De juiste energieleverancier kiezen: hier moet je op letten

Het kiezen van een energieleverancier is een belangrijke beslissing. Daarom moet je je zorgvuldig verdiepen in de mogelijkheden en de verschillende aanbieders van energie vergelijken. Vanwege het grote aanbod en de vele soorten contracten is dit echter geen makkelijke opgave. Waar moet je op letten als je een leverancier kiest? Deze tips zullen je helpen om de juiste keuze te maken.

De contractvoorwaarden

Het is goed om een beeld te hebben van de verschillende contracten die aangeboden worden. Bij de meeste energieleveranciers kun je een energiecontract afsluiten met een vaste of variabele optie. Een vast energiecontract is een contract voor een bepaalde periode, die kan variëren van één tot drie of soms zelfs vijf jaar. Wil je dit contract voortijdig opzeggen, moet daar een opzegvergoeding over betaald worden. Met een variabel energiecontract ga je een overeenkomst aan voor onbepaalde tijd. Dit is een doorlopend contract, dat je op kunt zeggen wanneer je wilt zonder dat je daar een opzegboete over verschuldigd bent. Beide contracten hebben voordelen en nadelen. Stijgen de energieprijzen, dan blijf je met een vast contract dezelfde afgesproken prijs betalen. Anderzijds zul je er niet van profiteren als de prijzen dalen, wat bij een variabel contract wel het geval is.

Tarieven en verborgen kosten

Er bestaan veel websites waar de tarieven van de energieleveranciers vergeleken worden. Het is makkelijk om daar in één oogopslag de scherpste prijzen te vinden. Het is echter goed om ook naar je persoonlijke situatie te kijken. Zo kan een energieleverancier een lage energieprijs hanteren, maar een hoge gasprijs. Woon je in een oude, slecht geïsoleerde woning en verbruik je relatief veel gas, kom je met zulke tarieven alsnog slechter uit. Woon je in een gasloos huis, kan zo’n contract juist goed uitpakken. Kijk bij het vergelijken van offertes ook of er geen verborgen kosten aan verbonden zijn. Zo berekenen sommige aanbieders een bedrag voor de opslag op elke kilowattuur stroom of kubieke meter gas die verbruikt wordt. Dit bedrag valt dan vaak onder de noemer ‘inkoopvergoeding’. Ook berekenen veel leveranciers terugleverkosten aan huishoudens met zonnepanelen. Dit betreft de stroom die een huishouden niet meteen verbruikt op het moment dat het geproduceerd wordt.

Groene stroom

Als het voor jou belangrijk is dat de stroom die je gebruikt op duurzame wijze wordt opgewekt, is het goed om ook te kijken of de stroom die aangeboden wordt daadwerkelijk groene stroom is. Groene stroom wordt opgewekt door wind- of zonne-energie. In Europa krijgt alle groene stroom een certificaat als bewijs van duurzame opwekking. Echter, sommige landen hebben een overschot aan zulke certificaten, en verkopen ze aan Nederlandse energieleveranciers. Deze kunnen daardoor grijze stroom verkopen, maar het via het opgekochte certificaat groen noemen. Om te weten of je echt met groene stroom te maken hebt, kun je kijken naar het land van herkomst. Groene stroom wordt namelijk altijd verkocht aan hetzelfde land als waar het is opgewekt. Echt duurzame stroom is daarom altijd afkomstig uit bronnen in Nederland.

Vincent van Vliet
Artikel door:

Vincent van Vliet

Vincent van Vliet is oprichter van Toolshero en verantwoordelijk voor de content en release management. Samen met het team bepaalt hij de strategie en beheert de content planning, marktintroducties, klantervaring en beleidsontwikkeling onderdelen van het bedrijf.

Reacties zijn gesloten.