Elektrische auto’s: wat betekent dit voor je verzekering?

Elektrische auto’s - Toolshero

Een elektrische auto kopen is natuurlijk een super goed idee. Je krijgt een prachtige auto, die milieuvriendelijk en dus toekomstbestendig is én je bespaart ook nog eens op die vervelende benzinekosten. Een win-win situatie dus. Maar zo’n auto is natuurlijk wel een zekere investering en investeringen moet je beschermen. Een elektrische auto kun je natuurlijk het beste beschermen met een goede verzekering. De eerste stap bij het kopen van een elektrische auto is dan natuurlijk ook een nieuwe verzekering voor je auto afsluiten. Maar voordat je dat kunt doen, wil je natuurlijk wel weten waar je op moet letten. Een elektrische auto is toch weer net iets anders.

De juiste dekking kiezen

Een autoverzekering is verplicht in Nederland, maar dat betekent niet dat je geen vrije keuze meer hebt qua verzekering. De overheid verplicht een WA verzekering. Dit is de minst uitgebreide verzekering die je kunt kiezen, je kunt zelf bepalen of je die verzekering verder wilt uitbreiden of niet. Voor elektrische auto’s is dit zeker aan te raden.

De WA verzekering

Een WA verzekering dekt enkel en alleen schade aan anderen. Alle schade die je maakt aan je eigen auto komt dus volledig voor je eigen rekening. Stel dat je een ongeluk hebt, waarbij je de auto van een ander en je eigen auto beschadigt, dan betaalt de verzekering alleen de schade aan de auto van de ander.

De WA+ verzekering

Een WA+ verzekering is al iets uitgebreider. Deze verzekering dekt ook schade aan anderen, maar ook bepaalde schade aan je eigen auto. Het gaat hierbij om schade door diefstal, inbraak, joyriding of ruitbreuk en schade door brand en natuurschade. Dit wordt gedekt door de WA+ verzekering. Schade aan je eigen auto door een ongeval wordt dus niet gedekt door deze verzekering.

De All Risk verzekering

Wil je je auto echt optimaal beschermen? Dan kies je voor een All Risk verzekering. Zoals de naam al een beetje weggeeft, beschermt een All Risk verzekering je tegen vrijwel alle risico’s. Dit is ook de enige verzekering waarbij je verzekerd bent voor schade aan je eigen auto door een ongeval of een aanrijding met loslopende dieren. Daarnaast krijg je bij een All Risk verzekering ook gratis vervangend vervoer bij schadeherstel en worden accessoires tot €3.000 gratis meeverzekerd.

Wat is het beste voor elektrische auto’s?

Elektrische auto’s zijn toch een geval apart in vergelijking met normale auto’s. Wat fijn is om te weten is dat je bij WA, WA+ en All Risk altijd recht hebt op hulp bij een lege accu. In de praktijk kiezen mensen met een elektrische auto veelal voor een All Risk verzekering. De reden hierachter is dat elektrische auto’s toch een stuk prijziger zijn, waardoor het belangrijk is om goed beschermd te zijn tegen mogelijke schade. Een All Risk verzekering is dan wat duurder per maand. Maar als er ooit iets gebeurt, hoef je je wel niet druk te maken over de kosten van de schade. Dat wordt dan allemaal mooi gedekt door de verzekering.

Een aanvullende verzekering

Naast de genoemde verzekeringen, heb je ook nog aanvullende verzekeringen. Dit zijn een soort extra’s die je kunt toevoegen aan je verzekering om je auto nog beter te beschermen. Je kunt hierbij denken aan een verzekering voor pechhulp in het binnen- of buitenland, een verzekering voor rechtshulp in het verkeer, een verzekering voor inzittenden, een verzekering voor accessoires in de auto en zo zijn er nog een aantal aanvullende verzekeringen waar je uit kunt kiezen. Aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht, maar ze kunnen in sommige situaties wel heel waardevol zijn. Daarom is het zeker de moeite waard om de aanvullende verzekeringen ook eens goed te bekijken.

Vincent van Vliet
Artikel door:

Vincent van Vliet

Vincent van Vliet is oprichter van Toolshero en verantwoordelijk voor de content en release management. Samen met het team bepaalt hij de strategie en beheert de content planning, marktintroducties, klantervaring en beleidsontwikkeling onderdelen van het bedrijf.

Reacties zijn gesloten.