddelde salaris van een DevOps engineer in de Verenigde Staten ongeveer $100,000 per jaar is.

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Herken jij de uitleg over de DevOps methodologie? Heb jij ervaring met DevOps? Welke overeenkomsten zie jij tussen deze methode voor softwareontwikkeling en andere methodes? Denk jij dat de manier waarop software ontwikkeld wordt gaat veranderen in de komende jaren? Heb jij tips of opmerkingen?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Ebert, C., Gallardo, G., Hernantes, J., & Serrano, N. (2016). DevOps. Ieee Software, 33(3), 94-100.
  2. Erich, F., Amrit, C., & Daneva, M. (2014). Report: Devops literature review. University of Twente, Tech. Rep.
  3. Jabbari, R., bin Ali, N., Petersen, K., & Tanveer, B. (2016, May). What is DevOps? A systematic mapping study on definitions and practices. In Proceedings of the Scientific Workshop Proceedings of XP2016 (pp. 1-11).
  4. Loukides, M. (2012). What is DevOps?. O’Reilly Media, Inc.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2022). DevOps methodologie. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/informatie-technologie/devops-methodologie/

Oorspronkelijke publicatiedatum: 02/06/2022 | Laatste update: 21/09/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/informatie-technologie/devops-methodologie/”>Toolshero: DevOps methodologie</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Article by:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie