Ken jij je eigen kernkwaliteiten?

Ben jij ook op zoek naar manieren om het beste uit jezelf te halen? Als je in een loopbaantraject zit en via Rapasso of een ander cliëntvolgsysteem vragenlijsten invult over je persoonlijkheid, drijfveren en ambities, dan ontkom je er bijna niet aan: kernkwaliteiten. Dit zijn natuurlijke eigenschappen die jou kenmerken en typeren en die je in kunt zetten om het beste uit jezelf te halen met de kwaliteiten die je van nature al bezit. Maar ook als je zelfstandig op zoek bent naar een nieuwe baan, je potenties efficiënter in wilt zetten in je huidige baan of gewoon meer inzicht wilt krijgen in je persoonlijkheid is het nuttig om je kernkwaliteiten eens onder de loep te nemen.

Kernkwaliteiten herkennen

Jouw kernkwaliteiten zijn de positief gewaardeerde eigenschappen die in het wezen van je karakter zitten. Het zijn de sterke eigenschappen die jou maken tot wie je bent. Een kernkwaliteit is dus niet zozeer iets wat je kunt, of wilt of aangeleerd hebt, maar een eigenschap die van nature in je persoonlijkheid is verankerd. Vaak weet je van jezelf dan ook wel een aantal kernkwaliteiten te noemen en ook van anderen hoor je regelmatig dat je bijvoorbeeld analytisch, nuchter of creatief bent. Door bij jezelf na te gaan op welke eigenschappen je trots bent, wat jou geen moeite kost, wat anderen in jou waarderen en waar je vaak complimenten over krijgt, kun je antwoord krijgen op de vraag wat jouw kernkwaliteiten zijn. Ook zijn er vragenlijsten en tests beschikbaar die jou meer inzicht kunnen geven in je kernkwaliteiten.

Kernkwaliteiten omzetten in vaardigheden

Werkervaring, kennis en diploma’s zeggen iets over wat je kunt. Als het gaat om je kernkwaliteiten, staat hoe, wat of wie je bent voorop en dus niet zozeer wat je kunt of wilt. Over kernkwaliteiten beschik je, terwijl je vaardigheden grotendeels aanleert. Wel kun je je sterke punten en positieve karaktereigenschappen zo goed mogelijk benutten door ze om te zetten in vaardigheden. Als je bijvoorbeeld beschikt over de kernkwaliteit flexibel, kost het jou waarschijnlijk weinig moeite om te leren schakelen tussen verschillende taken. En als je daadkrachtig bent, kun je dit gebruiken om je besluitvaardigheid verder te ontwikkelen. Heb je een groot inlevingsvermogen? Dan kun je dit inzetten om je luistervaardigheden verder te trainen.

Inzicht in valkuilen

Als je je eenmaal bewust bent van je kernkwaliteiten, zul je waarschijnlijk zien dat ze ook iets zeggen over je valkuilen. Je valkuilen liggen vaak daar waar je sterke punten doorslaan. Als je een aanpakker bent en vaak gewaardeerd wordt om je proactieve houding, bestaat het risico dat je soms ook ongeduldig of drammerig overkomt als je hier te ver in gaat. Of als je van nature perfectionistisch bent en niet stopt tot iets helemaal naar je zin is, loop je sneller het gevaar dat je over je eigen grenzen heen gaat. Probeer je kernkwaliteiten dan ook in te zetten en te benutten, maar bewaak ook de balans. Door je kernkwaliteiten te herkennen, om te zetten in vaardigheden en je zo tegelijkertijd bewust te blijven van je valkuilen, kun je kernkwaliteiten gebruiken om je vooruit te helpen in je carrière en in je privéleven.

Vincent van Vliet
Artikel door:

Vincent van Vliet

Vincent van Vliet is oprichter van Toolshero en verantwoordelijk voor de content en release management. Samen met het team bepaalt hij de strategie en beheert de content planning, marktintroducties, klantervaring en beleidsontwikkeling onderdelen van het bedrijf.

Geef een reactie