Letselschade na bedrijfsongeval: dit moet je weten

Dagelijks zijn werknemers slachtoffer van bedrijfsongevallen. Van een val van de ladder tot een incident met een machine of een ongeluk op de weg: de gevolgen van een bedrijfsongeval kunnen enorm zijn. Uiteraard moet je direct letselschade hulp inschakelen wanneer je een bedrijfsongeval hebt. Zij zullen je helpen met het vaststellen van het ongeluk en de gevolgen ervan, maar zullen ook helpen met het starten van een proces, zodat je de geleden schade vergoed krijgt. Je wordt dan gedurende het hele traject begeleid, van het vaststellen van de aansprakelijkheid tot het berekenen van de schadevergoeding die je zou moeten krijgen. In dit artikel vertellen we je wat je nog meer moet weten over letselschade na een bedrijfsongeval.

Smartengeld: wat is het precies?

Smartengeld vormt een belangrijk onderdeel bij de schadevergoeding. Smartengeld kun je het best omschrijven als de financiële compensatie die je krijgt voor immateriële schade. Je krijgt natuurlijk compensatie voor eventuele medische kosten en verlies van inkomen, maar smartengeld gaat juist om de emotionele en psychische gevolgen van een bedrijfsongeval. Het is dus bedoeld om de niet-tastbare schade te erkennen en te vergoeden. De hoogte van dit bedrag hangt af van verschillende factoren, zoals de ernstigheid van het letsel dat je opgelopen hebt, maar ook de impact die het heeft op je dagelijks leven.

Wie is er verantwoordelijk?

Wanneer je een bedrijfsongeval hebt gehad, is de eerste stap een arts bezoeken en het ongeval te melden bij je werkgever. De reden hierachter is het feit dat je het ongeval en de daardoor veroorzaakte verwondingen officieel moet laten registreren. Dit is namelijk nodig om de letselschade uiteindelijk te kunnen claimen. Daarna kun je juridische hulp in gaan schakelen. Een advocaat gespecialiseerd in letselschade kan je helpen bij het vaststellen van wie er nu precies aansprakelijk is. De werkgever heeft namelijk een zorgplicht richting de werknemer en moet er dus voor zorgen dat diegene in een veilige omgeving te werk kan gaan. Wanneer dit niet het geval is, kan de werkgever aansprakelijk gesteld worden voor de schade die opgelopen is. Dit kun je dus het beste uit laten zoeken door een gespecialiseerde advocaat.

Het belang van professionele begeleiding

Het hele traject na het hebben van een bedrijfsongeval kan behoorlijk complex zijn. Daarom is het verstandig om professionele begeleiding in te schakelen. Een gespecialiseerde advocaat of letselschadespecialist kan je ondersteunen bij het verzamelen van bewijsmateriaal, de communicatie met de betrokken partijen en de verzekeraars en het berekenen van de schade die je geleden hebt. Doordat je deze taken uit handen kunt geven, kun je je volledig focussen op je herstel. Dankzij de hulp kun je een aardige vergoeding krijgen die past bij de schade die je geleden hebt. Zo kun je zonder financiële zorgen werken aan je herstel.

Vincent van Vliet
Artikel door:

Vincent van Vliet

Vincent van Vliet is oprichter van Toolshero en verantwoordelijk voor de content en release management. Samen met het team bepaalt hij de strategie en beheert de content planning, marktintroducties, klantervaring en beleidsontwikkeling onderdelen van het bedrijf.

Reacties zijn gesloten.