Goede voornemens: 9 praktische tips om ze in 2025 wél te halen
Goede voornemens. Het is weer zo ver. Tijd om terug te blikken op het oude jaar en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Tijd om erachter te komen dat die kerstkilo’s toch wel iets intenser zijn dan gedacht, dat je je toch best eenzaam voelt tijdens de feestdagen, dat je leven wel érg veel gekenmerkt wordt door stress en slapeloosheid, en dat de woorden ‘passie’ en ‘voldoening’ inmiddels niet meer terug te vinden zijn in jouw vocabulaire.
Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar? Dacht het niet. Eerder pijnlijke feestdagen en een gebrekkig nieuwjaar.
Tijd voor verandering. Tijd om weer eens wat goede voornemens van stal te halen. Maar dit jaar gaan we iets compleet nieuws doen. Dit jaar gaan we eindelijk voor het eerst in ons leven onze goede voornemens wél halen.
In dit artikel lees je alles wat je hiervoor nodig hebt. We bespreken eerst wat goede voornemens eigenlijk precies inhouden en waar ze vandaan komen. Daana krijg je 9 nuttige en praktische tips waar je vandaag nog mee aan de slag kunt om jouw kansen op succes flink te verhogen. Vervolgens geef ik je nog 16 goede voornemens, mocht je geen inspiratie hebben. En als toetje een paar veelgestelde vragen.
Laten we beginnen.
(P.S. maandag 6 januari om 19.30 uur geeft Wiebe Koehoorn van Unschooled een online masterclass over goede voornemens. Als je het leuk vindt om daarbij te zijn, dan kun je je hier aanmelden.)
De betekenis van goede voornemens
Volgens het Van Dale-woordenboek is de betekenis van ‘voornemens’ simpelweg ‘een plan hebben’. En als we kijken naar de Nederlandse encyclopedie, dan zien we dat het ‘iets is dat je wilt gaan doen’.
Maar wat zijn ‘goede voornemens’ precies? Deze term wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar doelen die je aan het begin van het jaar stelt. Oud & nieuw is natuurlijk een periode waarin je gaat nadenken over het oude jaar, en vooruitblikt op het nieuwe jaar. Vaak kom je tot de conclusie dat je iets in je leven wilt veranderen. Het kan zijn dat je wilt afvallen, dat je meer geld wilt gaan verdienen of dat je op zoek gaat naar een nieuwe relatie.
Kortom: goede voornemens zijn positieve plannen voor het nieuwe jaar.
Synoniem van goede voornemens
Er zijn talloze synoniemen van goede voornemens. Als je alleen kijkt naar de term ‘goede voornemens’ die bedoeld zijn voor het nieuwe jaar, dan kun je denken aan synoniemen als ‘nieuwjaarsdoelen’ en ‘nieuwjaarsplannen’.
Als je de term breder pakt, dan zijn er veel synoniemen, zoals:
- plannen
- doelstellingen
- intenties
- streven
- idealen
- wensen
- goede bedoelingen
- uitdagingen
Nieuwjaarsvoornemens
Zoals gezegd, wordt de term ‘goede voornemens’ met name gebruikt voor het nieuwe jaar. De kerstvakantie wordt vaak ingezet als een periode voor reflectie. Oftewel, je gaat nadenken over het oude jaar en het nieuwe jaar, en komt vervolgens met een aantal goede voornemens voor na de vakantie.
Mocht je inspiratie nodig hebben voor nieuwjaarsvoornemens, dan vind je verderop in dit artikel een overzicht met 10 populaire goede voornemens en 6 originele bonusopties. Ook ontdek je zo meteen wat praktische tips die ervoor kunnen zorgen dat je je goede voornemens in het nieuwe jaar wél gaat volhouden.
Goede voornemens in het Engels
De term ‘goede voornemens’ wordt in het Engels vaak vertaald met het woord ‘resolutions’. En als je het dan specifiek hebt over nieuwjaarsvoornemens, dan gebruiken ze de term ‘New Year’s resolutions’. Soms gebruiken ze in het Engels ook de term ‘good intentions’ voor ‘goede voornemens’, maar meestal verwijzen ze dan naar de algemenere term in plaats van goede voornemens voor het nieuwe jaar.
Waar komen goede voornemens vandaan?
De oorsprong van goede voornemens wordt vaak toegekend aan de Babyloniërs. Zij leefden ongeveer 4000 jaar geleden in een gebied dat zich uitstrekte van het huidige Bagdad tot aan de Perzische Golf. De Babyloniërs hielden elk jaar een 12-daags Nieuwjaarsfestival dat ze het Akitu-feest noemden. Daar beloofden ze hun goden dat ze hun schulden zouden terugbetalen en geleende goederen zouden retourneren. Dat deden ze om de goden tevreden te houden en zelf een voorspoedig jaar mee te mogen maken.
Daarna werden soortgelijke tradities uitgevoerd door andere volkeren. Zo vierden de Romeinen het nieuwe jaar ter ere van Janus, de god van begin en overgang. Tijdens dat feest maakten de Romeinen beloften om hun gedrag in het nieuwe jaar te verbeteren. Later werden mensen in de middeleeuwen aangemoedigd door hun christelijke leiders om op Oudejaarsavond hun zonden te overdenken en hun gedrag te optimaliseren.
Goede voornemens volhouden in 2025: 9 praktische tips
Het kost je relatief weinig moeite om goede voornemens te bedenken. Dat lukt nog wel tijdens het verorberen van een paar oliebollen en het achterover gooien van een glaasje champagne. Maar hoe kun je goede voornemens waarmaken? Hoe houd je je goede voornemens vol?
Dit zijn vraagstukken die eigenlijk nóg belangrijker zijn dan de goede voornemens zelf, want, zoals je verderop in het artikel kunt lezen, uit onderzoek blijkt dat na slechts 1 maand bijna de helft van de mensen het alweer heeft opgegeven.
Daarom vind je hieronder enkele praktische tips die van belang zijn als je je goede voornemens wilt waarmaken.
1. Start with why
‘Start with why’ is een boek van Simon Sinek. De theorie erachter is vrij simpel, maar heel erg relevant voor het waarmaken van goede voornemens. Sinek legt uit dat bedrijven meer succes bereiken als ze aan hun klanten kunnen uitleggen waarom ze hun producten en diensten aanbieden, in plaats van dat ze zich alleen maar richten op wat ze aanbieden en hoe ze dat doen. Hij stelt dat mensen niet kopen wat je doet, maar waarom je het doet.
Interessant, maar wat heeft dit met goede voornemens te maken? Nou, zoals ik hierboven aangaf, is het makkelijk om een paar goede voornemens te bedenken. Maar het is veel lastiger om uit te vogelen waarom je ze wilt.
Een concreet voorbeeld: stel, je wilt afvallen. Simpel toch? Maar… waarom wil je afvallen? Wil je dat omdat je vriend of vriendin steeds zegt dat er wel een paar kilo’s af mogen? Of omdat je nu geen partner hebt en in de zomer met een sixpack over het strand wilt lopen? Of omdat je elke dag in de spiegel kijkt en verdrietig en boos wordt van wat je ziet? Of omdat je gisteren op straat liep en die ene man zo afkeurend naar je keek?
Goed, genoeg psychologietherapie, je begrijpt m’n punt. Ontdek wat de onderliggende reden is van je goede voornemens. (En idealiter graaf je nog wat verder, want vaak liggen er onder die redenen nóg diepere redenen waar je misschien wat zakdoekjes voor nodig hebt.) Op deze manier kom je erachter wat jou motiveert. Dit kan ook leiden tot intrinsieke motivatie, oftewel: je stelt vast dat jij degene bent die je goede voornemens wilt bereiken, en niet je vriend, vriendin, ouders, broer, zus, collega, werkgever, man op straat, etc. En als je intrinsiek gemotiveerd bent, is de kans hoger dat je je doelen bereikt.
2. Maak je doelen SMART
De afkorting SMART kom je overal tegen als het gaat om doelen stellen. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden.
‘Specifiek’ houdt in dat je je doelen helder en concreet formuleert. Zo is ‘Ik wil meer liefde in m’n leven’ nog vaag, maar ‘Ik wil een nieuwe partner die goed bij me past en die van me houdt’ al een stuk beter. Maar met de volgende factoren kunnen we dit nog verder optimaliseren.
‘Meetbaar’ betekent dat je de voortgang van je doelen kunt meten. Zo zou je in bovenstaand voorbeeld je liefdesleven op dit moment en aan het eind van het jaar een score kunnen geven, zodat je kunt zien of er daadwerkelijk vooruitgang is geboekt. (Je kunt ook een ‘levenswiel’ invullen om dit visueel te maken.) Ook kun je bijvoorbeeld je doel meetbaar maken door aan te geven dat je elke maand minimaal 2 nieuwe dates hebt totdat je een goed gevoel bij iemand hebt.
‘Acceptabel’ is een wat lastigere term. Hier komt het erop neer dat alle betrokkenen het doel accepteren. Als je doelen opstelt voor jezelf, dan is deze factor wat minder belangrijk. Maar als je doelen ook raakvlakken hebben met anderen om je heen (zoals je partner, vrienden of collega’s), dan is het wel van belang dat die andere mensen achter het doel staan.
‘Realistisch’ houdt in dat je je goede voornemen daadwerkelijk kunt uitvoeren. Zo zou ‘elke dag een nieuwe date’ nogal lastig worden (als het je wel lukt, good for you!), maar ‘elke maand 2 nieuwe dates’ al een stuk haalbaarder.
En ‘tijdsgebonden’ betekent dat het duidelijk is wanneer je doelen behaald moeten zijn. Oftewel: je hebt een concrete start- en einddatum. Als het gaat om goede voornemens, dan is de startdatum meestal 1 januari en de einddatum vaak 31 december, maar voel je natuurlijk vrij om dat voor jezelf te bepalen.
Kortom: zorg dat je doelen SMART zijn. In het geval van ‘meer liefde in je leven’ zou dit kunnen neerkomen op: ‘Ik wil een nieuwe partner die goed bij me past en die van me houdt. Op 1 januari vul ik een levenswiel in en geef ik mijn liefdesleven een cijfer. Op 31 december doe ik dat opnieuw, en kijk ik of ik vooruitgang heb geboekt. In de tussentijd doe ik elke maand 2 nieuwe dates totdat ik een goed gevoel heb bij iemand. Elke maand reflecteer ik in mijn journal op hoe de afgelopen liefdesmaand is gegaan.’
(Als je trouwens benieuwd bent naar de belangrijkste inzichten van een relatiecoach om een fijne relatie te hebben, dan is deze videoserie van Cocky Drost misschien wel iets voor jou.)
3. Positief verwoorden
Hier kunnen we wat sneller doorheen. Zorg dat je je goede voornemens op een positieve manier verwoordt. In plaats van ‘Ik wil minder fastfood eten’, kun je zeggen ‘Ik wil gezonder eten’. Of ‘ik wil een nieuwe hobby die me plezier geeft’ in plaats van ‘ik wil minder gamen’. Of ‘ik ga elke week kritisch kijken naar mijn inkomsten en uitgaven’ in plaats van ‘ik wil minder geld uitgeven’.
Uit onderzoek is ook gebleken dat dit positief is voor goede voornemens.
4. Splits ze op in kleinere mijlpalen
Vaak maken we onze goede voornemens heel groot. Van 24 kilo afvallen in een jaar tot 5.000 euro extra verdienen. Zorg dat je dit soort grote doelen opsplitst in kleinere doelen, en koppel ze aan bepaalde datums. Een voorbeeld: als je inderdaad 24 kilo wilt afvallen, maak het dan je doel om 2 kilo per maand af te vallen. Dat voelt meteen al wat minder heftig. Of als je 5.000 euro extra wilt verdienen, probeer dan 100 euro per week bij te verdienen. Dat kan met 1 tot 5 uur werken prima geregeld worden.
5. Habit stacking
Habit stacking komt uit het boek Atomic habits van James Clear. Het houdt in dat je een nieuwe gewoonte koppelt aan een bestaande gewoonte, zodat het makkelijker wordt om consistent te blijven. Een paar voorbeelden:
- Elke dag tijdens het ontbijt schrijf ik 3 dingen op waar ik dankbaar voor ben.
- Elke dag na het tandenpoetsen kijk ik mezelf liefdevol aan in de spiegel en zeg ik ‘ik hou van jou’.
- Elke dag na het opstaan maak ik mijn bed op en doe ik 10 push-ups.
- Elke dag neem ik 15 minuten rust en doe ik helemaal niks zodra ik thuiskom van werk.
6. Visualiseren en manifesteren
Het kan goed werken om het resultaat van je goede voornemens alvast te visualiseren, zodat je het sneller kunt manifesteren, oftewel, werkelijkheid kunt maken. Dit kun je op allerlei manieren doen. Het belangrijkste is: pak al je zintuigen erbij en voel de gevoelens die je zou voelen zodra je je doel hebt behaald.
Voorbeeldje: je wilt 24 kilo afvallen. Visualiseer dat je jezelf in de spiegel ziet, en dat je een broek aan hebt van een jaar geleden die nu veel te groot is, en dat je naar de winkel gaat om nieuwe kleding te kopen in jouw nieuwe maat. Hoor je partner, vrienden en familie zeggen hoe trots ze op je zijn dat je dit voor elkaar hebt gekregen. Ruik de geur van de (gezonde!) appeltaart die je hebt gebakken om jouw succes te vieren. Proef de heerlijke smaken van die appeltaart. En vooruit, een toefje slagroom om het te vieren. Voel dat je huid strakker is geworden, dat het veel makkelijker is om de trap op te lopen. En bovenal: voel de trots op jezelf, de blijdschap, de liefde voor jezelf, het zelfvertrouwen en de motivatie om door te gaan.
De meditaties van Dr. Joe Dispenza kunnen hier overigens heel goed voor werken. En dan met name de meditaties ‘Tuning into new potentials’, maar ook de ‘Morning & Evening meditations’.
7. Zoek een accountability partner
Dit is vrij eenvoudig: zoek iemand in je directe omgeving met wie je samen ervoor kunt zorgen dat de doelen van jullie beide worden behaald. Bijvoorbeeld iemand die elke week met je meegaat naar de sportschool omdat jullie beide willen afvallen. Of iemand die ook een eigen onderneming wil starten en ook 100 euro per week extra wil verdienen. Of je partner met wie je wekelijks gaat zitten om gezonde gerechten te bedenken.
8. Zet er financiële druk op
Dit is een wat extremere maatregel om je goede voornemens te laten slagen. Je kunt overwegen om iemand die je vertrouwt een bepaald bedrag te geven. Als je je doelen wel haalt voor een specifieke datum, dan krijg je je geld terug. Als je je doelen niet haalt, dan houdt die persoon het bedrag of wordt het bijvoorbeeld aan een goed doel gegeven. Concreet voorbeeld: je wilt 24 kilo afvallen. Je geeft 500 euro aan je zus. Als je je doel haalt voor 31 december, dan krijg je het terug. Zo niet, dan gaat je zus het geld gebruiken om luxe sieraden voor zichzelf te kopen.
Twee dingen: zorg dat je de persoon écht vertrouwt, en dat het bedrag niet te laag is (want dan maakt het je niet zo veel uit), maar ook niet te hoog (want we willen niet dat je als zwerver door het leven moet omdat je je doelen niet hebt behaald).
9. Vier je succes
Ken je het filmpje van de eekhoorn van Ice Age die na vele jaren zwoegen éindelijk zijn grote doel bereikt en vervolgens doodleuk doorhuppelt alsof er niks aan de hand is? Veel mensen doen dit ook in de realiteit. Ze stellen een groot doel, behalen het en… niks. Op naar het volgende doel.
We mogen meer stilstaan bij de successen in ons leven. Zeker als dat goede voornemens zijn die we hebben behaald. Je mag dan absoluut extreem trots zijn op jezelf. Vier het op een manier die jou voldoening geeft. Of het nou all-you-can-eat-sushi is, een uitgebreide wellnessdag of die 500 euro kostende oorbellen. En je kunt natuurlijk ook tussentijds successen vieren op een wat meer ingetogen manier. Of toch gewoon lekker uitbundig. Up to you!
Voorbeelden van goede voornemens: een top 10 lijst
Als je weinig inspiratie hebt, dan vind je hieronder een lijst met voorbeelden van goede voornemens. Ik geef je eerst een lijst met de populairste voornemens die het vaakst worden gebruikt. Daarna krijg je nog wat bonusopties met enkele originele en mooie voornemens.
1. Sportieve voornemens
Dit blijft een populaire optie voor veel mensen: het goede voornemen om meer te gaan sporten. December is natuurlijk een maand waarin je veel gaat eten en drinken tijdens Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw. Die kilo’s moeten er vervolgens ook weer af, om vervolgens in de zomer weer met een strak lichaam inclusief sixpack over het strand te kunnen lopen.
Daarom kiezen veel mensen ervoor om meer te gaan sporten. Dat kan concreet uit allerlei opties bestaan: naar de fitness gaan, hardlopen, thuiswork-outs doen, yoga, pilates, zwemmen, boksen, voetballen, fietsen en ga zo maar door.
2. Afvallen
Ook dit is een van de meest voorkomende goede voornemens, om dezelfde reden als hierboven: de extra kilo’s moeten eraf. Vaak wordt deze intentie gecombineerd met de sportieve voornemens van hierboven, en meestal komt er ook een dieet aan te pas.
3. Minder schelden
Voordat ik research ging doen naar de populairste voornemens, had ik niet verwacht dat deze erin zou staan, maar toch zijn er blijkbaar veel mensen die vinden dat ze te veel schelden en dat ze dat minder mogen doen. (Het kan natuurlijk ook zo zijn dat hun partner, vrienden of familieleden dat potjandorie hebben aangegeven…)
4. Meer liefde en een fijnere relatie
Zeker als je tijdens de feestdagen veel alleen bent, doordat je geen partner, weinig vrienden of familie hebt, kan dit een trigger zijn om in het nieuwe jaar op zoek te gaan naar meer liefde in je leven. Meestal gebeurt dit in de vorm van een liefdespartner, maar tegenwoordig is de term ‘zelfliefde’ ook steeds populairder geworden. (Zelfliefde is trouwens ook cruciaal voor het hebben van een fijne relatie. Als je eerst onvoorwaardelijk van jezelf houdt, kun je dat ook onvoorwaardelijk geven aan en krijgen van je partner. Maar dat terzijde.)
Daarnaast zijn er veel stellen die in het nieuwe jaar willen werken aan een fijnere relatie. Ze willen bijvoorbeeld meer tijd voor elkaar vrijmaken, regelmatig date nights gaan doen of het allemaal wat spannender maken in de slaapkamer.
5. Minder stress
Als je 1 maand zou moeten kiezen waarin je de meeste stress ervaart, dan is de kans groot dat je de maand december zou uitkiezen. Rondom Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw moet er heel wat geregeld worden. Gedichten schrijven, surprises maken, 13-gangenmenu’s organiseren, oliebollen bakken, het uithouden met je familie en natuurlijk goede voornemens bedenken. Het is dan ook niet onlogisch dat mensen in het nieuwe jaar minder stress willen ervaren.
Maar afgezien van de decembermaand lijkt stress ook meer aanwezig te zijn in ons leven dan tientallen jaren geleden. We staan constant ‘aan’, worden continu geprikkeld door onze telefoon en social media, en onze werkdruk kan zich ook hoog opstapelen.
Kortom: minder stress is een populair goed voornemen. Maar doordat dit een breed en vaag voornemen is, is het verstandig om de praktische tips in dit artikel goed door te nemen om je kans op succes flink te verhogen.
(Mocht je overigens interesse hebben in de belangrijkste inzichten van een hoogleraar psychiatrie over effectieve manieren om om te gaan met stress, dan is deze serie wellicht de moeite waard.)
6. Stoppen met roken
We roken gelukkig steeds minder met z’n allen, maar toch blijft dit een enorm populair voornemen voor het nieuwe jaar. Zelfs zo populair dat rokers deze intentie ieder jaar weer op hun lijstje met goede voornemens zetten. Voor velen is het namelijk lastig om van deze verslaving af te komen. Maar ook hierbij kunnen de praktische tips hierboven zeker helpen.
7. Gezonder eten
Na al het Sinterklaas-snoepgoed, de chocoladeletters, banketstaven, pepernoten, urenlange kerstmaaltijden, oliebollen en appelflappen wordt het voor veel mensen vanaf januari dan toch echt weer eens tijd om gezonder te gaan eten. Het is dan ook zeker geen verrassing dat dit goede voornemen in het lijstje staat. Vaak wordt deze intentie gecombineerd met bovenstaande voornemens over meer sporten en afvallen, en soms ook met minder roken.
8. Beter omgaan met geld en meer verdienen
December is niet alleen een maand gevuld met lekker eten en drinken, maar ook nog eens gevuld met cadeaus voor Sinterklaas en Kerst, en natuurlijk wat vuurwerk. Al met al zeker geen goedkope maand. Voor velen is dit de aanleiding om in het nieuwe jaar wat meer op de centen te gaan letten. Dat kan worden vormgegeven door beter om te gaan met je geld, of door meer te gaan verdienen.
Dat laatste kun je natuurlijk op talloze manieren doen. Enkele suggesties:
- Je kunt vragen om een salarisverhoging.
- Je kunt overwegen om een andere baan te nemen waar je meer betaald krijgt.
- Het is een optie om je geld voor je te laten werken in plaats van andersom, bijvoorbeeld door het te beleggen of uit te lenen voor rente.
- Je zou een eigen onderneming kunnen starten, ook al is het maar voor een paar uur per week naast je reguliere baan, zodat je toch alweer een paar honderd euro per maand extra kunt verdienen.
- Je kunt volledig overstappen van werknemer naar ondernemer, wat aan de ene kant natuurlijk meer onzekerheid met zich meebrengt, maar aan de andere kant ook de optie om meer te verdienen dan bij je werkgever.
- Je zou door je huis kunnen gaan om een collectie te maken van alle spullen die je zou willen verkopen, wat je ook weer een mooi zakcentje kan opleveren.
9. Duurzame goede voornemens
Duurzaamheid wordt een steeds populairder begrip. Tegelijkertijd is het een heel breed begrip, en is het niet meteen duidelijk hoe je leven er concreet uit gaat zien als je duurzame goede voornemens hebt.
Daarom ook hiervoor enkele specifieke goede voornemens om meer duurzaamheid in je leven te introduceren:
- Vaker plantaardig eten
- Voedselverspilling verminderen
- Herbruikbare producten gebruiken, zoals koffiebekers, waterflessen en boodschappentassen
- Je huis beter isoleren
- Investeren in zonnepanelen
- Overschakelen op groene stroom
- Vaker fietsen of lopen in plaats van met de scooter of auto
- Meer reizen met het openbaar vervoer
- Carpoolen of deelauto’s gebruiken
- Tweedehandsspullen kopen, zoals kleding, meubels of boeken
- Meer recyclen en afval scheiden
- Minder water gebruiken door korter te douchen
10. Goede voornemens op het werk
Ook op het werk zijn er genoeg goede voornemens te bedenken. Tijdens het jaarlijkse reflectiemoment onder de kerstboom komen veel mensen erachter dat ze niet volledig tevreden zijn met hun huidige baan, werkgever of collega’s. Of met hun eigen gedrag of prestaties.
Hieronder weer wat voorbeelden die je inspiratie kunnen geven voor goede voornemens op het werk:
- Een cursus of training volgen om je skills te verbeteren
- Feedback van collega’s en leidinggevenden vragen om verder te groeien
- Proactiever zijn tijdens vergaderingen
- Betere grenzen stellen om werk en privé meer gescheiden te houden
- Op zoek gaan naar wat jou meer voldoening zou geven in je werk
- Op zoek gaan naar ander werk
- Een eigen onderneming starten (ook al is het maar voor een paar uur per week)
Originele goede voornemens voor 2025: 6 leuke ideeën
Dat was de top 10 lijst met de meest populaire goede voornemens. Om je nog iets verder op weg te helpen, vind je hieronder nog enkele andere leuke ideeën voor het nieuwe jaar.
1. Ontdekken wie je bent en wat je passie is
Steeds meer mensen willen erachter komen wie ze zijn en wat ze hier eigenlijk komen doen in de wereld. Ze zijn het gevoel van voldoening kwijt. Vaak ervaren ze stress, voelen ze zich niet helemaal lekker in hun vel, en hebben ze veel last van vermoeidheid.
In dat soort situaties is het nieuwe jaar het perfecte moment om eindelijk jouw passie te vinden. Zo kun je jezelf weer ontdekken en erachter komen wat jouw unieke bijdrage is in dit leven.
2. Een eigen onderneming starten
Veel mensen lopen vast in hun baan of zijn er niet helemaal tevreden over. Ook hier ontbreekt vaak een stukje passie voor het werk. Dat kun je terugvinden door iets voor jezelf te beginnen. En dat kan al heel klein zijn, bijvoorbeeld door elke week een paar uur te werken aan iets dat je wél leuk vindt. Zodra je hebt ontdekt wat je passies zijn, dan kun je op zoek gaan naar werk of hobby’s die daarbij passen.
3. Een nieuwe taal leren
Persoonlijk vind ik dat iedereen minimaal 1 keer in het leven in een ander land zou moeten gaan wonen voor langere tijd. Zo ontdek je nieuwe culturen en nieuwe zienswijzen, waardoor je blik weer een stuk ruimer kan worden. Een prachtige voorbereiding daarop is het leren van een nieuwe taal, zodat je je in ieder geval verstaanbaar kunt maken in het land waar je graag naartoe zou willen. Enkele apps om hiermee aan de slag te gaan, zijn DuoLingo en Memrise.
4. Een nieuwe hobby vinden
Als je het gevoel hebt dat je je passie wat kwijt bent geraakt, dan kan het ook een leuk idee zijn om een nieuwe hobby te gaan zoeken die je alleen of samen met anderen kunt doen. Hieronder geef ik je weer wat ideeën mee om je te inspireren:
- Schilderen of tekenen
- Fotograferen of video’s maken
- Pottenbakken
- Pointillisme (zoek maar eens op!)
- Een instrument leren spelen
- Danslessen nemen
- Een nieuwe sport leren, zoals boksen, judo, yoga, pilates, wandklimmen of suppen
- Moestuinieren
- Kaarsen of zeep maken
- ChatGPT leren gebruiken
- AI-afbeeldingen leren maken met Midjourney of DALL-E
- Modelbouwen
5. Een vision board maken
Wat ook een hele creatieve hobby kan zijn, is het maken van een vision board. Tegelijkertijd is dit heel erg nuttig voor het uitvoeren en behalen van je goede voornemens, of om bepaalde dingen in je leven te manifesteren. Een vision board is in het kort een collectie met plaatjes en teksten die passen bij een bepaald thema. Ik geef je een paar concrete voorbeelden zodat je een duidelijker beeld hebt:
- Een A3-vel met knipsels uit tijdschriften die gaan over jouw droomhuis, inclusief bijpassende woorden en inspirerende quotes (en vooruit dan maar, stickers voor de liefhebbers).
- Een online vision board op Canva met jouw eigen foto’s, afbeeldingen van het internet of foto’s die je hebt gemaakt met AI, die allemaal te maken hebben met jouw perfecte partner.
- Een canvas met knipsels en woorden over jouw ultieme droombaan.
6. Iets creatiefs doen of maken
Als je een creatieveling bent, dan kan het natuurlijk ook leuk zijn om dit jaar je creativiteit meer vorm te geven. Hier zijn natuurlijk talloze ideeën voor te bedenken, en als je creatief bent, zul je weinig inspiratie nodig hebben. Maar toch alvast een paar ideeën voor je:
- Handlettering, kalligrafie of pointillisme
- Digitale kunst maken
- AI-afbeeldingen maken
- Een boek of korte verhalen schrijven
- Je eigen sieraden maken
- Leren breien, haken of borduren
- Zelf een meubel maken (de IKEA telt niet!)
- Liedjes, raps of spoken words schrijven en opnemen
- Improvisatielessen volgen
- Nieuwe recepten bedenken en bundelen tot een receptenboek
Goed, dat was mijn top 10, inclusief enkele bonusopties. Ik ben heel benieuwd: wat zijn jouw goede voornemens? Neem er even de tijd voor, schrijf ze op, deel ze met anderen en vergeet vervolgens niet de praktische tips door te nemen zodat je je goede voornemens ook daadwerkelijk gaat behalen.
Quotes over goede voornemens
Of het nu voor je vision board is, of omdat je het gewoon leuk vindt: ik ben op zoek gegaan naar wat inspirerende quotes die te maken hebben met goede voornemens. Dit zijn ze:
- “Elk nieuw jaar biedt een leeg canvas; het is aan jou om het meesterwerk te schilderen.” – Anoniem
- “De beste manier om de toekomst te voorspellen, is door deze zelf te creëren.” – Peter Drucker
- “Een doel zonder plan is slechts een wens.” – Antoine de Saint-Exupéry
- “Het maken van een klein stapje vooruit is nog altijd beter dan stilstaan.” – Anoniem
- “Als je weet waar je naartoe wilt, is elke stap een vooruitgang.” – Confucius
- “Motivatie brengt je op gang, maar gewoontes houden je in beweging.” – Jim Ryun
- “Verandering is moeilijk in het begin, rommelig in het midden en prachtig aan het einde.” – Robin Sharma
- “De beste investering die je kunt doen, is in jezelf.” – Warren Buffett
- “De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens.” – Samuel Johnson
(Die laatste betekent trouwens dat je wel goede voornemens kan hebben, maar dat je ook de daadkracht nodig hebt om ze uit te voeren. Rond Oud & Nieuw bedenken we massaal goede voornemens, maar uiteindelijk worden veel van die voornemens niet uitgevoerd als je een jaar later weer terugblikt, zoals we nu zullen zien.)
Hoelang houden mensen goede voornemens vol?
Het is natuurlijk lastig om te bepalen hoelang mensen hun goede voornemens precies volhouden, maar geloof het of niet, er is onderzoek gedaan naar goede voornemens. Voor dat onderzoek werden 200 mensen gevolgd die nieuwjaarsdoelen hadden opgesteld. Die doelen gingen over onder andere afvallen, stoppen met roken en een betere relatie.
De resultaten waren interessant:
- Na 1 week in het nieuwe jaar had 77% zich gehouden aan hun goede voornemens. Oftewel: bijna een kwart van de mensen kon niet de daadkracht opbrengen om hun goede voornemens een weekje vol te houden.
- Na 1 maand gaf 55% van de deelnemers aan dat ze hun goede voornemens nog steeds volhielden. Bijna de helft van de mensen had dus al opgegeven.
- Na 3 maanden daalde het percentage naar 43% en na 6 maanden daalde het naar 40%. Deze cijfers vond ik zelf het meest interessant, want het verschil tussen 1 maand en 3 maanden is relatief laag, en het verschil tussen 3 maanden en 6 maanden is bijna nihil. Dat zou dus betekenen dat zodra je je goede voornemens minimaal 1 maand hebt volgehouden, de kans groot is dat je ze minimaal 6 maanden kunt volhouden. Focus je energie dus op die eerste maand om consistentie op te bouwen!
- Na 2 jaar was het percentage gedaald naar 19%. Oftewel: ongeveer de helft van de mensen gaf het op tussen 6 maanden en 2 jaar.
Dus, als je je afvraagt: “hoelang duren goede voornemens?”, dan ligt het antwoord eraan over welke periode je het bekijkt (hoewel de intentie van de meeste mensen meestal is om hun goede voornemens een jaar vol te houden).
Waarom mislukken goede voornemens?
De redenen waardoor goede voornemens mislukken, zijn eindeloos. Maar om je toch een beeld te geven, vind je hieronder een lijst met veelvoorkomende redenen:
- Je doelen zijn niet specifiek genoeg geformuleerd.
- Je hebt geen concreet actieplan opgesteld om je doel te bereiken.
- Je doel is veel te ambitieus.
- Je verwacht snel resultaat en raakt ontmoedigd als dat niet de werkelijkheid blijkt te zijn.
- Je doel is gebaseerd op wat anderen willen, in plaats van je eigen intrinsieke motivatie.
- Het is niet duidelijk wat de onderliggende reden is van je goede voornemen.
- Er is geen routine of structuur om de veranderingen vol te houden.
- De omgeving (partner, vrienden, familie) steunt je doelen niet.
- Je hebt te veel doelen tegelijkertijd.
- Je hebt te weinig tijd (of eigenlijk: je geeft je doelen geen prioriteit).
- Je reflecteert niet wekelijks of maandelijks op de voortgang van je goede voornemens.
Genoeg redenen dus. Maar het fijne is dat je deze redenen kunt ombuigen tot inzichten en actiepunten die je juist kunnen helpen om je goede voornemens wél te behalen. Oftewel: maak een beperkt aantal specifieke, realistische, zelf bedachte, goed onderbouwde goede voornemens met een concreet en gestructureerd plan voor actie en reflectie, geef ze prioriteit en wees geduldig.
Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar! Laten we er wat moois van maken in 2025 🙂
(En vergeet je niet aan te melden voor de online masterclass over goede voornemens op maandag 6 januari om 19.30.)