Warren Buffett

Warren Buffett - toolshero

Warren Edward Buffett, geboren op 30 augustus 1930, is een Amerikaanse investeerder en zakenman. Buffett is de CEO, voorzitter en grootste aandeelhouder van Berkshire Hathaway, een multinationale conglomeraatholding. Buffett wordt bestempeld als een van de rijkste mensen en meest invloedrijke filantropen van deze tijd.

Biografie Warren Buffet

Warren Edward Buffett was een van de drie kinderen van Howard en Leila Buffet. Later het ‘Oracle of Omaha’ genoemd, begon Warren Buffett op zijn zesde met handelen. Waar leeftijdsgenoten van hem buiten speelden, kocht Buffett zes colablikjes bij de lokale supermarkt en begon hij met geld verdienen. Hij verkocht de blikjes met vijf cent winst per stuk en spaarde een bescheiden bedrag bij elkaar.

Vijf jaar later, op elfjarige leeftijd, kocht Warren Buffett zijn eerste aandelen voor hemzelf en zijn zus Doris. Hij betaalde $38 voor de aandelen van Cities Service Preferred. Vlak na zijn aankoop daalde de koers van het aandeel met $11 tot $27 per aandeel. De teleurgestelde, maar veerkrachtige Buffett hield de aandelen in zijn bezit tot het moment dat deze $40 aantikten. Hoewel hij winst behaalde met zijn eerste transactie leerde Buffett dat geduld een deugd is in de financiële wereld; de waarde van de aandelen schoten razendsnel omhoog tot $200.

De staat waarin Warren Buffett opgroeide werd zwaar getroffen door de ‘Grote Depressie’. Hierdoor leerde Buffett, net als veel leeftijdsgenoten, de waarde van geld te respecteren. Hij hechtte hier zoveel waarde aan dat hij in een jeugdherberg van de YMCA ging wonen om minder geld kwijt te zijn aan zijn woonkosten. Op zijn dertiende jaar kreeg Buffett zijn eerste baantje als krantenjongen. Zijn eerste doel, de eerste $1.000 verdienen, haalde hij in het jaar erna, in 1944.

Warren Edward Buffett begon zijn studie aan de Wharton School of University of Pennsylvania in 1947. Twee jaar later stapte hij over naar de University of Nebraska-Lincoln. Uiteindelijk studeerde hij af aan Columbia University in 1951 met een master of science. Hier leerde hij zijn beleggingsfilosofie ontwikkelen en kreeg hij lessen van Benjamin Graham en David Dodd. Benjamin Graham zou hij later weer ontmoeten.

De vader van Warren Buffett en Benjamin Graham drukten Buffett op het hart om niet op Wall Street te gaan werken na zijn afstuderen. Daarom begon hij na zijn afstuderen te werken in het bedrijf van zijn vader, Buffett-Falk & Co. Hij startte hier als een investeringsverkoper. Rond deze periode had Buffett al bijna $10.000 gespaard. Dit geeft blijk van zijn uitzonderlijke inzicht in de financiële wereld.

In 1954 begon hij te werken voor Benjamin Graham in een nieuw partnerschap. Benjamin Graham was een moeilijk man. Hij verwachtte van Warren Buffett dat hij alles deed wat hij hem geleerd had en dat hij de conventionele regels van beleggen naleefde. Buffett had echter een heel andere visie en trok deze regels in twijfel. Benjamin Graham stopte het partnerschap in 1956, waarna hij met pensioen ging. Buffett had inmiddels al een flink netwerk en rondde in 1956 zeven gelimiteerde partnerschappen af. Hiermee begon hij Buffett Associates Ltd., een investeringsbedrijf in Omaha.

Hij investeerde zelf $100 in het bedrijf en voor het einde van het jaar beheerde Warren Buffett ongeveer $300.000 aan kapitaalgelden. Hoewel hij blij was met zijn eerste resultaten, bleef hij vooral ambitieus om zijn imperium verder uit te bouwen. Hij kocht zijn huis ‘Buffett’s Folly’, en beheerde al de partnerschappen vanuit een van de slaapkamers. Het was in dit huis waar Buffett’s leven vorm begon te krijgen. Hij had een mooie vrouw, kreeg drie kinderen en was de oprichter van een zeer succesvol bedrijf. In de jaren daarna bewees Buffett zich met zijn bedrijf door een winst te behalen van 250%, waar de Dow-index slechts 74% steeg. In 1962 verdiende Buffett zijn eerste miljoen, en in 1965 had hij meer dan 90 partners in de Verenigde Staten. In een nieuwe strategie versmolt hij deze partnerschappen naar een enkel bedrijf: Buffett Partnerships Ltd. Hij verhoogde de minimale investering naar honderdduizend dollar en opende zijn kantoordeuren op Farnam Street, Omaha.

Rond 1962 verhuisde ene Charlie Munger terug naar Omaha vanuit California. Mensen beschreven hem als snobistisch, maar de man was briljant. Hij zat op Law School van Harvard zonder bachelorsdiploma. Warren Buffett en Munger werden aan elkaar voorgesteld door gemeenschappelijke vrienden en voelden meteen een aantrekkingskracht tot elkaar. Dit was de basis voor een innige vriendschap en een succesvolle zakelijk samenwerking die de komende veertig jaar levens zou doen veranderen.

 

Wil je onbeperkte en advertentievrije toegang?   

Enkele jaren na de oprichting van Buffett Partnerships Ltd stegen de assets van het bedrijf met meer dan 1.000%, goed voor een totale activa van $44 miljoen. Het meest succesvolle jaar was echter in 1968, toen de winststijging 59% bedroeg en een totale activa van $104 miljoen. Ondertussen was het bedrijf gaan investeren in Berkshire Hathaway, een textielfabriek. Hij begon de aandelen te kopen in de vroege jaren zestig en nam uiteindelijk de controle over. In de late jaren zestig kocht Berkshire Hathaway een belang van 12% in Salomon Inc, wat hen de grootste aandeelhouder maakte. Buffett werd de directeur en nam na een schandaal in 1990 de functie van CEO John Gutfreund over in 1991.

Warren Buffett begon met Berkshire aandelen te kopen van de Coca-Cola Company rond 1988. Dit deden zij enkele jaren en kochten uiteindelijk 7% van het bedrijf ter waarde van $1.02 miljard. Het bleek een van de beste investeringen ooit voor het bedrijf te zijn. Hij tekende voor meer dan $11 miljard dollar aan contracten om dollars te leveren aan andere valuta’s in 2002. In 2006 had hij meer dan $2 miljard verdiend. In dit jaar kondigde hij ook zijn wens aan om het grootste gedeelte van zijn immense fortuin weg te geven aan goede doelen, waarvan het grootste gedeelte naar de Bill and Melinda Gates Foundation zou moeten gaan. Deze foundation ontving ruim $28 miljard aan aandelen van Berkshire Hathaway vanaf 2014.

In 2008 werd Warren Buffett de rijkste persoon ter wereld met een totale nettowaarde van $62 miljard, gemeld door Forbes. Hij haalde hier Bill Gates in, die de nummer 1 was voor de laatste dertien jaar. Het jaar erop in 2009 ging Gates weer naar de eerste plaats.

Warren Buffett bleef een succesvol man. In 2011 investeerde hij een groot bedrijf in International Business Machine Corp (IBM). In 2012 kocht hij Media General, een collectief waarin meer dan 60 kranten waren opgenomen in de zuidelijke Verenigde Staten. Ondanks dat veel van Buffett’s succesvolle leeftijdsgenoten stopten met werken, bleef Buffett sterk invloed uitoefenen op de activiteiten van Berkshire.

Warren kende ook een bewogen persoonlijk leven. Zijn eerste vrouw Susan stief in 2004. Hoewel ze nooit scheidden, had Buffett al 20 jaar een relatie met Astrid Menks, welke Susan goedkeurde. Zij trouwden in 2006. Van Buffett is ook bekend dat hij verschillende politieke campagnes van de democraten gefinancierd heeft, waaronder campagnes van Hillary Clinton en Barack Obama.

Warren Buffett quotes

 1. “It takes 20 years to build a reputation and five minutes to ruin it. If you think about that, you’ll do things differently.”
 2. “It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price.”
 3. “It’s better to hang out with people better than you. Pick out associates whose behavior is better than yours and you’ll drift in that direction.”
 4. “We simply attempt to be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful.”
 5. “It’s better to hang out with people better than you. Pick out associates whose behavior is better than yours and you’ll drift in that direction.”
 6. “I just sit in my office and read all day”
 7. “Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful.”
 8. “You don’t need to be a rocket scientist. Investing is not a game where the guy with the 160 IQ beats the guy with 130 IQ.”
 9. ‘’Risk comes from not knowing what you’re doing.’’

Publicaties en boeken van Warren Buffett et al.

 • 2001. Warren Buffett on the stock market. Fortune Investor’s Guide, 80-94.
 • 2001. The essays of Warren Buffett: lessons for corporate America. L. Cunningham.
 • 2012. Warren Buffett: Why stocks beat gold and bonds. Fortune, February, 27.
 • 2010. Warren Buffett on business: Principles from the sage of Omaha. John Wiley & Sons.
 • 2002. Berkshire Hathaway Inc. Shareholder Letter.
 • 2002. Berkshire Hathaway Annual Report. Berkshire Hathaway Chairman’s Letter (21 Feb. 2003).
 • 2002. Who really cooks the books?. New York Times, 24, A19.
 • 2010. My philanthropic pledge. Retrieved June, 3, 2011.

Citatie voor dit artikel:
Janse, B. (2019). Warren Buffett. Retrieved [insert date] from ToolsHero: https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/warren-buffett/

Wilt u linken naar dit artikel, dat kan!
<a href=”https://www.toolshero.nl/bekende-auteurs/warren-buffett/”>ToolsHero: Warren Buffett</a>

Interessant artikel?

Geef je waardering of deel het artikel via social media!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Totaal aantal beoordelingen: 0

Dit artikel is nog niet beoordeeld! Wees de eerste met jouw beoordeling.

We vinden het jammer dat het artikel niet waardevol voor je was

Laat ons dit artikel verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan het artikel? Wat mis je bijvoooebeeld of wat kan worden aangevuld?

Word lid en ontvang onbeperkt toegang

Als lid heb je onbeperkt toegang tot alle artikelen (1000+), templates en meer!

Tagged:

Geef een antwoord