Minder stress op werk: zo pak je dat aan!

Het aantal burn-outs neemt al jaren toe. We leven nou eenmaal in een samenleving waar hard werken hoog in het vaandel staat en falen vaak toegeschreven wordt aan je eigen luiheid. Geniet jij ontzettend van je werk maar wordt het je soms ook wat veel? Te veel stress is om meerdere redenen ontzettend slecht voor je. Daarom vertellen we je in dit artikel hoe je stress op werk kunt reduceren.

Besteed taken uit

Stress ontstaat vaak door taken waar je jezelf eigenlijk niet capabel genoeg voor voelt. Gelukkig ontstaan er steeds meer mogelijkheden om taken uit te besteden. Geen kaas gegeten van vormgeving, maar wil je wel een mooie promo maken? Huur dan een freelancer in of bespaar jezelf een hoop ellende tijdens je administratie door gebruik te maken van een boekhoudprogramma.

Planning

Stress kan ook ontstaan omdat je het gevoel hebt dat je geen overzicht hebt. Om die reden is het ontzettend belangrijk om voor jezelf op een rijtje te zetten welke taken gedaan moeten worden en binnen welke termijn. Op basis daarvan kun je maanddoelen en weekdoelen maken, die je vervolgens kunt reduceren tot een dagelijkse planning. Vaak zul je zien dat het eigenlijk wel meevalt wat er moet gebeuren. Valt dat echt niet mee? Kijk dan waar ruimte is om eventuele taken uit te besteden.

Gratis e-book bij Toolshero

Beweging

Van stress kun je last krijgen van nek, rug en schouders en bovendien krijg je vaak ontzettende hoofdpijn. Het komt dus vast niet als een verrassing als we zeggen dat stress zich erg sterk fysiek uit. Om je lijf tot rust te krijgen is het ontzettend belangrijk dat je voldoende beweegt. Dat kan voor of na de werkdag, maar probeer ook tijdens de werkdag je momentjes te vinden door bijvoorbeeld de trap te pakken in plaats van de lift of even een frisse neus te halen tijdens je pauze.

Rust

Zorg voor rust om je heen. Houd daarom je bureau ten alle tijden netjes opgeruimd, zodat je overzichtelijk kunt werken. Houd ook je mailbox zo leeg mogelijk door alle mailtjes per direct te beantwoorden en als dat mogelijk is daarna ook te verwijderen of in een aparte map te plaatsen.

Mindfulness

Mocht het ondanks alle tips een zware kluif blijven om stressvrij de dag door te komen, verdiep je eens in de mogelijkheden van mindfulness. Veel mensen denken dat het veel te zweverig is voor hen, maar voor iedereen bestaat wel een vorm van mindfulness, of dat nou in de vorm van een wandeling, een meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga is. Mindfulness kost tijd. Blijf dus proberen wanneer je na één sessie niet direct merkt dat je minder stress ervaart. Mindfulness is een leerproces waar je op lange termijn de vruchten van plukt.

Vincent van Vliet
Article by:

Vincent van Vliet

Vincent van Vliet is oprichter van Toolshero en verantwoordelijk voor de content en release management. Samen met het team bepaalt hij de strategie en beheert de content planning, marktintroducties, klantervaring en beleidsontwikkeling onderdelen van het bedrijf.

Reacties zijn gesloten.