Wat is inflatie en hoe beïnvloedt het je hypotheek?

Wat is inflatie en hoe beïnvloedt het je hypotheek? - Toolshero

Inflatie betekent dat het algemene prijsniveau door de tijd heen stijgt. Met andere woorden: je kunt voor hetzelfde bedrag minder kopen dan voorheen. Hoewel dit soms geleidelijk verloopt, kan zelfs een klein inflatiepercentage op de lange termijn een significante impact hebben. Dit geldt niet alleen voor je dagelijkse uitgaven, maar ook voor grote financiële verplichtingen zoals een hypotheek.

Wanneer de inflatie hoog is, nemen vaak ook de rentestanden voor hypotheken toe. Leners betalen dan meer rente dan in een periode met lage inflatie. Dat heeft te maken met de manier waarop financiële instellingen, waaronder banken, hun kosten en risico’s inschatten. Inflatie kan voor hen een teken zijn dat de economie oververhit raakt. Daardoor willen zij meer rente ontvangen om mogelijke toekomstige waardedalingen van geld te compenseren. Zo stijgt de hypotheekrente.

Het is dus belangrijk om rekening te houden met mogelijke prijsstijgingen bij het aangaan van een lening voor een woning. Een gunstige rente tegen het moment dat je de hypotheek afsluit, is namelijk geen garantie dat de rente ook zo laag blijft als je naar een nieuwe renteperiode gaat. Het hanteren van een vaste rente gedurende een aantal jaren kan daarom soms voordelig zijn, maar dat hangt sterk af van je persoonlijke financiële situatie en risicobereidheid.

Variabele of vaste rente spaarrekening: wat past bij jou?

Niet alleen de hypotheekrente is belangrijk: ook de rente spaarrekening speelt een cruciale rol. Bij NIBC kun je kiezen voor een variabele of vaste rente. Een variabele spaarrente kan wijzigen, afhankelijk van de geldmarkt omstandigheden en het rentebeleid van de bank. Als de rentevoet op de geldmarkt stijgt, heb je de kans op een hoger rendement. Daalt de rente, dan levert je spaarrekening minder op.

Prefereren sommige spaarders de zekerheid van een vaste spaarrente, bijvoorbeeld via een termijndeposito, dan kies je ervoor om je geld én het rentepercentage voor de hele looptijd van het deposito vast te zetten. Zo weet je exact welk bedrag je na afloop ontvangt, ongeacht tussentijdse rentewijzigingen op de markt. Dit kan een geruststellende keuze zijn wanneer je precies weet hoe lang je jouw geld kunt missen.

Om te bepalen welke spaarvorm bij jou past, is het goed om in te schatten hoe snel je mogelijk over je spaargeld wilt kunnen beschikken. Heb je voldoende financiële buffer? Wil je flexibel kunnen storten en opnemen? Of wil je je spaargeld voor langere tijd vastzetten tegen een aantrekkelijke spaarrente? Deze vragen helpen je bij het kiezen van de juiste spaarrekening.

Hypotheek berekenen: waarom en hoe?

Bij het kopen van een huis denk je misschien vooral aan de uitstraling en locatie van de woning, maar ook aan de vraag: hoeveel kan ik eigenlijk lenen? Een hypotheek berekenen kan hierbij duidelijkheid geven. Dit is een indicatieve berekening, waarmee je inzicht krijgt in wat je maximaal kunt lenen voor je toekomstige woondromen.

Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Denk aan je inkomenssituatie (bijvoorbeeld vast contract of zzp), je leeftijd, de waarde van de woning, en de gewenste looptijd voor jouw hypotheekrente. Ook mogelijke schulden, zoals een private lease of studieschuld, kunnen de maximale hypotheek negatief beïnvloeden. Bovendien kan de rentestand een grote impact hebben op het maandbedrag dat je gaat betalen.

NLP College

Bij NIBC ligt de maximale lening standaard op €1.000.000 voor de NIBC Hypotheek en €1.500.000 voor de NIBC Extra Hypotheek. Het is raadzaam om, na een indicatieve berekening, een onafhankelijk hypotheekadviseur te raadplegen. Deze professional kan namelijk maatwerk leveren door rekening te houden met jouw persoonlijke omstandigheden en je adviseren over welke rentevaste periode en aflosvorm het meest geschikt zijn.

Vincent van Vliet
Artikel door:

Vincent van Vliet

Vincent van Vliet is oprichter van Toolshero en verantwoordelijk voor de content en release management. Samen met het team bepaalt hij de strategie en beheert de content planning, marktintroducties, klantervaring en beleidsontwikkeling onderdelen van het bedrijf.

Reacties zijn gesloten.