Risicobeheersing: wat je moet weten als ondernemer

Als je ondernemer bent, is risico’s nemen onderdeel van je dagelijkse routine. Je hebt nou eenmaal niet alles onder controle, hoe graag je dat ook zou willen. Maar het risico is ook net wat ondernemen zo leuk maakt. Want ongeacht of je uiteindelijk wint of verliest, je kunt er altijd iets van leren. En zo wordt je elke dag iets beter in het ondernemen. Risico nemen als ondernemer hoort dan misschien wel bij het vak, maar dat betekent niet dat je met twee ogen dicht in het diepe moet springen. Je wilt natuurlijk wel de risico’s nemen die uitmaken. Je gaat niet onnodig risico’s nemen, zonder dat het potentieel iets op kan leveren. Je wilt de risico’s beheersen. Hoe je dat doet? Dat lees je hier!

Wat is risicobeheersing?

Risicobeheersing is eigenlijk het identificeren en analyseren van de risico’s. Risico’s nemen hoort erbij. Maar je neemt natuurlijk pas een risico als je weet dat het geen fatale gevolgen heeft voor je bedrijf. Je wilt weten welke risico’s je wel en niet moet nemen. En dat is precies wat je met risicobeheersing wil bereiken. Je bepaalt zelf wat je een acceptabel risico vindt voor jouw bedrijf en als je vindt dat dit risico niet de moeite waard is, dan laat je deze kans aan je voorbijgaan. Zo weet je zeker dat je niet onnodig speelt met de toekomst van je bedrijf. Hierbij gaat het niet alleen om bedreigingen beperken, maar ook om kansen grijpen. Misschien dacht je wel dat een risico niet de moeite waard is, maar blijkt uit de risico inventarisatie en evaluatie dat dit juist wel het geval is. Ook dat kan voorkomen.

Waarom moet jij de risico’s beheersen?

Risicobeheersing is heel belangrijk als ondernemer. Het helpt je namelijk om je bedrijf en je middelen te beschermen. Risico’s neem je niet zonder na te denken. Daar is je bedrijf je natuurlijk veel te lief voor. Een goede risicobeheersing laat ook zien dat jij een betrouwbare partner bent. Dit trekt klanten aan, maar kan je ook mooie samenwerkingen opleveren met andere bedrijven. Dat is natuurlijk zeker ook iets waard, een boost voor je reputatie is altijd mooi meegenomen. Dit kan je mooie kansen opleveren. Het analyseren van de risico’s is daarbij ook gewoon essentieel om een goede strategie op te kunnen stellen. Kortom, een RI&E is gewoon een goede investering! Dus waar wacht je nog op?

Gratis e-book bij Toolshero

Vincent van Vliet
Artikel door:

Vincent van Vliet

Vincent van Vliet is oprichter van Toolshero en verantwoordelijk voor de content en release management. Samen met het team bepaalt hij de strategie en beheert de content planning, marktintroducties, klantervaring en beleidsontwikkeling onderdelen van het bedrijf.

Reacties zijn gesloten.