Full focus! 4 tips om je concentratie te verbeteren

*Pling!* ‘Heb je een momentje?’ ‘De klapper van de week!’ het kan af en toe best moeilijk zijn om je goed te kunnen concentreren in deze wereld vol afleidingen. Maar maak je geen zorgen, want met een paar makkelijke tips kun je je focus zo verbeteren. Van meer beweging tot het creëren van de juiste werkplek, ze staan hieronder allemaal voor je op een rijtje.

Pick your spot!

Afhankelijk van je werk natuurlijk, maar voor de meesten onder ons met een kantoorbaan is hybride werken niet meer weg te denken. Het fijne hieraan is natuurlijk dat je zelf kan bepalen waar je gaat werken en om je concentratie te verhogen is het belangrijk dat je je werkplek goed afstemt op waaraan je gaat werken.

Wil je full focus ergens aan werken? Dan is het slim om wanneer mogelijk een thuiswerkdag te pakken. Je zal waarschijnlijk een stuk minder gestoord worden door collega’s. Ga naar kantoor wanneer je veel moet overleggen of ergens samen aan wil werken om zo een stuk makkelijker te schakelen.

Gratis e-book bij Toolshero

Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om je dagen zo af te bakenen. Ben je dus op kantoor dan is het logisch dat je beter niet in een drukke kantoortuin kan zitten wanneer je je wil concentreren op een belangrijk rapport. Zoek dus wanneer mogelijk een stilteplek op zoals een lege werkpod of zet een noise cancelling headset op.

Brainfood

Net als je lichaam hebben ook je hersenen goede voeding nodig om je concentratievermogen op het beste niveau te krijgen. Zo zijn Omega 3-vetzuren, eiwitten en micronutriënten essentieel om de hersenstructuur te behouden en nieuwe verbindingen te vormen. Denk hierbij aan zalm, walnoten, volkoren producten, groene thee en ook wel zo fijn: pure chocolade. Vul dit verder nog aan met de beste magnesium tabletten en verhoog je concentratievermogen.

I like to move it, move it!

Bewegen, waar is het niet goed voor?! Naast dat het natuurlijk goed is voor je gezondheid en fysieke fitheid hebben studies ook aangetoond dat bewegen je neuroplasticiteit bevordert. Met een mooi woord betekent dit het vermogen van je hersenen om nieuwe verbindingen tussen zenuwcellen te creëren wat vervolgens weer een positief effect heeft op je cognitieve functies.

Pomodoro

Nee het is geen hond, al zijn er ook zeker onderzoeken die bevestigen dat een hond op kantoor de werkprestaties zeker verbeteren. De Pomodoro methode helpt je om voor langere tijd gefocust aan iets te werken. Het werkt als volgt:

  • Zet een timer op 25 minuten of bij wat moeilijkere taken op 50 minuten.
  • Deze tijd is een focusblok waarin je achter elkaar aan één taak werkt. Pak ondertussen dan ook niets anders op. Zet je notificaties uit en kijk niet op je telefoon.
  • Neem daarna 5 minuten pauze of 10 minute bij een blok van 50 minuten.
  • Start hierna weer een nieuw focusblok en ga zo door tot je een paar focusblokken hebt gehad. Neem dan een langere pauze.
  • Probeer in je pauzes nieuwe schermprikkels te vermijden. Loop liever een klein rondje of pak wat koffie in plaats van snel nog even het nieuws te checken, je e-mails weg te werken of je appjes te lezen.
Vincent van Vliet
Artikel door:

Vincent van Vliet

Vincent van Vliet is oprichter van Toolshero en verantwoordelijk voor de content en release management. Samen met het team bepaalt hij de strategie en beheert de content planning, marktintroducties, klantervaring en beleidsontwikkeling onderdelen van het bedrijf.

Reacties zijn gesloten.