Losada ratio

Losada ratio - toolshero

Losada ratio: in dit artikel wordt de Losada ratio van Marcial Losada praktisch uitgelegd. Na het lezen begrijp je de basis van deze krachtige effectiviteit en team management tool.

Wat is de Losada ratio?

Hoe komt het dat verschillende teams binnen een organisatie op verschillende manieren kunnen functioneren? De Chileense psycholoog Marcial Losada deed daar onderzoek naar.

Als oprichter van Meta Learning, ontwikkelde hij een benadering om het functioneren van teams te bestuderen. Deze Losada ratio is ook wel bekend als de positiviteits-verhouding, Losada line model en de Gottman verhouding.

Gratis e-book bij Toolshero

Criteria Losada ratio – Losada Line

Losada onderscheidde in zijn onderzoek hoge, gemiddelde en laag presterende teams, waarbij hij prestatie definieerde op basis van drie criteria: winstgevendheid, klanttevredenheid en 360 graden feedback.

Daarnaast kwam uit het onderzoek naar voren dat de mate van prestatie een verband heeft met de mate van positiviteit en negativiteit bij de uitvoerende teams.

Losada ratio

Het onderzoek resulteerde in de Losada lijn (Losada ratio), waarbij de positiviteit – negativiteit verhouding met cijfers wordt gemarkeerd. De ondergrens van circa 2,9 markeert negativiteit en een bovengrens van circa 11,6 markeert positiviteit.

De Losada ratio maakt een zodoende een schifting in de complexe dynamiek binnen de menselijke interactie. Mensen die positief in het leven staan, bevinden zich op de bovengrens en mensen die negatief in het leven staan, bevinden zich aan de ondergrens.

Berekening Losada ratio

De Losada ratio wordt berekend volgens een niet-lineair systeem, waarin de variabelen niet dezelfde waardemeting en schaalverdeling hebben. De totaalscores van de verschillende variabelen worden bovendien niet opgeteld, maar er wordt gekeken naar de invloed die de variabelen op elkaar hebben.

Zo kan het voorkomen dat een variabele als ´geluk´ exponentieel toeneemt door de variabele ´dankbaarheid´. Volgens Losada is de menselijke emotie ongelooflijk krachtig en bouwt het zichzelf op. Daarom is het een noodzaak om positiviteit en negativiteit volgens een niet-lineair systeem te berekenen.

Bevindingen

Losada deed in zijn onderzoek een aantal bevindingen. Een team dat goed en evenwichtig samenwerkt en in staat is complexe situaties op te lossen, bevindt zich tegen de bovenkant van de Losada ratio. Dit zijn de zogenoemde ´high performance teams´. Dit soort teams is zowel sterk intern als extern georiënteerd en zeer creatief en flexibel.

Een team dat minder goed in evenwicht is en daardoor minder in staat is gezamenlijk tot oplossingen te komen, bevindt zich meer aan de onderkant van de Losada lijn. Dit zijn de zogenoemde ´low performance teams´die sterk intern georiënteerd zijn.

Daartussen bevinden zich de ´medium performance teams´, die (nog) niet zelfstandig in staat zijn om aan dagelijkse routines te ontsnappen en daardoor meer intern georiënteerd zijn.

Menselijke interactie

De onder- en bovengrens van de Losada ratio bepalen de randvoorwaarden voor complexe dynamiek in de menselijke interactie. Deze dynamiek is onder te verdelen in ´fixed-point´ attractoren en chaotische attractoren. Vooral de chaotische attractoren zijn kenmerkend voor flexibiliteit, innovatie en creativiteit.

Een team dat voornamelijk extern gericht is en zich zodoende aan de bovengrens van de Losada ratio bevindt, zal hogere prestaties leveren dan interne gerichte teams.

Conclusie

Positiviteit en negativiteit zijn krachtige feedbackprocessen in het menselijk gedrag, zowel als individu als in teamverband. Positieve feedback stimuleert een team om verder te gaan en (gezamenlijk) naar oplossingen te zoeken.

De Losada ratio is een kritische parameter om te bepalen welke soorten dynamiek mogelijk zijn binnen een team. Door het aantal keren positieve feedback te vergelijken met het aantal keren negatieve feedback, wordt de mate van positiviteit en negativiteit meetbaar.

Hoe positiever een team, hoe meer de teamleden bereid zijn om goed samen te werken en oplossingsgericht aan de slag te gaan. Daardoor werkt positiviteit ook motiverend op alle teamleden, waardoor ze bereid zijn en in staat zijn om optimaal te presteren en elkaar aan te moedigen.

Word lid van Toolshero

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Hoe stuur jij op team prestatie verbetering? Herken je het bovenstaande of zijn er meer / anderen? Wat zijn volgens jou andere succes criteria of factoren die kunnen bijdragen aan goede team prestatie begeleiding?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Fredrickson, B. L., & Losada, M. F. (2005). Positive affect and the complex dynamics of human flourishing. American Psychologist, 60(7), 678.
  2. Losada, M. (2008). Work teams and the Losada line: New results. Positive Psychology News Daily, 9.
  3. Losada, M. & Heaphy, E. (2004). The role of positivity and connectivity in the performance of business teams: A nonlinear dynamics model. American Behavioral Scientist, 47 (6), pp. 740–765.
  4. Losadaline Consulting (2012). What is the Losada Line? What is Meta Learning? Interview with Dr. Marcial Losada. Positive Business Forum. Milan, Italy, March 27-28. Retrieved 20/10/2014 from http://www.losadalineconsulting.net/#!losadaline/c5ro.

Citatie voor dit artikel:
Mulder, P. (2013). Losada ratio. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/persoonlijke-ontwikkeling/losada-ratio/

Gepubliceerd op: 20/10/2013 | Laatste update: 28/03/2022

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/persoonlijke-ontwikkeling/losada-ratio/”>Toolshero: Losada ratio</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 11

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Patty Mulder
Article by:

Patty Mulder

Patty Mulder is een management expert op het gebied van competentie ontwikkeling, time management, persoonlijke effectiviteit en zakelijke communicatie. Naast content schrijven, is ze een business coach en verzorgt ze bedrijfstrainingen.

Tags:

Geef een reactie