Besparen op printkosten: 5 praktische tips die echt werken!

Als IT-manager ben je vaak verantwoordelijk voor het beheer van de printers. Het is goed mogelijk dat je vanuit de financiële afdeling de opdracht krijgt om te besparen op printkosten. Dit is eigenlijk een geweldig verzoek, want volgens onderzoek van Gartner kunnen bedrijven die hun printomgeving goed beheren tot wel 20% tot 30% besparen. Dat klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar jij bent degene die dit in de praktijk moet gaan waarmaken. Hoe doe je dat? Wij hebben 5 praktische tips die echt werken!

Kies voor een zuinige printer

Ten eerste kan een zuinige printer uit het aanbod van PrintAbout je op de lange termijn veel geld besparen. De nieuwste printers zijn vaak ontworpen om energiezuinig te zijn en dat is natuurlijk goed voor zowel het milieu als je portemonnee. Heb jij de opdracht gekregen om een nieuwe printer te kiezen? Let dan op het energieverbruik en de kosten per pagina. Zo zijn inkjetprinters bijvoorbeeld soms goedkoper voor kleurenprints dan laserprinters, maar dat is afhankelijk van hoeveel je print.

Gebruik kwalitatief hoogwaardig papier

Daarnaast moet je ook het juiste papier kiezen. Dit kan echt het verschil maken voor zowel de levensduur van je printer als de kwaliteit van je afdrukken. Goedkoop papier kan je printer sneller verstoppen en hierdoor zal die slijten, wat uiteindelijk duurder uitvalt. Kies daarom voor kwaliteitspapier dat past bij wat je print, zoals speciaal fotopapier of professioneel briefpapier.

Gratis e-book bij Toolshero

Ga voor compatibele cartridges

Originele cartridges zijn vaak prijzig, vooral als je veel print. Een goed alternatief zijn compatibele cartridges. Deze zijn meestal voordeliger en bieden vaak dezelfde kwaliteit. Zorg er wel voor dat je cartridges kiest die passen bij jouw printermodel om problemen te vermijden. Compatibele cartridges zijn populair vanwege hun betaalbaarheid en de verschillende beschikbare formaten. Dit kan flink schelen in de printkosten zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit.

Print slim en dubbelzijdig

Een simpele manier om zowel papier als kosten te besparen is door dubbelzijdig te printen. Veel moderne printers hebben de functie voor automatisch dubbelzijdig printen, waardoor je minder papier en inkt cartridges verbruikt. Stel je printer standaard in op dubbelzijdig printen, behalve wanneer je echt een enkelzijdige afdruk nodig hebt. Dit kan op de lange termijn echt je printkosten verlagen.

Onderhoud je printer regelmatig

Tot slot functioneert een goed onderhouden printer beter en gaat langer mee. Om die reden moet je je printer regelmatig onderhouden. Hoe doe je dat? Maak de printkoppen schoon en verwijder al het stof en vuil. Op die manier kun je verstoppingen en problemen met de afdrukkwaliteit voorkomen. Volg ook de juiste onderhoudsinstructies van de fabrikant om je printer in topconditie te houden. Dit kan je op de lange termijn een hoop geld besparen, want je zult niet snel iets repareren of vervangen. Besparen jullie al op printkosten?

Vincent van Vliet
Artikel door:

Vincent van Vliet

Vincent van Vliet is oprichter van Toolshero en verantwoordelijk voor de content en release management. Samen met het team bepaalt hij de strategie en beheert de content planning, marktintroducties, klantervaring en beleidsontwikkeling onderdelen van het bedrijf.

Reacties zijn gesloten.