Fundamentele analyse
Fundamentele analyse: in dit artikel wordt de basis van de fundamentele analyse praktisch uitgelegd. Na het lezen begrijp je de basis van deze krachtige organisatie analyse en investering tool.
Wat is een fundamentele analyse?
Een fundamentele analyse wordt veelal gebruikt in de beleggingswereld en geeft goed inzicht in de jaarrekening en de financiële gezondheid van een bedrijf of organisatie, zodat het voor een koper duidelijk wordt of het wel of niet aantrekkelijk is om een aandeel te kopen.
Op basis van de beursnoteringen (Forex Futures) richt een fundamentele analyse zich op de rente, productie, inkomsten en (vermogens)beheer van een organisatie. Deze analyse neemt een kijkje in een organisatie en voorspelt de resultaten van het bedrijf.
Fundamentele analyse: verschillende benaderingen
Een fundamentele analyse wordt uitgevoerd op basis van historische en huidige financiële gegevens en achtergronden van een bedrijf.
Er zijn vier verschillende benaderingen:
- berekening van de voorraadwaardering van een bedrijf en voorspelling van de vermoedelijke prijsontwikkeling
- voorspelling en projectie van de bedrijfsprestaties
- de evaluatie van het (vermogens)beheer en het maken van interne zakelijke beslissingen
- berekening van het kredietrisico
Technische analyse
Als tegenhanger van de fundamentele analyse is de technische analyse. Bij dit onderzoek wordt er naar trends in het koersverloop gekeken en probeert de analist daar patronen in te herkennen.
Emotionele reacties van investeerders op prijsontwikkelingen, kunnen dan leiden tot herkenbare prijsgrafiek patronen. Beleggers gebruiken echter beide analyses voor het kiezen / aankopen van aandelen (stock picking).
Fundamentele analyse: driedeling
De fundamentele analyse zelf omvat drie sub analyses:
- Een economische analyse
- Een industriële analyse
- Bedrijfsanalyse
Op basis van deze sub-analyses wordt de intrinsieke waarde van de aandelen bepaald. Als de intrinsieke waarde hoger is dan de marktprijs, wordt er aanbevolen om het aandeel te kopen. Als het gelijk is aan de marktprijs van het aandeel, is het aan te bevelen om het aandeel te behouden en als het minder is dan de marktprijs is het verkopen van de aandelen de beste optie.
Verschillende portefeuillestijlen
Beleggers kunnen gebruik maken van fundamentele analyse binnen de verschillende portefeuillemanagementstijlen:
Koop en behoud
Beleggers geloven in actief laveren tussen goede bedrijven, waardoor een investeerder meegroeit met het bedrijf. Zelfs de aandelen van slechte (ondergewaardeerde) bedrijven fluctueren en creëren kansen voor het maken van winst.
Ook kunnen zij afgaan op de economische cyclus, voordat zij bepalen of de omstandigheden goed genoeg zijn om aandelen van mogelijk geschikte bedrijven te kopen.
Contrarian beleggers
Deze beleggers onderscheiden zich door een korte termijn benadering; de markt is een stemmachine en geen weegmachine. Er worden eigen beslissingen genomen, waardoor signalen uit de markt worden genegeerd.
Value beleggers
Deze beleggers beperken hun aandacht tot ondergewaardeerde bedrijven en geloven dat deze bedrijven niet snel zullen omvallen. De waarde wordt bepaald aan de hand van een fundamentele analyse.
Fundamentele analyse: Top-down en bottom-up
Beleggers kunnen in een fundamentele analyse voor zowel een top-down als een bottom-up benadering kiezen:
- Bij de top-down benadering begint de investeerder zijn onderzoek met de mondiale economie, waarbij bruto binnenlands product (BBP), groeicijfers, inflatie, belangentarieven, wisselkoersen, productiviteit en energieprijzen een belangrijke rol spelen. Vervolgens richt hij zich meer op een regionale analyse van bedrijven, waarbij hij let op de totale verkoop, prijsniveau, de gevolgen van concurrerende producten en buitenlandse concurrentie. Zo vindt hij de beste bedrijven in een bepaald gebied.
- Bij de bottom-up benadering begint de investeerder met zijn zoektocht bij specifieke bedrijven, ongeacht hun sector / regio.
Nu is het jouw beurt
Wat denk jij? Hoe maak jij een fundamentele analyse? Herken je het bovenstaande of heb je aanvullingen? Wat zijn volgens jou andere succesfactoren die kunnen bijdragen aan een goede fundamentele analyse?
Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.
Meer informatie
- Haugen, R. A., & Haugen, R. A. (2001). Modern investment theory. Prentice Hall.
- Pruitt, S. W., & Friedman, M. (1986). Determining the effectiveness of consumer boycotts: A stock price analysis of their impact on corporate targets. Journal of Consumer Policy, 9(4), 375-387.
- Roberts, H. V. (1959). Stock‐Market “Patterns” And Financial Analysis: Methodological Suggestions. The Journal of Finance, 14(1), 1-10.
How to cite this article:
Van Vliet, V. (2010). Fundamentele analyse. Retrieved [insert date] from toolshero: https://www.toolshero.nl/financieel-management/fundamentele-analyse/
Add a link to this page on your website:
<a href=”https://www.toolshero.nl/financieel-management/fundamentele-analyse/ “>toolshero: Fundamentele analyse</a>