Barbara Minto piramide principe

Minto piramide principe - ToolsHero

Minto piramide principe: in dit artikel wordt het Minto piramide principe, ontwikkeld door Barbara Minto praktisch uitgelegd. Naast wat deze tool is, wordt ook uitgelegd wat de opbouw is en hoe je dit toepast. Het artikel wordt afgesloten metd e voor- en nadelen van deze effectiviteit en communicatie tool. Veel leesplezier!

Wat is het Minto piramide principe? De uitleg

Het Minto piramide principe, ook wel het McKinsey Pyramid Principle genoemd, is een tool om grote hoeveelheden informatie te verwerken en te structureren om een verhaal, boodschap of presentatie voor te dragen zonder dat daarbij belangrijke details verloren gaan.

Het principe van Barbara Minto is om meteen ter zake te komen in geschreven teksten of presentatie. Het zorgt ervoor dat snel de aandacht van het publiek getrokken wordt en dat een meeslepend verhaal opgemaakt kan worden dat gemakkelijk te onthouden en te begrijpen is.

Het Minto piramide principe wordt toegepast door punten en argumenten te structureren nadat de thesis of scriptieverklaring geïntroduceerd is. De informatie die gepresenteerd wordt vertakt vervolgens op deze manier naar specifieke details op een overzichtelijke manier.

‘The Pyramid Principle’, een boek geschreven door Barbara Minto, werd uitgebracht in de jaren 70 van de vorige eeuw door McKinsey & Company. Barbara Minto was verantwoordelijk voor het trainen van nieuwe rekruten en deze in de kortst mogelijke tijd tot deskundige consultants op te leiden.

Barbara Minto piramide principe - ToolsHero

Figuur 1 – Minto piramide voorbeeld

Hier uw bedrijfsnaam of product? Informeer naar de mogelijkheden  

Minto piramide principe, de opbouw

Het schrijven van teksten, geven van presentaties of doen van aanbevelingen gebaseerd op het Minto piramide principe wordt uitgevoerd door de volgende drie niveaus van de piramide toe te passen:

1. Start met het antwoord, thesis of key point

De top-down structuur van een piramide toepassen in communicatiemethoden betekent dat direct een antwoord gegeven wordt op de gestelde vraag. Dit kunnen ook aanbevelingen zijn, de resultaten uit een onderzoek, thesisverklaring of andere key points.

Het Minto piramide principe draait de traditionele methode om die gebruikt wordt om tot een conclusie te komen. Normaal gesproken wordt de conclusie gegeven in een tekst of presentatie nadat alle feiten gereciteerd zijn, alle analyses behandeld zijn en ondersteunende ideeën besproken zijn.

Barbara Minto legt met haar McKinsey Pyramid Principle uit waarom het antwoord eerst gegeven wordt in een scherpe en concrete vorm. Daarna dienen pas ondersteunende redenen of motivaties gegeven te worden. De eerste reden hiervoor is de beperkte tijd met het publiek maximaliseren en effectief gebruiken.

In de meeste gesprekken met bijvoorbeeld een leidinggevende worden aanbevelingen gedaan. De reden om eerst de aanbeveling te doen en dan pas de motivatie te geven is dat de leidinggevenden vaak in hun hoofd de conclusie of aanbeveling al zien aankomen als er een stortvloed aan argumenten en redenen wordt gegeven. Dit is omdat zij op een dergelijke top-down manier denken, focussend op het grote plaatje.

Bovendien is een directe manier van communicatie overtuigender dan een conversatie waarin om de kern gedraaid wordt. Uit een directe stijl van communicatie blijkt assertiviteit en zelfverzekerdheid.

2. Groepeer argumenten en vat de hoofdpunten samen

Nu de kop eraf is moet er worden ingegaan op de argumenten, redenen of motieven voor het gegeven gepresenteerd in de eerste stap. Volgens het Minto piramide principe gaat het op dit niveau over het samenvoegen van alle argumenten in hoofdpunten. Elk punt vertegenwoordigt dus een samenvatting van een specifieke ondersteuning voor de aanbeveling of het antwoord uit de eerste stap.

3. Geef ondersteunde details en ideeën op een logische manier

Vervolgens vertakt de piramide vanuit elk argument naar het laagste niveau waarin ondersteunende details en ideeën gepresenteerd worden die de validiteit moeten weergeven van de gegeven argumenten. Het geheel van deze drie niveaus vormt de piramidestructuur.

Geef altijd het samenvattend idee als eerste, bovenaan de piramide. In het verhaal kan duidelijkheid en logica aangebracht worden door op de structuur en volgorde te letten.

Indien er een bepaalde flow, regelmaat of oorzaak-gevolg structuur zit in de argumenten en ideeën die gegeven worden moeten deze in chronologische volgorde gezet worden. Ook wordt het aanbevolen om belangrijke argumenten en ideeën eerst te geven.

Toepasbaarheid

Het is niet verwonderlijk dat het Minto piramide principe ontstaan is in de organisatieadviesbranche. Juist daar is het schrijven van de grotere en complexere schrijftaken aan de orde van de dag. Door teksten te structureren met behulp van het piramideprincipe worden de teksten korter, duidelijker en beter te volgen.

Ook voor de schrijver zelf heeft het een groot voordeel. Door vooraf te bedenken hoe ideeën samenhangen kunnen deze efficiënter op papier worden gezet en kunnen de hoofd- en bijzaken beter onderscheiden worden. Feiten en gedachten worden op een manier georganiseerd dat een tekst overtuigender wordt.

Bovendien heeft het trainen met een dergelijke structuur ook als voordeel dat de persoon zelf zijn woorden zorgvuldiger gaat kiezen in het alledaagse leven en dus ook op de werkvloer. Door alle irrelevante zaken te verwijderen komt de kern sterker naar voren en vergroot de gebruiker het potentieel om hogerop te komen in de hiërarchie.

Het Minto piramide principe is dus toepasbaar in het schrijven, maar ook in de denkwijze. Deze elementen beïnvloeden elkaar daarbij. Door te oefenen met de Minto piramide neigen gedachten die normaliter eerst focussen op de details, meer naar de kernboodschap. Dit biedt je ook een voordeel in mondelinge communicatie.

Door te oefenen met piramidaal schrijven, kun je de beheersing van de Minto piramide structuur je beter eigen maken. Er enkel over lezen en denken kan er voor zorgen dat het langer duurt voordat je de Minto piramide in mondelinge communicatie als vanzelf in kunt zetten.

Voor- en nadelen van het gebruik van het Minto piramide principe

Volgens Barbara Minto biedt het gebruik van het Minto piramide principe enkele voordelen ten opzichte van andere schrijfstructuren:

  • Efficiënter schrijven omdat gedachten en ideeën vooraf georganiseerd worden
  • De lezer wordt geholpen omdat in de tekst zelf lees strategieën zijn ingebouwd
  • Consistente kwaliteit
  • Grotere overtuigingskracht
  • Het Minto piramide principe sluit aan bij de manier waarop hersenen werken

Toch kleven er evengoed ook nadelen aan het gebruik van het Minto piramide principe:

  • De tool vergt veel training om tot betere teksten te komen
  • Herhaling van informatie ligt op de loer;
  • En dus is een inzicht gevende synthese lastig te formuleren
  • Het Minto piramide principe is vooral effectief voor teksten met een eenduidige conclusie of aanbeveling, en dus niet voor andere tekstsoorten

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Herken jij de uitleg over het Minto piramide principe? Ga jij deze communicatietool toepassen in jouw werk- of privéleven? Wat zijn volgens jou factoren die bijdragen aan een effectieve communicatiestijl?

Meer informatie

  1. Minto, B. (2009). The pyramid principle: logic in writing and thinking. Pearson Education.
  2. Locker, K. O., & Kaczmarek, S. K. (2009). Business communication: Building critical skills. New York, NY: McGraw-Hill Higher Education.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2018). Minto piramide principe. Retrieved [insert date] from Toolshero: https://www.toolshero.nl/communicatie-modellen/minto-piramide-principe/

Gepubliceerd op: 16/01/2018 | Laatste update: 09/09/2023

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/communicatie-modellen/minto-piramide-principe/>Toolshero: Minto piramide principe</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 4

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Ben Janse
Artikel door:

Ben Janse

Ben Janse is een young professional en werkzaam als Content Manager bij Toolshero. Daarnaast houdt hij zich binnen zijn studie International Business aan de Hogeschool Rotterdam bezig met het analyseren en ontwikkelen van managementmodellen. Dankzij zijn theoretische en praktische kennis weet hij hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden waardoor de essentie van elk artikel goed naar voren komt.

Tags:

Geef een reactie