Samen lunchen op kantoor

Een hecht team is de sleutel tot succes binnen elke organisatie. Veel bedrijven zoeken naar manieren om de samenwerking en cohesie tussen hun medewerkers te versterken. Een heel makkelijke maar bewezen manier te krijgen is door samen te lunchen op kantoor. Het bevordert ook de emotionele intelligentie en groepscohesie binnen het team. We leggen je uit waarom het hebben van een hecht team vaak bijdraagt aan het succes van je bedrijf. En waarom je dus voortaan wat vaker de tijd moet nemen om samen te lunchen.

Het belang van emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie speelt een rol in het versterken van de teamdynamiek. Het vermogen om zowel je eigen emoties als die van anderen te begrijpen en te reguleren, zorgt voor betere onderlinge relaties en een prettige werkomgeving. Leiders met een hoge emotionele intelligentie creëren een omgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd en begrepen voelen. Dit bevordert niet alleen de samenwerking, maar ook de productiviteit. Tijdens een gezamenlijke lunch kunnen medewerkers een praatje maken over hoe het met ze gaat, wat ze die avond op de planning hebben staan, een informeel kletspraatje. Dit draagt bij aan een beter begrip van elkaars persoonlijkheden en werkstijlen. Hierdoor ontstaat er meer respect en vertrouwen naar elkaar toe. Er kunnen makkelijker bergen verzet worden. En er wordt niet moeilijk gedaan over taken als de tafel afruimen en de vaatwasser reinigen.

Versterken van de interne communicatie

Een goede interne communicatie is heel belangrijk voor het functioneren van een team. Of het nou gaat over wat de onderlinge taakverdeling is en wie verantwoordelijk is voor een nieuw aangenomen project, tot kleine klusjes als de wekelijkse keuken schoonmaken met HG tot het rondje planten water geven. En een informele setting, zoals een gezamenlijke lunch, zorgt ervoor dat medewerkers zich meer op hun gemak voelen. Ze zullen sneller hun zorgen uiten, open zijn naar elkaar toe en hun nieuwe ideeën delen. Managers en teamleiders kunnen tijdens deze momenten ook beter inspelen op de behoeften en wensen van hun medewerkers. En dit leidt weer tot een betere afstemming van teamdoelen en individuele ambities. Een verbeterde interne communicatie draagt bij aan een efficiëntere samenwerking en een hogere productiviteit.

Gratis e-book bij Toolshero

Groepscohesie en gezamenlijke normen

Groepscohesie draagt bij aan het succes van een team. Want als medewerkers zich verbonden voelen met hun collega’s, zijn ze meer geneigd om zich in te zetten voor gemeenschappelijke doelen. Wanneer je niet weet wat nou precies de normen zijn van je collega’s, is het lastiger echt hecht met ze te worden. Gezamenlijke normen creëren een cultuur van samenwerking en ondersteuning. Een hecht team waarin medewerkers elkaar begrijpen en ondersteunen, zal beter presteren en betere resultaten neerzetten. Ga dus vaker met je team lunchen of er samen op uit!

Vincent van Vliet
Artikel door:

Vincent van Vliet

Vincent van Vliet is oprichter van Toolshero en verantwoordelijk voor de content en release management. Samen met het team bepaalt hij de strategie en beheert de content planning, marktintroducties, klantervaring en beleidsontwikkeling onderdelen van het bedrijf.

Reacties zijn gesloten.