Hoy-Tarter besluitvormingsmodel

Hoy-Tarter besluitvormingsmodel / Hoy-Tarter model of decision - toolshero

Hoy-Tarter besluitvormingsmodel: in dit artikel wordt het Hoy-Tarter besluitvormingsmodel praktisch uitgelegd. Na het lezen zal je een beter inzicht krijgen over hoe je het beste de juiste teamleden kunt selecteren voor het besluitvorming proces. In dit model is het belangrijkste doel om erachter te komen wie precies moet worden opgenomen in het besluitvormingsproces.

Wat is het Hoy-Tarter besluitvormingsmodel?

Het Hoy-Tarter besluitvormingsmodel, ofwel het Hoy-Tarter Model of Decision Making in het Engels, kan in verschillende omgevingen worden toegepast. Als manager van een organisatie, weet je al hoe moeilijk het kan zijn om beslissingen te nemen.

In het bijzonder kan het moeilijk zijn om te beslissen hoe deze beslissingen moeten worden genomen, bijvoorbeeld wie je moet opnemen en wat je in het proces zou moeten overwegen. Het nemen van goede beslissingen is een sleutel tot succes in het bedrijfsleven, daarom is een passend proces belangrijk.

Waarom het Hoy-Tarter besluitvormingsmodel?

Verschillende beslissingen hebben verschillende input nodig van verschillende mensen, het is dus van belang om te bepalen wie moet worden opgenomen in het nemen van de beslissing (en wie niet) is een belangrijke.

Het opnemen van de verkeerde mensen, of het niet opnemen van de juiste mensen, kan namelijk grote gevolgen hebben voor de organisatie.

Toepassingen van het Hoy-Tarter besluitvormingsmodel

Je kunt deze aanpak toepassen in verschillende situaties. Voorbeelden zijn:

Aan de slag met Hoy-Tarter besluitvormingsmodel

De matrix

De eerste stap van het gebruik van het Hoy-Tarter besluitvormingsmodel is het nadenken over alle teamleden. Dit doe je met betrekking tot een matrix met vier kwadranten waarmee je kunt bepalen of een persoon moet worden opgenomen.

Daarvoor worden twee vragen gebruikt, die elk met een ja of nee beantwoord worden. Aan de ene kant van de matrix staat de vraag hoeveel persoonlijke inzet elk teamlid heeft in de beslissing die moet worden genomen.

Is deze beslissing van belang voor het individu, of is het iets dat hen niet op een significante manier beïnvloedt? Dit beantwoord je met een ja of nee – ja als de beslissing van invloed is op het teamlid en nee als dat niet het geval is.

Aan de andere kant van de Hoy-Tarter besluitvormingsmodel matrix zit de kwestie van expertise. Heeft het teamlid in kwestie specifieke vaardigheden of expertise die jou kan helpen een goede beslissing te nemen?

Nogmaals, het is een ja of nee antwoord dat je gaat helpen het teamlid in een van de vier kwadranten te plaatsen.

Je antwoordt ja als een bepaald teamlid expertise bezit waarvan je denkt dat die nuttig zou zijn, terwijl een nee-antwoord een indicatie is van iemand die niet veel op tafel brengt in termen van ervaring of kennis (met betrekking tot deze specifieke beslissing).

Hoy-Tarter beslutivormingsmodel matrix - toolshero

De vier opties

Het is duidelijk dat wanneer je twee vragen hebt met elk twee mogelijke antwoorden, je vier mogelijkheden hebt voor elk teamlid dat je evalueert als onderdeel van dit proces. Die vier resultaten binnen het Hoy-Tarter besluitvormingsmodel zijn als volgt.

Expertise – Ja, persoonlijke inzet – Ja.

Als het teamlid een ja-antwoord ontvangt voor beide vragen, moeten ze vrijwel zeker worden opgenomen in het besluitvormingsproces.

Ze gaan expertise inbrengen die nuttig zou moeten zijn bij het nemen van je beslissing, en ze gaan hard aan het probleem werken omdat ze een persoonlijk belang hebben bij de uitkomst.

Dit is precies de soort persoon dat je bij je wilt hebben als je een belangrijke beslissing wilt nemen, dus het is duidelijk dat ze moeten worden opgenomen.

Expertise – Nee, persoonlijke inzet – Ja.

Binnen het Hoy-Tarter besluitvormingsmodel is dit een persoon die in aanmerking komt voor een marginale rol in het besluitvormingsproces. Aan de ene kant hebben ze niet echt de expertise om u te helpen de juiste keuze te maken vanuit een technisch perspectief. Aan de andere kant zijn ze wel geïnteresseerd in de uitkomst en zullen ze waarschijnlijk hard werken om het bedrijf in de goede richting te sturen.

Hoewel dit waarschijnlijk niet het soort persoon is dat u zou willen hebben om een belangrijke rol te spelen in het besluitvormingsproces, kunnen ze overwogen worden voor een gedeeltelijke rol om u te helpen de juiste conclusie te trekken. Deze persoon kan vooral handig zijn als je al een team hebt dat bestaat uit mensen met veel expertise maar met minimale persoonlijke inzet in de materie.

Expertise – Ja, persoonlijke inzet – Nee.

Binnen het Hoy-Tarter besluitvormingsmodel is dit een andere categorie individuen die moet worden overwogen, maar deze hoeft alleen te worden opgenomen als hun expertise iets is dat een grote stempel kan drukken op het besluitvormingsproces. Beschikken ze over kennis en ervaring die anders niet in uw team bestaat?

Als dat zo is, moeten ze absoluut worden opgenomen in een of andere vorm of mode. Anders moeten ze mogelijk worden weggelaten, omdat hun gebrek aan persoonlijke inzet hun motivatie beperkt en het project zal leiden.

Expertise – Nee, persoonlijke inzet – Nee.

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat dit een categorie teamleden is die buiten het besluitvormingsproces moet worden gelaten.

Als ze vanuit deskundigheidsoogpunt niets aanbieden, en ze hebben geen persoonlijk belang bij de beslissing, hebben ze er echt niets mee te maken. Je wilt het proces niet onnodig overbluffen met te veel stemmen, dus houdt deze mensen weg van je vergaderingen.

Hoewel er meer stappen in dit proces kunnen worden gebruikt, is het deze eerste manier van denken die vooral belangrijk is voor managers en eigenaren van bedrijven. Je wilt ervoor zorgen dat je beslissingen zo intelligent mogelijk worden gemaakt, en een groot deel van het werken aan dat doel is om de juiste leden van je team te gebruiken om de keuze te maken.

Denk je dat je de juiste mensen hebt toegevoegd aan je besluitvormingsvergaderingen, of ga je een aantal veranderingen aanbrengen in het licht van het denken dat dit model presenteert?

Het is moeilijk om een organisatie naar de toekomst te brengen zonder slimme beslissingen te nemen, en het is moeilijk om slimme beslissingen te nemen zonder dat de juiste mensen met u samenwerken aan het project. Gebruik het Hoy-Tarter besluitvormingsmodel indien van toepassing om de juiste teamleden te selecteren voor een besluitvormingsproces en uw keuzes moeten beter zijn voor de inspanning.

Nu is het jouw beurt

Wat denk jij? Herken jij de uitleg over het Hoy-Tarter besluitvormingsmodel / het Hoy Tarter Model of Decision Making of heb jij aanvullingen? Wanneer denk jij dat dit model effectief is? Wat zijn volgens jouw succesfactoren die bijdragen aan het toepassen in de praktijk?

Deel jouw kennis en ervaring via het commentaar veld onderaan dit artikel.

Meer informatie

  1. Binda Zane, E. (2016) Effective Decision-Making: How to Make Better Decisions Under Uncertainty and Pressure.
  2. Hoy, W. K. (1995). Administrators solving the problems of practice: Decision-making concepts, cases, and consequences. Allyn & Bacon.
  3. Sabo, D. J., Barnes, K., & Hoy, W. K. (1996). Organizational health and decision participation: An empirical analysis of healthy interpersonal dynamics and teacher participation. Journal of School Leadership, 6(6), 576-599.
  4. Sweetland, S. R., & Hoy, W. K. (2000). School characteristics and educational outcomes: Toward an organizational model of student achievement in middle schools. Educational Administration Quarterly, 36(5), 703-729.
  5. Taylor, D. L., & Tashakkori, A. (1994). Predicting Teachers’ Sense of Efficacy and Job Satisfaction Using School Climate and Participatory Decision Making.

Citatie voor dit artikel:
Sari, J. (2019). Hoy-Tarter besluitvormingsmodel. Retrieved [insert date] from toolshero: https://www.toolshero.nl/besluitvorming/hoy-tarter-besluitvormingsmodel/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/besluitvorming/hoy-tarter-besluitvormingsmodel>toolshero: Hoy-Tarter besluitvormingsmodel</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 11

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Jessie Sari
Artikel door:

Jessie Sari

Jessie Sari is content schrijver bij ToolsHero. Samen met het team draagt ze bij aan het schrijven van artikelen en website optimalisatie. Jessie studeert Trade Management in Asia aan de Hogeschool van Rotterdam. Binnen haar opleiding houdt ze zich bezig met opbouwen van fundamentele skills, waaronder marketing, import en export van producten en diensten in Azië, economie, financiën, management, consultancy en projectmanagement.

Tags:

Geef een reactie